Neki neće, neki povređeni, neki ne mogu - Svetislava Pešića čeka (pre)težak posao: Da li je ovo najslabiji sastav Srbije ikada na Mundobasketu? 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaška reprezentacija Srbije u sredu (19.00) u beogradskoj „Areni“ protiv Portorika igra jedinu trening utakmicu pred domaćom publikom u sklopu priprema za predstojeće Svetsko prvenstvo.

Meč sa Portorikancima biće više od običnog trening duela za ekipu koja će nastupiti na Svetskom prvenstvu, jer, kako je Pešić rekao, igračima je neophodno da osete podršku navijača.

– Protiv Portorika ovde u Štark areni, očekujemo da nas malo publika podrži, da nam da vetar u leđa, da nam pomogne da budemo još bolji – izjavio je selektor, očigledno svestan da će ekipi koja putuje na šampionat sveta biti neophodna bilo kakva pomoć, pa i ona koja stiže od navijača.

Dan nakon ovog meča, reprezentacija odlazi u Kinu, gde će odigrati prijateljske mečeve sa domaćinom (20. avgusta) i Brazilom (21. avgusta), a potom putuje na Filipine, gde će 26. avgusta igrati svoj prvi meč na Svetskom prvenstvu.

Tokom konferencije za medije na kojoj je najavljivao utakmicu sa Portorikom, Pešić je saopštio da su sa spiska igrača za Mundobasket definitivno otpali povređeni Uroš Trifunović i bolesni Alen Smailagić.

Tako je od prvobitnog spiska pozvanih na pripreme, na kojem se nalazilo 20 košarkaša, preostalo njih 14, a selektor bi u sredu trebalo da saopšti kojih 12 igrača će činiti ekipu na Mundobasketu.

Čini se da se za 11 može reći da su sigurni putnici na šampionat: Stefan Jović, Aleksa Avramović, Marko Gudurić, Bogdan Bogdanović, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Nikola Jović, Filip Petrušev, Dušan Ristić i Nikola Milutinov.

Za jedno preostalo mesto konkurisaće Aleksa Radanov, Boriša Simanić i Nikola Topić.

Još od 24. jula, kada je objavljen spisak košarkaša koji će biti na pripremama za takmičenje u Australiji, Indoneziji i Filipinima u javnosti se više govorilo o onima koji su otkazali igranje za nacionalni tim nego o onima koji su se odazvali selektorovom pozivu.

Činjenica da je Nikola Jokić odbio poziv usmerila je pažnju medija i navijača na teme koje ponekad nisu imale veze sa predstojećim takmičenjem, pa ni košarkom, i uticala na atmosferu oko reprezentacije.

Osim Jokića, nastup su otkazali su Vasilije Micić i Nikola Kalinić, dok Vladimir Lučić nije mogao da se odazove pozivu zbog povrede.

Sa spiska od 20 igrača koji su pozvani na pripreme najpre su zbog povreda otpali otpali Aleksej Pokuševski i Ognjen Jaramaz, a nešto kasnije i Dušan Beslać.

Kad se činilo da će ekipa i selektor konačno moći da se u potpunosti posvete treninzima usledila je odluka Nemanje Nedovića da napusti pripreme posle prošlonedeljnog „Akropolis kupa“ u Atini.

U odnosu na prošlogodišnje Evropsko prvenstvo, sedam igrača neće biti u sastavu ekipe koja će igrati na Mundobasketu, od čega su čak četvorica bili članovi prve petorke: Micić, Lučić, Kalinić i Jokić.

Čak ni povratak Bogdanovića i Stefana Jovića neće pokriti velike rupe u sastavu koje su nastale ovolikim brojem odsutnih igrača, pre svega na pozicijama plejmejkera i krilnog centra.

Već na prvi pogled jasno je da će Srbija na Mundobasketu nastupiti u verovatno najslabijem sastavu od kad se takmiči kao samostalna država i da će svaka pobeda nakon grupne faze predstavljati ogroman uspeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari