Milutinov prejak za PAO 1Foto: EPA/Kiko Huesca

Šesnaesto kolo Evrolige, tačnije drugi dan pomenute runde obeležili su srpski košarkaši, pre svih Nikola Milutinov.

Centar Olimpijakosa bio je ubedljivo najzaslužniji za prvi ovosezonski trijumf crveno-belih protiv Panatinaikosa iz trećeg pokušaja (79:65).

Milutinov, koji bi narednog leta trebalo da se otisne u NBA (San Antonio polaže prava) završio je meč prebogatim dabl-dablom (18p, 18sk) za indeks korisnosti 41. Duda Ivković je u publici mogao da uživa u dominantnoj partiji Novosađanina koji je već na poluvremenu imao 10 poena i 12 skokova.

Čuveni Rik Pitino izbliza se uverio u celokupnu problematiku Panatinaikosa koji je i dalje među najlošijim gostujućim ekipama u Evroligi. Najefikasniji uz Milutinova među domaćima bio je letonski šuter Janis Strelnijeks (18 poena, 4/5 za tri), a dvocifreni u napadu bili su i Kostas Papanikolau (12) i Jorgos Printezis (11). Najefikasniji među igračima Panatinaikosa bili su Nik Kalates sa 13 poena i sedam asistencija i Lukas Lekavičijus sa 10.

Fenerbahče je protiv Baskonije, oslabljene neigranjem povređenog Šengelije ostvario 12. uzastopnu pobedu u Evroligi (15-1) i to nakon što su se Baskijci u 34. minutu primakli na samo poena zaostatka (80:79). Fener je imao puno problema u igri na agresivnost rivala na liniji dodavanja i udvajanja igrača sa loptom (22 izgubljene). Na sreću turskog velikana, Marko Gudurić je na vreme trgnuo saigrače sa pet vezanih poena povećao je prednost, ispostaviće se na kapitalnih osam poena na minut i po pre kraja utakmice (92:84).

Popularni Gudura meč je završio sa 14 poena (4/6 za tri), koji će se pamtiti i po tome što je domaćin ubacio čak 15 trojki iz 26 pokušaja (96:87). U Kaunasu je spremana hladna osveta za CSKA posle one sumnjive završnice u finišu moskovskog sudara i krajnje diskutabilnog „preskoka“ semafora u prelomnim trenucima meča, ali krcata dvorana litvanskog velikana videla je još jedan poraz svojih miljenika. Ovog puta s pečatom Danijela Heketa – 84:79. Žalgiris je u transu nadokandio 10 poena zaostataka iz prvog poluvremena (34:44), sa pet ubačenih trojki uspeo je da napravi preokret, međutim partiju iz treće deonice (25:11) nije ponovio u nastavku. Heket i Klajburn sa 19 poena bili su najzaslužniji za trijumf CSKA, pogotovo reprezentativac Italije koji je pogađao iz zahtevnih pozicija kad god je to bilo neophodno (79:84).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari