Na "derbiju" više za videti nego za crveneti 1foto Peđa Milosavljević Starsport

Posle hrpe „tankih“ večitih derbija poslednjih godina, s više trke i uke nego smislenog i konkretnog fudbala, konačno su nam fudbaleri Partizana i Crvene zvezde priredili utakmicu čiji sadržaj odskače u odnosu na ogromnu većinu superligaških duela.

Nije nedeljni remi (1:1) bio predstava u rangu onih sa bogatog Zapada – perfekcionisti, budite realni, ni Srbija nije deo Evropske unije – ali jeste bio dostojan učesnika UEFA takmičenja.

Nijedna ekipa nije (sa)mlela drugu, šta više, obe su imale periode dominacije – crveno-beli pre lukavog udarca Bibrasa Natha u 36. minutu i pred kraj meča, a crno-beli do veštog skok šuta Aleksandra Kataija u 86. minutu. Kao što je vlasnik četiri vezane titule iz Ljutice Bogdana, mogao da bude taj što će prvi postići gol tako je lider aktuelnog prvenstva iz Humske, imao dovoljno prilika da duplira vođstvo. Zato je Partizanov trener Aleksandar Stanojević „nezadovoljan“ nerešenim ishodom, slabim ulaskom u klinč sa najbližim pratiocem na tabeli i nivoom efikasnosti.

Zbog toga Zvezdin šef struke Dejan Stanković tvrdi da „nikome ne odgovara remi“ i zamera ekipi manjak karaktera u nekim trenucima.

Pa, opet, obojici bi trebalo da imponuju želja i trud njihovih pulena, jer su izostali toliko puta viđeni ziheraštvo, sakrivanje od lopte, kretanje u ritmu voza Ćire… kao što se ni oni nisu pogubili u taktičkim zavrzlamama i kadriranju.

Ponašanjem, takođe, s obzirom da su nas i jedni i drugi igrači poštedeli faulova da samo vreme prođe, međusobnih verbalnih čarki, gurkanja na ivici tuča, jurnjave za sudijama…

Videli smo šta znače iskustvo i znanje – ovo se pre svega tiče štopera crveno-belih Aleksandra Dragovića i veznjaka crno-belih Bibrasa Natha.

Ali i šta su sve u stanju da urade talenat i mladalačka energija – kao u slučaju Partizanovog golmana Aleksandra Popovića i igrača sredine terena Nikole Terzića ili Zvezdinog defanzivno-vezno-napadačkog trilinga Strahinja Eraković – Petar Stanić – Marko Lazetić.

Fudbal ne bi bio toliko atraktivna igra da sa sobom ne nosi i greš(ni)ke a u nedelju su to bili ključni krivac za pogodak parnog valjka“ (golman Milan Borjan) i vodeći golgeter domaćeg sastava (Rikardo Gomeš), zbog sebičnog šutiranja u trenutku kada je saigrač bio u daleko izglednijoj prilici da uveća prednost i na vreme osigura „kaparisanu“ pobedu.

Čak ni video tehnologija nije pala na derbijevskom debiju, kao što se već dešavalo pre devetog kola Superlige Srbije.

Glavni sudija Novak Simović je s dovoljno znanja i autoriteta vodio celu priču, njegovi pomoćnici ga pratili na pravi način, a VAR arbitri ih dobro podržavali u odlukama.

Kao u onoj da bude poništen Gomešov gol za 2:0, jer je na igru utičući Urošević pre toga napravio prekršaj u šesnaestercu.

To što su jedni mogli da pobegnu na plus pet bodova, a drugi da izbiju na prvo mesto, ali su samo ostali na starim pozicijama, neka je druga priča i ne remeti utisak da su večiti rivali ovog puta zaslužili više od prelazne ocene.

Bez divljanja na tribinama

Upskos standardnom pojačanom prisustvu policije na potencijalnim lokacijama obračuna navijača Cvene zvezde i Partizana, komšijski duel na travnatom terenu imao je burnu uvertiru na beogradskim ulicama i nekim prilazima glavnom gradu. Srećom, bez drastičnijih posledica, Ono što raduje jeste izostanak „folklornih“ pesničenja na tribinama, što između „grobara“ i „delija“ što unutar organizovanih huligana sa obe strane Topčiderskog brda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari