Moto GP: Kračlou najbolji u Argentini 1Foto: EPA-EFE/ NICOLAS AGUILERA

Vozač LCR Honde Kal Kračlou pobedio je na VN Argentine, ispred Žoana Zarka iz Teh3 Jamahe i Aleksa Rinsa iz Suzukija.

Trku su obeležili vlažni uslovi, tj. kiša koja je u toku popodneva padala u Argentini, a onda i Mark Markez koji je posle niza incidenata i tri dobijene kazne završio kao poslednjeplasirani.

Najpre je ostalo nejasno zbog čega trka nije počela na vreme, čini se da je napravljen ustupak mnogim vozačima i da je pauza od desetak minuta, koliko se čekalo da se staza dodatno prosuši, najmanje odgovarala prvoplasiranom posle jučerašnjih kvalifikacija, Džeku Mileru.

Kada su se stvorili uslovi da trka konačno počne, Mark Markez je imao problema sa motorom koji mu se prvo ugasio, a onda i „pobegao“, pa se sa njim nepropisno i po čitavom ciljnom pravcu vraćao do svog mesta, kao da je zalutali motorciklista usred nekog saobraćajnog kolapsa, a ne vozač Moto GP.

Iako je za taj potez trebao da dobije kaznu, trka je počela, a organizatori iste su se u petom krugu setili da Markeza nisu kaznili za prethodnu situaciju, pa je onda morao da prođe kroz boks, što ga je dodatno usporilo, te se u trku vratio na 19. mestu.

U vrhu su se izdvojili Džek Miler, Aleks Rins, Kal Kračlou i Žoan Zarko koji je posle jednog incidenta katapultirao Danija Pedrosu kraj staze i do kraja se između te četvorice vozača vodila prava bitka za pobedu.

No, Markez nije mirovao na začelju „karavana“ i u želji da što pre prestigne Aleša Espargara udario je u sunarodnika, koji je nekako ostao na svom motoru, a onda je vozač Honde dobio drugu kaznu od direkcije trke, pošto je morao da propusti Espargara ispred sebe.

Kada se činilo da je Markezovim lošim potezima kraj, usledio je novi, koji je poprilično „zakuvao“ stvari na stazi.

S obzirom na evidentnu brzinu, mladi Španac je hteo da što više pozicija nadoknadi, ne misleći o bezbednosti drugih vozača na stazi, pa se tako pet krugova pre kraja u borbi za šesto mesto prosto zaleteo u Valentina Rosija, poslavši ga van staze.

Sasvim je sigurno da Markez nije želeo da iz trke izbaci Rosija, ali zbog nepažnje i izazivanja opšte nesigurnosti na stazi, dobio je još jednu kaznu od organizatora trke, ovoga puta se na njegovo konačno vreme dodala kazna od 30 sekundi, pa je tako umesto petog zauzeo poslednje mesto.

Za to vreme se vodila velika borba između Kračloa, Rinsa i Zarka, a na kraju je najbrži bio Britanac, kome je ovo bila treća pobeda u karijeri, a prva u ovoj sezoni.

Na kraju trke Mark Markez je došao do boksa Jamahe kako bi se izvinio Valentinu Rosiju, no „Doktor“ je izvinjenje odbio, pa nas nesumnjivo iščekuje izuzetno zanimljiv nastavak sezone, a sledeća trka na programu je 22. aprila u Americi, tačnije, u Teksasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari