Mladi košarkaši Hrvatske osvojili kadetsko Prvenstvo Evrope u Novom Sadu, Srbija peta 1

Trijumfom reprezentacije Hrvatske koja je u dramatičnom finalu savladala selekciju Španije (71:70) završeno je Evropsko prvenstvo za kadete koje se prethodnih devet dana održavalo u Novom Sada. Bronzanu medalju osvojila je Turska koja je u meču za treće mesto savladala Francusku (82:59). Reprezentacija Srbije zauzela je peto mesto.

Izabranici selektora Vlade Vukoičića u poslednjem meču na šampionatu uverljivo su savladali selekciju Grčke. Naš mladi tim je sredinom prve četvrtine preuzeo kontrolu igre, stvorio dvocifrenu prednost, tako da se trijumf nijednog trenutka nije dovodio u pitanje: Srbija – Grčka 81:68 (24:12, 20:20, 18:13, 19:23).

– U većem delu utakmice protiv Grčke, imali smo dobru kontrolu, bilo je segmenata koji se svakako mogu i zameriti. Ipak, treba imati na umu da je deveti dan šampionata, sedma utakmica, neki su igrači umorni, a neki i blago razočarani. Očekivali smo i želeli da igramo vredniju utakmicu nego što je ova za peto mesto. Momcima želim da čestitam, izdvojili su dva meseca, iako su cele godine imali obaveze u školama i klubovima. U zemlji kao što je Srbija, koja uvek ima najviše ambicije, peto mesto ne može se smatrati uspehom. Imali smo kadrovskih problema, donekle nepovoljan žreb. Ovim mladim igračima je ovo prvo takmičenje, prvo iskustvo, imaju osnovu i bazu da i iz svega ovoga mogu dosta da nauče. Hteo bih da se zahvalim svima u KSS, što su mi ukazali priliku da vodim ovu selekciju i što su nam omogućili odlične uslove za pripreme. Zahvalnost dugujem mojim saradnicima, ali i trenerima i roditeljima svih igrača – istakao je Vlada Vukoičić, selektor srpskih kadeta.

Za najkorisnijeg igrača šampionata u Novom Sadu proglašen je Roko Prkačin iz Hrvatske. Pored njega u idealnoj petorci našli su se još: Boris Tišma (Hrvatska), Hektor Alderte (Španija), Usman Garuba (Španija) i Alperin Sengun (Turska).

Prema ocenama predstavnika svih 16 ekipa naša zemlja i Košarkaški savez Srbije još jednom su se dokazali kao odlični domaćini, jer su gostoprimstvom još jednom dokazali da zaslužuju domaćinstvo velikih takmičenja. Predsedniku KSS, Predragu Daniloviću uručena je plaketa FIBA za odličnu organizaciju kadetskog šampionata u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari