Mučenje bez plaćenog ceha 1 EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Najbolji fudbaleri Srbije igrački potpuno podbacili u duelu sa Luksemburgom, ali su posle tog meča još tri koraka bliži Svetskom prvenstvu 2022. godine.

Ako je poenta dobrog fudbala pune oči posmatrača onda je subotnja partija najboljih srpskih fudbalera, po selektorskom izboru Dragana Stojkovića, ostala daleko ispod te estetske crte, jer su strelac jedinog gola u meču sa Luksemburgom, Dušan Vlahović, asistent za mršavu pobedu Miloš Veljković i ostatak ekipe „porodili“ tri boda u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

I obrnuto, ukoliko stvari svedemo na rezultat, jer se samo te cifre pišu i pamte, onda je ovo gostovanje bilo pun pogodak, obzirom da je „orlovima“ sada dovoljan i remi sa Azerbejdžanom, sledećeg utorka u Beogradu, da odu u mondijalski baraž. A, (još) živi i nada u direktan odlazak na u Katar sledeće godine.

– Što se tiče same igre, ovo je bila naša najslabija utakmica od početka ciklusa. Možemo i moramo mnogo bolje, nadam se već protiv Azerbejdžana, ali srećni smo zbog rezultata. On je najvažniji, na kraju krajeva – realan je i iskren Nemanja Gudelj posle novih 90 minuta trke za povratak našeg tima na velika takmičenja, jer su kretanje i loptanje, naročito veznog reda čiji je član, ovog puta bili previše nepovezani i pogrešni.

– Najzad pobeda bez primljenog gola – sa debelim razlogom se radovao i golman Predrag Rajković, jer ne samo što nije matiran nego nije ni imao puno pravog posla, obzirom da se domaćinova upornost i agresivnost u pokušajima da kazni rivalovu poroznost na sredini terena i povremena ispadanja zadnje linije iz ležišta svodila na opasne situacije oko mreže prvoplasiranog tima A grupe, s mečom više od Portugala.

Ne da Srbija nije bila na tragu „najlepšeg fudbala na svetu“, kakvim ga je nedavno krstio Stojković, nego je škripalo na sve strane. U formaciji sa tri štopera i dva špica, manjkalo je kreacije, brzine i preciznosti u razmeni lopte – defanzivci su je teško i loše iznosili iz svog polja delovanja, a ofanzivci ili nisu imali dobrih ideja ili im one nisu prolazile – a kada je tako onda izostanu i kvalitetan završni pas i ozbiljne šanse.

Da glavni sudija na terenu i njegova podrška iz VAR sobe nisu prećutali očigledan penal nad Tadićem u samom finišu prvog poluvremena možda bi zgrčeni „orlovi“ već tada raširili krila i u drugih 45 minuta, ko zna, napunili mrežu protivnika kao u njihovom duelu u Beogradu, ovako su bili prinuđeni da sačuvaju mirnoću i sačekaju trenutak kada će naplatiti sve što su prokockali u prošlom kolu protiv Republike Irske, u kom im je Portugal odmakao u trci za pobedničku poziciju.

– Bila je ovo vrlo teška utakmica, ali pobedili smo jer smo bili strpljivi i verovali do kraja. Na poluvremenu smo dogovorili da ostanemo mirni i sačekamo pravu priliku za gol. Tako je i bilo. Stvorili smo više šansi od njih, ali i 1:0 je dobar rezultat. Bodovi su zasluženo naši – tako je susret video šef stručnog štaba srpske reprezentacije, očigledno „opterećen“ samo krajnjim ciljem tj plasmanom na SP.

Što je ishod kvalifikacija, iz njegovih usta, obećan još pre nego što je postavljen za selektora. Prolazno vreme Piksija i pulena mu za sada je toliko dobro da, dešavanjima u našem fudbalu i oko njega, razočarani ljubitelji ovog sporta u Srbiji sve više prate utakmice državnog tima. I ponovo imaju velika očekivanja, kao u eri Slavoljuba Muslina i Radomira Antića, kada smo bili deo najveće planetarne fešte.

 

Baraž na dlanu

Eventualni nerešen ishod duela sa Azerbejdžanom (12. oktobar) garantovao bi učešće Srbije u baražu, pod uslovom da ne uspe da odbrani trenutnu poziciju u grupi A i završi u društvu još devet drugoplasiranih ekipa iz grupa i dva najbolja tima iz Lige nacija, koji se nisu kroz kvalifikacije probili na SP. Oni će biti podeljeni na (ne) nosioce i razvrstani na tri turnira, sa katarskim vizama samo za pobednike. U slučaju da Azeri još jednom „padnu“, derbi sa Portugalom u zadnjem kolu biće „čeona“ borba za direktan plasman.

 

Grupa A

Azerbejdžan – Republika Irska 0:3

Luksemburg – Srbija 0:1

Portugal – Luksemburg 12.10

Srbija – Azerbejdžan 12.10.

Azerbejdžan – Luksemburg 11.11

Republika Irska – Portugal 11.11

Luksemburg – Republika Irska 14.11.

Portugal – Srbija 14.11.

 

1. Srbija 6 4 2 0 14

2. Portugal 5 4 1 0 13

3. Luksemburg 5 2 0 3 6

4. Republika Irska 6 1 2 3 5

5. Azerbejdžan 6 0 1 5 1

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari