Foto: Fonet

Predsednik FSS Slaviša Kokeza tvrdi da „selektora neće birati, još manje smenjivati, novinari“, ali i dodaje „pričaćemo sa Muslinom i Bunjevčevićem kada se vrate sa puta“. S druge strane Muslin odgovara da „svako može da priča šta hoće“.

Jeste Srbija (kao) demokratska zemlja i u njoj svako ima pravo da kaže šta misli, ali govoriti (tako glasno) o smeni selektora, tako reći odmah po završetku kvalifikacija, nije baš uobičajena pojava. Na ovim prostorima su se selektori (kao i treneri) smenjivali posle jednog, dva poraza na početku, najkasnije usred ciklusa (sezone). Smeniti selektora (trenera) na kraju ciklusa (takmičenja), a pritom je on ostvario željen rezultat, bio bi presedan. Dešava se i to retko, da trener posle osvojenog trofeja ) poput trenera Partizana Marka Nikolića napusti klub zbog bolje ponude, ali da klub (Savez) otpusti trenera (selektora), e to čak ni stariji ljubitelji fudbala ne pamte. Ipak, nikad ne reci nikad.

Tvrdnja pojedenih medija da je Muslin smenjen još u Beču, jer je tamo bio Dragan Stojković Piksi nije baš održiva. Em Stojković ima čvrst ugovorio sa Kinezima, em nije dobro došao u Srbiju, ne samo zbog sukoba sa „delijama“. Ako nije Piksi ko je onda naslednik Muslina na kormilu „orlova“? U davna vremena, dok je još postojala Jugoslavija, trener mlade reprezentacije su se pripremali da jednog dana preuzmu najbolju selekciju. Poslednji takav „slučaj“ je Ivica Osim koji je kao selektor mlade raprezentacije ( 1984. osvojio bronzanu medalju na OI u Los Anđelesu), da bi potom preuzeo A selekciju i sa njom na Svetskom prvenstvu i Italiji (1990.) bio peti, a u kvalifikacijama za EP 1992. ubedljivo osvojio prvo mesto. Međutim zbog „ničim izazvanih sankcija“ reprezentacija Jugoslavije je vraćena iz Švedske, Danska kao dugoplasirana iz naše grupe je postala prvak Evrope… Elem, bilo pa se pripoveda. Danas je selektor mlade reprezentacije Goran Đorović. Tu funkciju obavlja „već“ dva – tri meseca. Njegov prethodnik Nenad Lalatović nije ni toliko opstao. Onog „malog“ Veljka Paunovića su se, blago rečeno, lako odrekli ( da ne kažemo oterali). Dakle, u Savezu trenutno nema trenera koji bi mogao da nasledi Muslina. Nažalost, Srbija godinama nema trenera koji ima „ime“ na svetskoj, evropskoj fudbalskoj sceni. Nekada su se o naše trenere ( Miljan Miljanić, Vujadin Boškov, Radomir Antić, Bora Milutinović…) otimali najveći klubovi i Savezi. Danas? Naši „stručnjaci“ angažman nalaze samo na egzotičnim destinacijama, ili, blago rečeno, osrednjim evropskim klubovima.

Istina, nije ni Muslin blistao. Naprotiv. Na mnogim utakmicama u kvalifikacijama do rezultata je stizao “ na mišiće“, tj. individualnim potezima Tadića, Mitrovića, Kolarova, Stojkovića… Njegov sistem igre – tri štopera, dva beka, dva zadnja vezna igrača, dva bočna (kao) napadača i usamljenim Mitrovićem u špicu nije ni davao nadu da će se gledati „fudbal“. Išao je Muslin (verovatno) svesno na rezultat i uspeo. Da li će takvom „igrom“ uspeti i na Svetskom prvenstvu? Neki, očito sumnjaju.

Nažalost, iskustvo nam govori da nisu važne samo igre na terenu. Stariji ljubitelji fudbala sećaju se sigurno i „igara“ pred Svetsko prvenstvo u Španiji, kada je nadmetanje Pume i Adidasa, kao i zabrana odlaska u inostranstvo Vladimiru Petroviću Pižonu i Safetu Sušića imalo poguban uticaj na rezultat „plavih“. Podsećamo na to jer se u kontekstu smene Muslina spominje i smena Gorana Bunjevčevića i dovođenje menadžera Zorana Stojadinovića.

Dakle, kada se sve sabere i oduzme – Muslin još nije smenjen, a kada će… Odgovor na to pitanje, u ovom trenutku ne znaju ni predsednik Saveza Slaviša Kokeza, niti selektor Slavoljub Muslin. Pita se, tj. odlučuje, vrlo verovatno, neko treći.