Murinjo unapred kuka 1Foto: EPA/ Nigel Roddis

Strepili su Mančester junajted i Ajaks do poslednjeg minuta revanša sa Seltom, odnosno Lionom, ali su i engleski i holandski velikan preživeli svoja polufinala Lige Evrope i ostali u igri za trofej u mlađem i manje isplativijem takmičenju UEFA, s tim što Ostrvljani imaju više razloga za slavlje i brigu.

U zavisnosti od toga da li se odlazak u Stokholm, 24. maja, posmatra kroz prizmu hronično loše igre Crvenih đavola ili iz ugla njihovog poražavajućeg šestog mesta u Premijer ligi, odnosno činjenice da je osvajanje LE najsigurnija opcija papreno skupog tima u borbi za učešće u Ligi šampiona sledeće sezone.

– Najpre, radi se o duelu dva velikana u finalu. Istorije Mančester Junajteda i Ajaksa su impresivne. Za nas to je trofej koji nam znači i Ligu šampiona sledeće sezone. Biće lepo, finala su uvek zabavna, a Liga Evrope je važno i lepo takmičenje – komentar je trenera ekipe sa Old Traforda Žozea Murinja, koji je priznao da njegov tim „nije igrao fenomenalno“, promenio ploču o LE, toliko puta omalovažavanu iz njegovih usta, i naravno nastavio ličnu seriju alibija za ovosezonske uspehe, pre ili pošto se oni dogode.

 – Imaće 12 dana da se u miru pripreme za finale, dok ja moram da krpim tim za tri utakmice sa 15-16 igrača koji su mi na raspolaganju u finišu ove lude sezone. Toliko smo utakmica odigrali ove godine da moram sada javno da se zahvalim i sudiji Majklu Oliveru za crveni karton Anderu Ereri protiv Čelsija. Mislim da ne bismo preživeli da smo se plasirali još i u finale FA kupa. A karton Erika Bajija protiv Selte? Ne znam zašto je dobio, znam samo da sam izgubio veoma važnog igrača za finale, a nemam baš puno takvih u timu – požalio se osvajač LŠ sa Portom i Interom i pobednik u svih šest dosadašnjih trenerskih duela sa Ajaksom.

 Mladi i talentovani pulena Petera Boša nemaju tu rezultatsku omču oko vrata, ali baš zato bi, tako rasterećeni, mogli da nastave tamo gde je stala generacija 1995, poslednji osvajač nekog evropskog trofeja (Lige šampiona) u istoriji Kopljanika. Posebno ako ovog vikenda preteknu, za bod bolji, Fejenord u poslednjem kolu prvenstva Holandije. 

Mažić pomoćnik u finalu Lige šampiona 

Najbolji srpski sudija Milorad Mažić delegiran je za finale Lige šampiona između fudbalera Reala i Juventusa, 3. maja u Kardifu, i to kao četvrti, odnosno rezervni „čovek u crnom“ u timu arbitara, predvođenog Nemcem Feliksom Brihom. Dakle, ako se desi da Brih ne može da vodi ili završi utakmicu, zamenio bi ga naš Mažić, koji je ove sezone već bio glavni sudija u utakmici koja je direktno odlučivala o trofeju – u evropskom Superkupu između Reala i Sevilje (3:2).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari