Na Banovom brdu "trljaju oči" i ne veruju: Transfer golmana Petrovića u Čelsi doneo Čukaričkom istorijsku svotu novca 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Sjajan posao obavila je uprava Čukaričkog, iako transfer Đorđa Petrovića u redove engleskog velikana nema nikakve veze sa belo-crnima.

Čelsi je ovog leta samo na dovođenje pojačanja potrošio oko 300.000.000 evra. Rekonstruišući gotovo sve linije tima, nakon odlaska Kepe Arizabalage u Real Madrid morao je da pojača konkurenciju na golu, s obozirom na to da je ostao samo sa novajlijom iz Brajtona Robertom Sančezom.

Imali su Plavci više ideja ali su na kraju odlučili da angažuju Đorđa Petrovića. Potencijalni reprezentativac Srbije protekle sezone sjajno je branio za američki Nju Ingland u MLS ligi. U proteklih par meseci pominjala se mogućnost prelaska u Mančester junajted, ali je na kraju Čelsi uspeo da ga dovede, plativši Nju Inglandu 16.000.000 evra.

Teško je očekivati da će Petrović odmah po dolasku u London uspeti da se izbori za mesto startnog golmana ali će sigurno tokom sezone dobiti šansu kod Maurisija Poketina, novog menadžera dvostrukog prvaka Evrope.

Transferu rođenog Požarevljanina u Čelsi veoma su se obradovali u Čukaričkom. Naime, kada je prelazio u Nju Ingland sklopljen je ugovor na osnovu kojeg bi klubu sa Banovog brda sledovalo čak 20 odsto od naredne prodaje potencijalnog reprezentativca Srbije. S tim u vezi, Čuka će dobiti impresivna 3,2 miliona evra. Kada se njima pridoda i 900.000 zarađenih usled transfera Petrovića u Nju Ingland dolazi se do istorijskog podatka za klub sa Banovog brda.

Čukarički nikada od osnivanja nije prihodovao veći novac od transfera jednog svog igrača. Petrović je nadmašio prodaje Dimitrija Kamenovića u Lacio, Slobodana Tedića u Mančester Siti i Nikole Petkovića u Kraun legasi.

Odlasci pomenute trojice Čukaričkom su doneli po tri miliona evra, a samo od procenata prelaska Petrovića u Čelsi prihodovaće 200.000 evra više.

Koliko je dobro branio u Nju Inglandu pokazuje i podatak da nikada ranije nijedan golman iz MLS lige nije prodat za veću sumu novca. Prethodni rekorder bio je Gabrijel Slonina, koji je takođe prešao u Čelsi iz Čikago Fajera za 9.090.000 evra. Golman poljskog porekla ovog leta je prosleđen na pozajmicu u belgijski Eupen.

Inače, Petrović se za Čelsi vezao ugovorom do 2030. godine što negde i pokazuje da su Plavci dobro upućeni u kvalitete 24-godišnjeg čuvara gola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari