Francuska za konačan utisak 1Foto: STARSPORT

Rezultatski perfektno, igrački sasvim korektno, košarkaši Srbije završili su najveći deo priprema za Svetsko prvenstvo u Kini.

Pred odlazak u Fošan, izabranici Aleksandra Đorđevića danas od 13.30 odigraće poslednji prijateljski meč u Šenjangu; rival Francuska trebalo bi da bude idealan za generalku, pod uslovom da obojica selektora u pogon stave sve raspoložive snage.

Svestan delikatne situacije u vezi sa rosterom ekipe, Aleksandar Đorđević u Šenjangu je vodio strogo računa o minutaži i fizičkom stanju nosilaca igre. Na svakom od prethodna dva duela odmarao je barem jednog od centara (protiv Italijana Marjanovića, na meču sa Novim Zelandom Raduljicu) tako da ne bi bilo iznenađenje da danas napora budu pošteđeni Jokić ili Milutinov.

Skraćena rotacija u spoljnoj liniji, prouzrokovana „precrtavanjem“ Kalinića i Nedovića, odnosno povredama Teodosića i Milosavljevića, primorala je selektora da Bogdanovića rastereti fizičkog opterećenja protiv Novog Zelanda. Nažalost, Vladimir Lučić dočekaće start Mundobasketa bez igre u direktnom kontaktu. Jedino klasično nisko krilo u reprezentaciji, popularni Luča nije bio u potpunosti spreman za iskušenja u Šenjangu; prethodno je propustio mečeve na Akropolis kupu, kao i duel u Litvaniji.

Pitanje njegove spremnosti nakon doživljene rupture mišića iznad kolena motaće se u mislima Đorđevića verovatno tokom čitave uvodne faze Mundobasketa.

– Bogdanović je osetio mali umor, što je sasvim normalno, s obzirom na minutažu koju je imao u svim prethodnim utakmicama, Sve je ovo dosta naporno, bez obzira što su utakmice pripremne… S druge strane, neki igrači nisu prošli kroz cele pripreme i osećaju drugu vrstu zamora. To je neka stvar kroz koju idemo i koju pokušavamo da nivelišemo iz dana u dan, da dođemo do jedne optimalne fizičke forme svi zajedno, na istom nivou – jasan je selektor Đorđević.

Ni Nemanja Bjelica nije bio u sastavu protiv Novog Zelanda; reprezentacija Srbije odigrala je meč sa samo osam igrača u rotaciji, što je i selektor prokomentarisao pred meč sa Francuskom.

– Bjelica je imao jednu akutnu upalu i nadamo se da će biti fit već danas. Lučić ulazi polako u formu i odradio je još jedan dobar trening. Ne verujem da će biti spreman za utakmicu sa Francuskom i ne treba, ali ima vremena, polako hvata ritam uz njegovu veliku želju, sigurno da nam jako fali u rotaciji. Kada je reč o Raduljici bio je njegov red da odmara, kao što je prekjuče bio Marjanovićev, jednostavno koristimo to da imamo jedan intenzitet koji nam je jako potreban – objasnio je Đorđević.

Centri sve bolje funkcionišu

Sve vreme, tokom priprema za Svetsko prvenstvo, selektor Đorđević u javnosti je isticao značaj igre preko centara. U eri košarke u kojoj klasične petice „izumiru“ Srbija će u Kini imati čak četvoricu centara „iz 90-ih“.

„Dosta sam zadovoljan igrom visokih igrača, mislim da su obavili dobar posao. Ne treba težiti ka egzibicijama, treba igrati jednostavno, zajedno, maksimalno odgovorno i poslednji sastanak je bio usmeren u tom pravcu. Jedna fanatična disciplina u igri mora da nas krasi u svakom momentu. Ne postoje manje važne odluke u igri, manje važnije lopte, manje važnija nesportska ili namerna lična greška, ili izgubljena lopta… Sve je jako važno jer su ovo šampionati koji se rešavaju na jednu loptu“, opomenuo je selektor svoje izabranike.

Teodosić „skinuo“ čizmu

Miloš Teodosić polako se oporavlja posle povrede stopala koju je obnovio na prijateljskom meču sa Litvanijom u Beogradu, 10. avgusta. Kapitenu srpskog tima tada je stavljena ortopedska „čizma“, a naknadni pregledi potvrdili su da je reč o problemu koji iziskuje lečenje i terapije, zbog čega neće moći da pomogne nacionalnom timu na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kini. Teodosić je posle dve nedelje skinuo ortopedsko pomagalo. Mediji u Italiji preneli su da će srpski košarkaš u narednih nekoliko dana stići u Bolonju, gde će biti podvrgnut odgovarajućim terapijama. „Korijere di Bolonja“ naveo je da je plan da Teodosić narednih dana bude pod nadzorom medicinskog tima Virtusa, za koji je potpisao ugovor ovog leta. U ekipi iz Bolonje nadaju se da će se Teo u potpunosti oporaviti u narednih mesec dana i da će biti spreman za prvi meč u italijanskom šampionatu u novoj sezoni, koji Virtus igra 25. septembra protiv Rome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari