Na dugom štapu kao i baraž: Za direktan plasman Srbije na EP potreban i kiks Portugala 1Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Još jedna pobeda nad Litvanijom nije promenila opštu računicu da će najbolja fudbalska reprezentacija Srbije do, dve decenije čekanog učešća na prvenstvu Evrope pre stići preko baraža Lige nacija nego direktnim plasmanom, jer je potrebno da se desi još mnogo toga da bi posle podvlačenja crte u B grupi kvalifikacija pretekla drugoplasirani Portugal.

Ne samo što nema prava na rezultaski kiks u preostalih 180 minuta sa Luksemburgom i dominatnom Ukrajinom, čiji su im igrači onomad spakovali pet „komada“ u Kijevu, nego moraju da navijaju za (makar) jedan remi Kristijana Ronalda i ostalih zvezdi aktuelnog kontinentalnog prvaka u novembarskim duelima sa „fenjeraškom“ Litvanijom i za nijansu boljim Luksemburgom.

– Dok postoji matematička šansa, a i da ne postoji, moramo da se borimo. Uvek moramo da dajemo sve od sebe, postoji i motiv plasmana na EP, imamo mogućnost… A Portugal u Luksemburgu može da promeni neku situaciju, mi da uradimo sve što je do nas, pa možda nas i bog pogleda – nada se čudu defanzivni vezista Luka Milivojević, ali ne zanemaruje prazne hodove u igri viđene na gostovanju u Viljnusu.

– Bilo je dosta pozitivnih stvari, ali i nekih koje nismo želeli. Imamo još dosta da radimo, napredujemo. Ovo nam je treća pobeda u nizu, ima vremena da popravimo te stvari. Na primer, pala nam je koncentracija pred kraj. Ne mogu sad da ulazim u dublju naalizu, imali smo 20 šuteva, trebalo je da damo još neki neki gol, zatvorimo meč. Mi kao mi, primimo jedan, uđemo u ritam koji nismo želeli… Imali smo zicer da rešimo, moraš da iskoristiš svoje šanse – opominje kapiten Kristal Palasa posle treće pobede u četiri meča od dolaska LJubiše Tumbakovića na mesto selektora.

Golman Marko Dmitrović je manji optimista kada je u pitanju pozitivan ishod redovne borbe za EURO sledećeg leta.

– Jeste bila takmičarska utakmica, ali primarno nam je da ispunjavamo ono što selektor traži i uigravamo se za mart. Pobeda nam je bitna zbog jačanja timskog samopouzdanja – rezonuje čuvar mreže Eibara, čije neke loše procene iz Litvanije jedni pripisuju samo njemu, a drugi traženju idealnih 11, zbog čega su ovom prilikom štoperski tandem činili Nikola Milenković i Aleksandar Kolarov, a bekovi bili Nemanja Miletić i Filip Mladenović.

– Kontinutet donosi veću uigranost, ali selektor je najavio da će ovo biti selekcione utakmice da bi se u martu znalo ko će da igra. Jeste da sve te promene otežavaju, ali rastemo kao tim – tvrdi Mitrović, čiji je prezimenjak Aleksandar nastavio da „teroriše“ golmane u dresu nacionalnog tima, pre dva dana na asistencije Adema LJajića.

I to je ono što navlači osmeh Tumbakoviću, ali neke stvari ga baš iritiraju.

– Ima mnogo negativnih stvari o kojima ćemo morati veoma ozbiljno da razmislimo. Kako smo sve više zajedno, ne postoje neke stvari koje mogu da tolerišem. Bez obzira na rezultat. Ima propusta koje ekipa sa ozbiljnim ciljevima ne sme sebi da dozvoli – podvukao je iskusni strručnjak pred pauzu do novembarskog finiša kvalifikacija za takmičenje, a na njegovu kritiku nadovezao se vezista Nemanja Maksimović.

– Nekako se isključujemo iz utakmice, dozvoljavamo protivnicima koji su realno slabiji od nas da se vrate, to je problem – jasan je fudbaler Hetafea.

Tumbaković: Taj bod je jako daleko

– Još smo daleko. Taj bod je jako daleko. Čudo od nas zavisi. Moramo da pobeđujemo. Pobeda Ukrajine je bila za očekivati, baš je ozbiljan sastav. Portugal je takmičarska ekipa, ali kada naiđe na nekog ravnog.. – raazmišlja Tumbaković, čija je sledeća prozivka zakazana za novembar.

Jović senior brani Luku

MIlan Jović na svoj način tumači situaciju između njegovog sina Luke i selektora Tumbakovića, posle odluke centarfora Reala da se na pola obaveza u septembru vrati u klub, zbog povrede, a ubrzo posle toga nastupi za „kraljeviće“.

– Ako je Luka pogrešio, njih dvojica treba da pričaju. Istina, nije izabrao pravo vreme da ode, u trenutku kada se reprezentacija bori za plasman na prvenstvo Evrope. Realno, on je petnaesti igrač u reprezentaciji koji je bio povređen, pa je igrao sledeću utakmicu u klubu.

Grupa B

1. Ukrajina 7 6 1 0 19

2. Portugal 6 3 2 1 11

3. Srbija 6 3 1 2 10

4. Luksemburg 6 1 1 4 4

5. Litvanija 7 0 1 6 1

14. novembar

Srbija – Luksemburg 20.45

Portugal – Litvanija 20.45

17. novembar

Srbija – Ukajina 15.00

Luksemburg – Portugal 15.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari