SAD 2002: Pala je i NBA selekcija, "plavi" opet najbolji na svetu 1Foto: EPA PHOTO EPA/ S.SARIC AS

U drugoj rundi takmičenja ponovo su formirane grupe, gde je Jugoslavija završila na trećem mestu, nakon tesnog poraza od reprezentacije Portorika. A onda je počela magija.

Nakon zlatnog pehara iz Atine, četiri godine kasnije Jugoslavija je u velikom stilu odbranila svetski tron u Indijanopolisu, u SAD. Ovoga puta trener ekipe bio je Svetislav Kari Pešić. Jugoslavija je otišla na takmičenja kao Evropski prvak, a u tim se i pored najavljene penzije vratio 34-godišnji Vlade Divac.

Jugoslavije je svoj put u Indijanopolisu počela malo drugačije nego u Atini, završivši na drugom mestu u grupi A, nakon poraza od reprezentacije Španije u drugom kolu rezultatom 71:69. U drugoj rundi takmičenja ponovo su formirane grupe, gde je Jugoslavija završila na trećem mestu, nakon tesnog poraza od reprezentacije Portorika.

SAD 2002: Pala je i NBA selekcija, "plavi" opet najbolji na svetu 2
Foto: EPA PHOTO EPA/KERIM OKTEN

A onda je počela magija.

U četvrtfinalu ekipa Jugoslavije učinila je neverovatan podvig savladavši američki „drim tim“ tesnim rezultatom 81:78. Meč su prelomili Predrag Stojaković sa 20 poena, Milan Gurović koji je pogađao trojke kada je bilo najpotrebnije i Vlade Divac sa 16 poena i 11 skokova. Jugoslavija je verovali ili ne imala 11 skokova više od Amerikanaca uz šut za tri poena od 58 odsto.

Zakazano je polufinale protiv reprezentacije Novog Zelanda. I pored minusa od devet poena uspešno je savladana i ova prepreka rezultatom 89:78. Ostalo je zapamćeno da je Pešić na poluvremenu izbacio Vladimira Radmanovića iz tima zbog čuvene banane u svlačionici.

Rival u borbi za zlato bila je uvek neugodna Argentina koja je pobedom u grupi nad SAD poslala domaći tima na megdan Jugoslaviji u četvrtfinalu.

Vođeni timskim duhom i željom da odbrane tron, košarkaši Jugoslavije ponovo su se okitili zlatnim medaljama, savladavši u produžetku Argentinu rezultatom 84:77.

Bronzu je osvojila Nemačka, predvođena Dirkom Novickim, koji je ujedno i proglašen za najboljeg igrača ovog prvenstva. Amerika, koja je bila domaćin ovog prvenstva završila je učešće na šestoj poziciji.

Naš reprezentativac Predrag Stojaković uvršten je u najbolju petorku prvenstva, dok je zvanje najbolje igrača poneo nemački reprezentativac i legenda svetske košarke, Dirk Novicki.

Konačan plasman:

1) Jugoslavija
2) Argentina
3) Nemačka
4) Novi Zeland
5) Španija
6) SAD
7) Portoriko
8) Brazil
9) Turska
10) Rusija
11) Angola
12) Kina
13) Kanada
14) Venecuela
15) Alžir
16) Liban

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari