Moć niske petorke 1Foto: STARSPORT

Koš Vila Hečera iz „step-beka“ u poslednjim sekundama drugog meča omogućio je košarkašima Partizana da u nedelju pokušaju da naprave nešto, što „matematički“ deluje neizvodljivo.

Crno-bele očekuje „majstorica“ polufinala plej-ofa ABA lige protiv Cedevite u Zagrebu (19.00), u Domu sportova u kojem su najviše puta poraženi tokom nadmetanja u regionalnom takmičenju.

Treći put isti rivali igraju u plej-of seriji ABA lige; nedeljni meč je možda i najidealniji za crno-bele da se revanširaju Cedeviti za koš Nolana Smita u polufinalu fajnal-fora 2014. kojim su izgubili mogućnost takmičenja u Evroligi sve do danas. Zagrepčani su doživeli samo dva poraza na poslednjih 20 mečeva; Partizan je jedini put slavio u Domu sportova daleke 2013. kada se i poslednji put domogao pehara u regionalnom takmičenju.

Cedevita je samo ove sezone oba puta slavila kod kuće; na tim mečevima Zagrepčani su imali više skokova i asistencija, kao i bolji procenat šuta za tri poena. Upravo su to elementi na kojima crno-beli moraju da porade, da bi uspeli u nameri da poremete komunikaciju između Boutrajta i Bilana. Pomenuti tandem najveći je oslonac trenera Veljka Mršića, koji zbog bolesti nije vodio poslednji meč „vitamina“ u domaćem prvenstvu. Cedevitu krasi brza igra na otvorenom terenu, u kojoj se najbolje i snalazi pomenuti Boutrajt, NCAA šampion sa Jukon Konektikatom. Zagrepčani su najefikasniji tim ABA lige, sa najvećim brojem „lakih poena“. Ukoliko Partizan uspe da rivala u nedelju spusti na ispod 80 datih poena biće u odličnoj prilici da napravi brejk. Trener Džikić je u prvom meču veliku razliku, koja je u jednom trenutku iznosila i 23 poena, uspeo da smanji na pet poena odlučivši se za nižu petorku, bez klasične petice. S obzirom na leđnu tehniku kapitena Veličkovića i šut sa distance Birčevića, pogotovo iz desnog kornera, nešto slično mogli bismo da gledamo i u majstorici. Igra Partizana u mnogome će zavisiti od Hečera, sigurno najobučenijeg igrača u spoljnoj liniji. Amerikanac je bio sjajan u drugom meču, ali i gotovo neprimetan u uvodnih 20 minuta prvog duela, kada je Cedevita i sticala veliku, na kraju i nenadoknadivu razliku. Oscilacije u igri Partizana na oba meča bile su povezane sa individualnim izdanjima Hečera; još jedna velika amplituda najverovatnije bi bila presudna kada je krajnji epilog polufinalne serije u pitanju. Da se tako nešto ne bi desilo biće potreban doprinos i „epizodista“, pre svih Andrića i Marinkovića u šutu sa distance, odnosno Ratkovice u organizaciji igre, Gordona u igri jedan na jedan, kao i Lukovića u skoku, zatvaranju reketa i čuvanju Bilana.

Rezultati plej-ofa

polufinale

prvi meč

Crvena zvezda – Budućnost           82:67

Cedevita – Partizan           83:76

drugi meč

Budućnost – Crvena zvezda           63:57

Partizan – Cedevita           74:73

„majstorica“

nedelja

Cedevita – Partizan           19.00

utorak

Crvena zvezda – Budućnost           19.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari