Moramo do četvrtfinala i zbog Novaka 1Foto: Starsport

Ona je uz Sonju Petrović zaštitno lice srpskih košarkašica i verovatno najgracioznija igračica u taboru zvaničnih šampionki Evrope.

Ana Dabović je ženski Dejan Bodiroga i neko ko individualno može da parira Amerikankama u WNBA. U skladu sa tim, bila je i najbolja sagovornica Danasa prilikom predstvljanja srpskih košarkašica, koje će zajedno sa košarkašima zapravo činiti jedini naš Savez koji će na Olimpijskim igrama imati učesnike u obe konkurencije takmičeći se od 7. avgusta. Kao najbolje u Evropi naše gracije u Rio odlaze u odelu debitantkinja potajno se nadajući da po povratku balkon Skupštine Grada mogu deliti sa srpskim osvajačima odličja na Olimpijskim igrama.

– Volim da kažem da smo mi ista ekipa i kada se neko priključi kasnije svakako se oseća kao da je tu od početka priprema. Tako je bilo i u slučaju Sonje Petrović i mene koje smo došle nešto kasnije zbog obaveza u WNBA. Odmah smo se uklopile, normalno je da je sada nestrpljenje veće; još malo je ostalo do početka Igara. Tim je određen još pre šest dana, nestrpljenje je time veće, ali ne dozvoljavamo da nas to poremeti. Imaćemo još dve utakmice po dolasku u Rio i to protiv Australije i domaće selekcije, pre početka samog turnira. Ići ćemo korak po korak, već gledamo i analiziramo naše rivalke u grupi. Možemo da se uverimo da su zaista odlične što smo i znale, jer Olimpijada nije za svakoga – podvukla je Dabovićeva, ljubazno zamolivši obožavaoce da se malo suzdrže dok obavimo razgovor kako bi svakome od njih omogućila da se slikaju i dobiju autogram.

* Stručnjaci, ali i sama javnost, zlatnu medalju su već dodelili SAD. Uz Petrovićevu, vi ste i ove sezone igrali u WNBA. Da li su Amerikanke zaista toliko nadmoćne?

– One stvarno jesu vrh ženske košarke, imaju igračice koje zakucavaju (što nije čest slučaj u ženskoj košarci, prim.aut). Jedan od naših trenera je rekao da sa svakom ekipom u Riju možemo da igramo, ali sa Amerikankama jednostavno ne možemo. Naravno, mi nećemo ući u meč sa predstavom da ne možemo da im pariramo, ali definitivno njih svih dvanaest su vrlo kvalitetne – sam svetski vrh. Mi moramo da idemo postepeno i da ne razmišljamo previše o njima. One će sto odsto biti u finalu Igara, međutim nama je ostala u sećanju utakmica protiv njih na Svetskom prvenstvu kada smo odigrale vrlo fino, imale smo dobar pristup i 30 minuta bile skoro egal. Takav ćemo pristup imati i u Riju, s tim što smo sada kvalitetnije i zrelije. Prethodno ćemo imati dve vrlo kvalitetne utakmice u grupi koje mogu dosta toga da nam pokažu i trebalo bi da sa dve pobede dočekamo meč sa SAD. Posebno mislim na trijumf protiv Kanade, a zatim i da odmerimo snage sa Špankinjama. Meč sa Amerikom trebalo bi da nam bude više za opuštanje i uživanje da pokažemo da se ipak i u Evropi igra dobra košarka.

* Postoji li dodatna specifičnost Olimpijskih igara i u tome što odmah počinje nadmetanje za četvrtfinale, u grupi od šest ekipa praktično ne postoji protivnik za podizanje samopouzdanja?

– Olimijada je Olimpijada i zaista nije za svakog. U pitanju je 12 najboljih ekipa na svetu; smatram da smo mi dosta zreli i da imamo igrače sa dosta iskustva i da nećemo sebi dozvoliti da kiksnemo gde ne treba. Može se desiti i to nas kasnije može dovesti do teže situacije u četvrtfinalu.

* Da li već sada negde u potaji razmišljate o četvrtfinalu, fazi koju ukoliko uspešno prebrodite postajete, uslovno rečeno, besmrtni?

– Nama je bitno da idemo korak po korak jer jedino tako možemo dobro da se pozicioniramo i dobijemo lakšeg protivnika u četvrtfinalu. Iskreno, ta utakmica će sigurno biti najnezgodnija na Igrama – to svi znamo. U razigravanju za polufinale se može desiti da izgubimo od najslabijeg rivala u suprotnoj grupi, a da smo prethodno dobile Amerikanke u prvoj fazi, što nam ništa ne bi vredelo. Imamo iskustvo igranja u četvrtfinalima; prošle godine smo pobedile Tursku na Evropskom prvenstvu, prethodno smo na Svetskom šampionatu poražene u istoj fazi tako da verujem da ćemo imati dobar pristup. Za početak je cilj da prođemo grupu i uđemo u to četvrtfinale.

* Koji bi plasman bio iznad trenutnog limita, a šta bi vas možda razočaralo?

– Iskreno, plasman iznad limita predstavljalo bi osvajanje medalje, intimno bih bila zadovoljna i prolazom među četiri najbolje, ali bih sigurno bila razočarana da se ne plasiramo u četvrtfinale. Znam sebe, a Milica (rođena sestra, prvi plej naše reprezentacije, prim. aut) ludi od mene, jer je svesna da, ako uđemo u četvrtfinale, da ću silno želeti polufinale, a ukoliko bismo se našle među četiri, imale bismo neverovatnu želju da uzmemo medalju. Iskreno rečeno, kao što bih kazala Milici, veoma bih se razočarala ako se ne bismo plasirale među osam najboljih.

* Možete li da povučete paralelu između forme i spremnosti pred odlazak na prošlogodišnje Evropsko prvenstvo i sadašnje na samo par dana uoči odlaska u Rio?

– Razlika je ta što smo prošle godine imale više vremena da se pripremimo, sada su bile kraće pripreme, a pritom smo se Sonja Petrović i ja kasnije priključile. To se malo i oseti, drugačija je organizacija i plan, a i trener je ranije odlučio kojih će dvanaest putovati u Rio. Kad krenu utakmice osećaj je drugačiji, tada nema razmišljanja u smislu da li smo umorne ili nismo, uigrane ili ne, želja i vera jednostavno predstvljaju najbolju ideju vodilju do uspeha.

* Olimpijsko selo je specifično jer jednom u četiri godine najbolji sportisti sveta borave na istom mestu. Pojava kojeg sportiste bi mogla da vas toliko prodrma da se automatski nađete u tinejdžerskom odelu u kojem ste sigurno imali idola?

– Čule smo da će nam se Novak Đoković priključiti kasnije u olimpijskom selu tako da će nam to biti dodatna motivacija da dođemo do četvrtfinala i dočekamo Novaka kad stigne u Rio. Ma biti samo u društvu sportista koji će se naći na Olimpijskim igrama zaista je pravo zadovoljstvo. Teniseri su sami po sebi posebna inspiracija, a biti u prilici da se družiš sa Novakom verovatno je jedinstven osećaj – potvrdila je Dabovićeva da je Đoković nepresušna motivacija i uzor svakom srpskom sportisti.

Kvalitet smeštaja govori o organizatorima

* Olimpijske igre nisu ni počele, a organizator se suočio sa žalbama pojedinih sportista da je smeštaj vrlo loš i nedovoljno komforan.

– Nikad nismo koristili izgovore, niti su to stvari na koje obraćamo pažnju. I prošle godine smo imali određenih problema na Evropskom prvenstvu; u sobama nije bilo interneta, međutim zaista se ne bavimo time i to nas neće poremetiti, niti će biti razlog ako se bude desio neki neuspeh. Srećna sam što idem, a organizacija će najbolje govoriti o domaćinu.

Razočarana Federerovim nedolaskom

– Uvažavam sve sportiste koji će biti na Olimpijadi jer sam svesna koliko je napora i discipline potrebno da bi se sportista našao na Igrama. Pre par dana bile smo na prijemu kod predsednika Tomislava Nikolića i zaista sam bila počastvovana što sam se našla u društvu košarkaša, vaterpolista, Milice Mandić, odbojkašica. Sve su to ljudi sa kojima se osećam veoma zadovoljno kada sam u društvu. Da budem iskrena, malo sam razočarana što Rodžer Federer neće biti na Olimpijadi zato što teniseri predstvljaju baš prave primere kako jedan sportista treba da se ponaša i živi, pre svih Federer i Đoković, u poslednje vreme možda i Marej.

Uspesi košarkašica na OI
Moskva 1980. bronza
Los Anđeles 1984. 6. mesto
Seul 1988. srebro

Rade i Sonja Petrović
Naš poznati košarkaški sudija Rade Petrović u dva navrata sudio je na Olimpijskim igrama, dok će njegova ćerka Sonja debitovati u dresu reprezentacije Srbije na OI u Riju. Na OI je svojevremeno učestvovao sudija Obrad Belošević, a njegovom sinu Iliji ovo će biti treće Olimpijske igre.

Zanimljivosti
* 28 godina je prošlo od poslednjeg učešća naših košarkašica na OI i osvajanje jedne od medalja
* 30. jula se navršava 36 godina od osvajanja prvog odličja naše ženske reprezentacije na OI
* dva učešća na OI imaju: Biljana Majstorović, Jelica Komnenović, Slađana Golić, Sanja Ožegović, Stojna Vangelovska

Sastav
Spoljna linija: Milica Dabović, Tamara Radočaj, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Ana Dabović, Aleksandra Crvendakić, Dajana Butulija. Unutrašnja linija: Sonja Petrović, Danijel Pejdž, Sara Krnjić, Dragana Stanković, Jelena Milovanović.

Grupa A: Brazil, Japan, Australija, Francuska, Turska, Belorusija
Grupa B: SAD, Kanada, Španija, Srbija, Senegal, Kina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari