ČILE 1959: Politika odredila osvajače medalja 1Detalj sa meča Brazil - SAD. Foto: Wikipedia

Političke trzavice obeležile su treći šampionat sveta održan u Čileu u toj meri da su direktno odlučivale o medaljama. Praznih šaka ostali su Sovjeti i Bugari, a povod su bili Kinezi i Tajvanci.

Do prve titule su stigli Brazilci, ispred Amerikanaca i Čileanaca.

Prvenstvo je ponovo održano u Južnoj Americi, tačnije Čileu, pošto ni jedna evropska zemlja nije bila zainteresovana za organizovanje ovog takmičenja. Ipak, sve je kasnilo, pošto Čile nije imao potrebnu infrastrukturu.

Kada se mislilo da će sve proteći kako treba, usledio je bojkot Kine zbog odluke FIBA da u svoje članstvo primi Tajvan ili kako se tada zvao Formoza.

Zbog dobrih odnosa socijalističkih zemalja, bojkotu igranja protiv Tajvana priključili su se SSSR i Bugarska. Sovjeti su zbog solidarnosti praktično ostali bez medalje, iako su do tada imali sve pobede, a Bugarska je propustila, ispostaviće se do sada jedinu priliku da se umeša u borbu za medalje jer su im oduzeti svi bodovi.

Ipak, prvenstvo su obeležila i dešavanja na terenu. Tako je u Čileu prvi put zabeležena “stotka” i to dva puta. SSSR je savladao Meksiko sa 102:72, a Amerikanci Egipat 103:58.

Prvak sveta postao je Brazil, koji je tako objedinio titule u fudbalu (1958) i košarci. Oni su u finalu savladali Amerikance sa 81:67, dok je domaći Čile “tukao” uzročnika političkih trzavica Tajvan i stigao do bronze.

Najbolji strelac na šampionatu bio je Portorikanac Huan Vinsens sa 176 koševa na osam utakmica, dok je Amerikanac Džerem Vejda postigao najviše poena na jednom susretu – 31 protiv Egipta. Amerikanci su taj meč dobili 103:58.

Jugoslavija nije učestvovala na ovom prvenstvu.

Konačni plasman:

  1. BRAZIL
  2. SAD
  3. ČILE
  4. Tajvan/Formoza
  5. Portoriko
  6. SSSR
  7. Bugarska
  8. Filipini
  9. Urugvaj
  10. Argentina
  11. UAE
  12. Kanada
  13. Meksiko

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari