Mnogo dilema, malo vremena 1Foto: EPA-EFE/ Glyn Kirk POOL

EURO 2020 sigurno će se održati u istom terminu 2021. godine (11. jun – 11. jul).

Iz UEFA tvrde i da se ne dovodi u pitanje ni održavanje takmičenja u 12 gradova iz 11 zemalja, a da jedina dilema trenutno postoji oko broja gledalaca koji će smeti da prisustvuje utakmicama.

Konačna odluka o gradovima domaćinima trebalo bi da bude doneta 5. marta, ali iz UEFA uveravaju javnost da do promena može doći samo u slučaju da se negde ponovo desi takozvani „italijanski scenario“ sa korona virusom.

U Nionu su i samouvereni da će vakcinacija, koja se u svim evropskim zemljama odvija sporije od očekivanog, dati rezultate do juna.

U sedištu evropske „kuće“ fudbala ističu da razmatraju tri različita scenarija: da kapacitet stadiona bude popunjen 100 odsto, da bude popunjen do 50 odsto ili da bude pušteno samo 20 do 30 odsto gledalaca.

Sve ovo u teoriji možda zvuči logično, ali je u praksi jako teško izvodljivo.

Britanski list „Gardijan“ navodi da je praktično nemoguće da se EURO održi u svih 12 gradova, odnosno da će broj zemalja domaćina morati da se svede na znantno nižu cifru od 11.

Isti izvor, pozivajući se na intervju sa predsednikom Fudbalskog saveza Švajcarske Dominikom Blanom, tvrdi i da su puni kapaciteti stadiona na EP samo puka želja čelnika UEFA koji strahuju od gubitka novca i imidža zbog toga što su većinu karata prodali unapred pre pandemije.

Blan je naveo da ne veruje da će EURO biti održan u 11 zemalja zbog previše komplikovanog prelaska granica u vreme pandemije.

Istakao je da čak i kada bi se zemlje Evropske unije usaglasile oko lakšeg prelaska za članove reprezentacija, opet bi ostao problem da li će isto moći da se primeni i kada su u pitanju Rusija i Velika Britanija.

Naveo je i da lično smatra da su po pitanju održavanja EP moguća samo dva scenarija.

Po jednom bi se ono održalo u više gradova, ali u samo jednoj zemlji, poput Nemačke, Rusije ili Portugala.

Po drugom bi se održalo na više stadiona, ali u samo jednom gradu, na primer Londonu.

– Igrači i delegacije fudbalskih saveza će sigurno biti u balonu jer vakcinacija do juna neće biti završena, a inače tek treba da vidimo kakav će efekat imati – naveo je Blan.

Prvi čovek FS Švajcarske zaključio je i da je teško očekivati da će EURO biti odigran pred publikom.

– Svedoci smo da zemlje tek pomalo puštaju navijače, u jako malom broju. Izvesnije je da će EURO biti odigran pred praznim tribinama, poput finala Lige Evrope u Nemačkoj ili Lige šampiona u Lisabonu. Moguće je da se primene neke restritktivne mere po kojima bi navijači morali da prilože potvrdu o vakcini ili urađenom PCR testu, ali to je zaista jako teško sprovodivo čak i u najrazvijenijim zemljama. U svakom slučaju, biće ovo prvo finale EP na kome neće biti pun stadion, u to sam potpuno siguran – zaključio je Blan.

Evrokupovi nisu ugroženi

Iz UEFA tvrde da će klupska takmičenja biti završena po planu ove sezone, a da će finalne utakmice biti odigrane u Istanbulu (Liga šampiona) i Gdanjsku (Liga Evrope). U saopštenju iz Niona navodi se da će prisustvo publike na finalnim mečevima LŠ i LE zavisiti od epidemiološke situacije u tim zemljama i da će se tim povodom u aprilu obaviti razgovori sa lokalnim vlastima.

Gradovi domaćini Eura

London (Velika Britanija)

Glazgov (Velika Britanija)

Minhen (Nemačka)

Rim (Italija)

Baku (Azerbejdžan)

Sant Peterburg (Rusija)

Budimpešta (Mađarska)

Bukurešt (Rumunija)

Amsterdam (Holandija)

Bilbao (Španija)

Dablin (Irska)

Kopenhagen (Danska)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari