Mnogo više od očekivanog 1Foto: STARSPORT

Očekivano neslavan kraj fenomenalne evropske sezone, tako bi u najkraćem mogao da glasi završni komentar poraza fudbalera Crvene zvezde u poslednjem kolu grupne faze Lige šampiona.

Podređena uloga i četiri laka „komada“ u mreži golmana Milana Borjana u revanšu sa supersoničnim i bahato bogatim Pari Sen Žermenom (1:4) jesu ostavila crveno-bele bez selidbe u u teško UEFA takmičenje i pokazali da su asovi okupljeni u francuskom timu za par klasa ispred njih, ali ne mogu da ponište činjenicu da su (po) jedna pobeda i remi Vladana Milojevića i njegove ekipe nadmašili najluđe maštarije čak i njenih najnerealnijih navijača. Predviđali su im da će među alama kao što su prošlogodišnji finalista Liverpul, Napoli s trenerom specijalistom za osvajanje evropskih titula i „sveci“ s ubedljivo najskupljim fudbalerom sveta svih vremena, stradati kao vreća za udaranje na bokserskim treningima, međutim Savić, Marin, Krstičić, Pavkov i ostali su hrabro „poginuli“ u borbi s jačima od sebe. Oduševivši svojom željom za nadigravanjem, čak i kada im ista nije pomogla da budu više od pukih statista, kao u najvećem delu dvomeča sa Parižanima.

– Svi treba da budemo zadovoljni učinkom u Evropi. Osvojili smo četiri boda u ovako jakoj grupi, to zaista nije malo. Pokazali smo na terenu da možemo da se nosimo sa nekim od najboljih evropskih timova. Verujem da je Pari Sen Žermen glavni konkurent za osvajanje Lige šampiona ove sezone. Drago mi je da smo mogli da vidimo gde se nalazimo u odnosu na tri izvanredne evropske ekipe – rekao je na evropskom oproštaju Dušan Jovančić, vezista kluba sa „Rajka Mitića“.

I zaista, sve što su Nejmar, Mbape, Kavani, Di Marija i društvo radili pred očima „delija“ bilo je za divljenje: brzina kretanja, automatizovana i nekomplikovana distribucija lopte, munjevite transformacije iz defanzive u ofanzivu, atraktivni driblinzi, lakoća ulaženja u šanse, raznovrsni šutevi… Bilo je trenutaka kada su delovali kao da su sa druge planete, kao da s pola gasa odrađuju posao i samo se misle koliko još lopti da ćušnu iza Borjanovih leđa, ali jedan od njih je priznao da im nije bilo baš svejedno kada se domaćin približio na gol zaostatka.

– Atmosfera je bila vruća na 2:1, ali smo zaslužili pobedu na kraju. Nismo im dali mnogo šansi, jer smo kao tim defanzivno sazreli u odnosu na prošlu sezonu. Spremni i ambiciozni dočekujemo nokaut rudnu – izjavio je Kilijan Mbape.

Borjan nije umeo i mogao da izađe na kraj s njim ni na „Parku prinčeva“ ni u Beogradu, kao ni s mnogim drugim strelcima u šest etapa trke u grupi C, ali je isto tako mnogo puta spasao saigrače od težih poraza. Pa, opet ni on nema za čim da žali, još manje čega da se stidi. Baš suprotno od toga.

– Svima nam je krivo što nismo ušli barem u Ligu Evrope, ali bili smo u tzv. grupi smrti, s preozbiljnim timovima i na nivou gde se sve greške vide i skupo plaćaju. Borili smo na svakoj utakmici, dali bukvalno sve od sebe i, za moj pojam, fantastično odigrali grupnu fazu. Sada je najbitnije da budemo pravi u prvenstvu, kako bismo se sledećeg leta opet takmičili za ulazak u elitu – u pravu je iskusni čuvar mreže srpskog prvaka.

Na kraju skoro šestomesečne evropske odiseje mnogi retroaktivno žale što bivši kontinentalni i svetski vladar nije upao u lakšu konkurenciju, ne i šef stručnog štaba kluba iz LJutice Bogdana.

– Ako želite da napredujete, ako ste pravi i iskreni prema sebi, onda morate da shvatite da možete da učite samo od boljeg od sebe. I bez obzira na sve ove poraze, svesni smo da taj proces mora da bude bolan. Kada bih mogao da biram opet bih želeo da budem u ovakvoj grupi. S tri potpuno različite ekipe, od kojih je svaka zaslužila da ode dalje. Sve su one napravljene za osvajanje Lige šampiona – uveravao je u utorak uveče Vladan Milojević.

Brojke crveno-belih

Grupna faza:

* Pavkov (2), Gobeljić, Marin i Ben su bili strelci

* 13 golova primljeno na strani, 4 kod kuće

* golman Borjan upisao svih 540 minuta

* 1. pobeda srpskog tima u ovoj rundi

* 3,6 miliona evra zarade od 4 boda

——————————————————-

Kvalifikacije

* 4 pobede, 4 remija

* 8 od 14 golova bilo je delo Bena

* primljena 4 pogotka na 8 utakmica

* 25 igrača je imalo minutažu u Evropi ove sezone

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari