Stefan Birčević: Na selu se najbolje osećam 1Foto: STARSPORT

Povratak na selo, u danima kada je sve zapravo stalo zbog pandemije korona virusa, za Stefana Birčevića ima poseban značaj.

Odrastao u Šopiću nadomak Lazarevca, košarkaš Partizana i potencijalni reprezentativac Srbije, nakon uvođenja vanrednog stanja u zemlji i odluke kluba da su svi na prinudnom odmoru do daljeg, odlučio je da porodicu odvede na svoje  imanje i da u prelepom ambijentu provedu period u kojem bi samoizolacija trebalo da ima efekat u srazmeri uspostavljanja normalne dnevne rutine u svim društvenim sferama.

Snimak u kojem 210 centimetara visoki Birčević sa sinom vozi traktor objavljen je na Tviter nalogu Partizana i Evrokupa i možda i najbolje dočarava svu draž života na selu, bezbrižne momente koji se na sličan način ne mogu doživeti u gradskim sredinama.

– Tokom profesionalne karijere svaki slobodan trenutak koristio sam da vreme provedem na selu. Ovde se najbolje osećam, a život na selu zasnovan je na kretanju. Imam lepo dvorište i dok je vreme adekvatno određene vežbe mogu lakše da sprovodim nego da sam kojim slučajem u gradu. Ipak, bez timskog rada se ne može dostići forma neophodna za takmičarski ritam – objasnio je Birčević zbog čega je rešio da porodicu „povuče“ u Šopić.

Košarkaš Partizana je u najranijoj fazi svoje karijere morao da napusti svoj kraj zbog profesionalnih izazova, međutim bez obzira na to što je živeo i radio u Valjevu, Kragujevcu, Beogradu, Madridu, Istanbulu, Bonu… Birčević nikada nije bio ljubitelj gradskih sredina.

– Nisam neko ko preferira život u gradskoj sredini. Oduvek sam voleo selo, imanje, veliki prostor i mogućnost da ocu pomažem u poljoprivrednim radovima. Otkad sam postao otac trudim se da svom detetu omogućim da oseti i uživa u blagodetima kuće, dvorišta, bašte… Imamo i domaće životinje, tako da je osećaj potpun – dočarao je 30-godišnji Birčević razloge zbog kojih čak ni jedan Madrid nije mogao da se meri sa njegovim selom.

Snimak u kojem u krilu drži svoje dete dok lagano u traktoru prelaze par metara, zapravo je personifikacija njegovog odrastanja. Iako nije dovoljno vičan poslovima na imanju, traktor je naučio da vozi još kao osnovac.

– Više sam to uradio zbog njega, da malo oseti draži vožnje traktorom. Naučio sam da ga vozim sa nekih osam godina, što je negde i razumljivo, s obzirom da sam odrastao na selu. Malo sam se prisetio kako je to izgledalo. Što se tiče poljoprivrednih radova, nisam tome toliko vičan, pošto sam vrlo rano otišao od kuće. Učio sam uz oca, ali svakako da u tome nisam dobar koliko bih mogao da budem – iskren je košarkaš trenutnog lidera ABA lige i učesnika četvrtfinala Evrokupa.

Situacija je takva širom Starog kontinenta da trenutno deluje da je čak i neumesno pričati o sportu i nastavku takmičenja dok broj obolelih, nažalost i umrlih u pojedinim državama poput Italije i Španije progresivno raste.

– U ovom momentu je najvažnije da svi shvatimo ozbiljnost situacije. Nezahvalno je uopšte pričati o tome kada bi i na koji način trebalo da se završe ABA liga i Evrokup. Ne zna se koliko će sve ovo da potraje i kada će se situacija normalizovati. Ako sve ovo bude trajalo još mesec-dva ili tri zaista bi bilo teško i zamisliti da se takmičenja nastave. Mi bismo voleli da do titule dođemo na parketu. Obezbedili smo prvo mesto u ABA ligi i u tom smisu smo bezbrižni šta god da se odluči. Trebalo bi, takođe, da imamo na umu da je za povratak u takmičarsku formu potrebno mnogo više vremena u poređenju sa napravljenom pauzom – podvukao je Stefan Birčević.

Drug u Španiji zaražen

– Apelovao bih na sve, bez obzira da li žive u gradu ili na selu, da se maksimalno pridržavaju saveta i instrukcija stručnih lica. Nažalost, svedoci smo koliko je situacija teška u Italiji i Španiji. Lično to znam; jedan moj drugar je zaražen ovim virusom u Španiji i još uvek se nije izlečio. U odnosu na pomenute zemlje, mislim da je kod nas vanredno stanje uvedeno na vreme i da smo u tom pogledu ozbiljnost situacije shvatili na adekvatan način. Pridržavajmo se instrukcija i poštujmo novouspostavljena pravila – poručio je Birčević.

U penziju, pa na imanje

Za jednog 30-godišnjaka, u naponu snage, još uvek je prerano pričati o potencijalnom završetku karijere. Birčević ipak zna koja mu je velika želja kada jednog dana bude rešio da ode u košarkašku penziju.

„Još uvek je rano pričati o tome, međutim, voleo bih da po završetku profesionalne karijere, jednoga dana sa porodicom odem na selo. Veliki sam ljubitelj prirode i mislim da se potpuni mir može jedino pronaći na selu“, otkrio je košarkaš Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari