Milenko Tepić: Mislim na prijatelje u Varezeu 1Foto: STARSPORT

Nikada nije spadao u igrače koji sebe stavljaju u prvi plan; marljiv, pošten prema sebi i drugima, svestan svojih košarkaških kvaliteta, tokom karijere dosegao je do rezultatskih visina koje mogu biti ilustrovane osvajanjem Evrolige, svih mogućih zlata u mlađim reprezentativnim selekcijama, ali i srebra sa seniorskom reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009.

Od odlaska iz Partizana iste godine, sa kojim je u više navrata „obrnuo igricu“ u domaćim i regionalnim okvirima, Milenko Tepić je prečesto, čini se i prelako menjao klubove (ukupno devet za 11 sezona). Epidemija korona virusa zatekla ga je u Solunu, u kojem je trebalo da završi sezonu u dresu Iraklisa

– Trenutno sam u Novom Sadu. Kada je epidemija korna virusa počela u Grčkoj, obavešteni smo da nećemo trenirati u naredna tri dana, međutim bilo je odmah jasno da će pauza biti daleko duža. Stigao sam u Novi Sad 13. marta i trenutno uživam u porodičnom okruženju. Trudim se da se pridržavam uvedenih mera i pravila ponašanja tokom vanrednog stanja – kaže za Danas Tepić.

– Imam malu ćerku koja je u godinama kada traži celokupnu pažnju u periodu kada ne spava, što mi, najiskrenije i veoma prija. Gledam da ostanem u kondiciji,  u doglednom periodu košarka se neće igrati, što će mi puno nedostajati. Sa Iraklisom sam imao dogovor do kraja sezone; prethodno sam potpisao dvogodišnji ugovor sa Varezeom, ali sam posle kratkog perioda došao u Iraklis na pozajmicu. Zaista ne znam šta će biti i gde ću nastaviti karijeru.

Tepić objašnjava kako je to na početku izgledalo u Grčkoj.

– Grci su sličnog mentaliteta kao i mi, pogotovo kada je u pitanju poštovanje pravila i disciplina; možda su čak i za nijansu gori od nas. U startu su mislili da njih to neće pogoditi; bili su ubeđenja da će lepo vreme naškoditi virusu i da će samim tim šanse da se zaraze biti daleko manje. Kod njih je prvi slučaj zaražene osobe bio 25. ili 26. februara i to baš u Solunu. Mere koje su uvedene vrlo su rigorozne; iako su prvobitno bili zatvoreni kafići, restorani… Grci su se nesmetano družili na plažama. S tim u vezi, uvedene su takve mere da biste izašli napolje, morate da obavestite nadležne o namerama, objasnite razloge izlaska i tek kada dobijete dozvolu možete da napustite stan ili kuću i u dogovorenom vremenu završite sa obavezama – priča Tepić.

On je od 2016. u Italiji nastupao za Orlandinu, Brindisi i nešto kratko Vareze.

– Naravno da sam u kontaktu sa nekadašnjim saigračima; veći deo karijere u Italiji proveo sam na jugu: u Brindisiju i Orlandini i tamo je dosta bolja situacija u odnosu na Vareze. Nažalost, mislim da Italijani u početku nisu shvatili ozbiljnost i opasnost korona virusa, odnosno neviđenu brzinu širenja. Vareze je mesto u blizini Milana, u čijem okruženju je mnogo manjih gradova sa poprilično starim stanovništvom, koji su najteže pogođeni i u kojima je bilo mnogo zaraženih, nažalost i umrlih. Ljudi koje poznajem, na sreću, nisu zaraženi, ali je kod njih život sveden na minimum i nažalost, trenutno se ne vidi svetlost na kraju tunela.

Tepić nije siguran šta je najpravednije u kontekstu završetka sezone 2019/20.

– Teško je trenutno uopšte pričati o sportu. Kada je privođenje kraju sezone u pitanju, mnogo je tu interesa i troškova. Mi bismo svi voleli da postoji logičan kraj takmičarske godine, međutim prateći situaciju sa pandemijom, zaista ne vidim kako bi sezona mogla da se završi na pristojan način. Konkretno, mislim da su šanse da se sezona nastavi u Grčkoj minimalne.

Tepić nema nikakvu sumnju da najavljene dve nedelje timskih priprema, koje bi trebalo da prethode potencijalnom nastavku Evrolige i Evrokupa, sasvim sigurno nisu dovoljne i da će igrači najviše ispaštati.

– To sigurno neće ličiti na Evroligu i nivo igre koji je prezentovan do početka marta. Evroliga ima interes i matematičku formulu po kojoj želi da se sezona završi na regularan način. Za same igrače to sigurno neće biti dobro i rizik će biti popriličan. Oni će sigurno najviše trpeti.

Sličnog je mišljenja i kad je u pitanju ABA liga.

– Mnogo je tu diskutabilnih pitanja. Sigurno da bi timovi bili najsrećniji da se pitanje šampiona i onog ko ispada reši na terenu, ali s obzirom na trenutnu situaciju, mislim da će model morati da se koriguje. Stranci su otišli kućama; prilikom eventualnog povratka morali bi da budu u karantinu dve ili čak četiri nedelje, što automatski odlaže eventualni početak sezone, plus period neophodan za povratak u formu igrača. Nisam siguran koliko bi klubovi u ABA ligi bili sposobni da neko kompromisno rešenje donesu van sportskog igrališta – pojasnio je trostruki regionalni šampion u dresu Partizana.

Čitam, ali ne živim u biblioteci

Još dok je igrao u Srbiji, za Tepića se pričalo da čita više od kolega košarkaša, bilo je to ponekad i predmet šala.

„Čitam možda više od prosečnog ljubitelja knjige, ali nije baš da živim u biblioteci. Radeći sa Duškom Vujoševićem, trenerom, ali i mojim prijateljem u Partizanu,  mogao sam da dobijem savet, kao i ostali igrači, šta bi bilo dobro da pročitamo. U skladu sa obavezama i ritmom života, i danas čitam“, kaže Tepić, koji je svojevremeno, još dok je igrao u Vojvodini, upisao Ekonomski fakultet, ali nije daleko odmakao zbog brojnih profesionalnih obaveza.

Nepošteno da plate ostanu 100 odsto

Čini se da će u košarci možda biti i najteže raščivijati kako i na koji način definisati visinu plata igrača za ovaj period.

„To je pitanje koje se više odnosi na pravnike. Kad ne igrate, odnosno imate pauzu od par meseci bilo bi nepošteno da očekujete da ćete biti plaćeni 100 odsto. Trebalo bi da se pronađe model po kojem će sve strane biti zadovoljne. Klubovi su ostali bez prihoda od TV prava, marketinga, prodatih dresova, suvenira, a košarka je i ovako sport u kojem je profit upitan“, iskren je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari