Na startu Lige šampiona u centru pažnje duel PSŽ-a i Mančestera 1Foto: EPA-EFE/ IAN LANGSDON

Dva meseca posle kraja nikada duže, komplikovanije i stresnije Lige šampiona, kreće 29. trka za naslov fudbalskog klupskog šampiona Evrope u ovom formatu ili ukupno 66. sezona elitnog UEFA takmičenja, a od večerašnjih osam mečeva grupa E, F, G i H najviše pažnje privlači duel aktuelnog viceprvaka Pari Sen Žermena i trostrukog pobednika LŠ – Mančester junajteda, na terenu francuskog bogataša.

Zvuči neverovatno, ali „sveci“ i „crveni đavoli“ su se samo dva puta sastajali do sada, u osmini finala LŠ prošle godine, kada je 12. februara PSŽ slavio na „Old Trafordu“ (0:2), a engleski velikan mu se 6. marta revanširao na „Parku prinčeva“ (1:3), tako što je bez osmorice standardnih prvotimaca sačekao penal u 93. minutu a Markus Rašford sa bele tačke „šutnuo“ favorita iz LŠ.

– Ovo je novi ciklus i novi meč, ali su naše ambicije u Ligi šampiona ostale iste. Ne samo protiv uvaženog gosta iz Engleske već protiv svakog tima na zacrtanom putu – siže je trenerskog rezona Tomasa Tuhela povodom sučeljavanja sa trofejnijim klubom iz Engleske.

Pred borbu za prve bodove u LŠ 2020/2021, nemački stručnjak prošlog petka je poštedeo prvu zvezdu tima i umornog brazilskog reprezentativca Nejmara, a kako zbog povreda, suspenzija i kontakta sa (korona virusom) zaraženim Kristijanom Ronaldom u selekciji Portugala, u goleadi protiv Nima (4:0) na raspolaganju nije imao Markinjosa, Veratija, Drakslera, Kerera, Ikardija, Bernata, Kurzavu, Ereru, Di Mariju, Pereiru i Dagbu, glavna muka mu je kako od zdravih momaka napraviti sastav spreman da se na pravi način suprotstavi gostima.

Bez oslanjanja na njihovu lošu forme i slabe rezultate u Premijer ligi, gde sa dva trijumfa, isto toliko poraza i jednim mečom manje drže poražavajuće 14. mesto u konkurenciji 20 klubova.

– Mi smo Mančester junajted i uvek idemo na pobedu, u kakvoj god situaciji bili. S takvim, jedino mogućim motivom ulazimo i u duel sa odličnim PSŽ-om. Biće to teška i zanimljiva utakmica – smatra Ole Gunar Solskjer, a specijalan adut ovog Norvežanina mogao bi da bude Edinson Kavani, jer je legendarni golgeter rivala nedavno pojačao Mančesterov napad a zna u dušu klub, sastav i struku iz Pariza.

U bitku za finale 29. maja na stadionu „Ataturk“ u Istanbulu i „ušati“ pehar, ove noći kreću još dva njegova osvajača – Barselona protiv mađarskog debitanta u eliti Ferencvaroša, a Juventus sa Dinamom iz Kijeva. Atraktivno bi moglo da bude i u duelu specijaliste za Ligu Evrope – Sevilje (sa srpskim veznjakom Nemanjom Gudeljem) i Čelsija, a takva očekivanja se mogu pripisati i meču vazda ofanzivne Borusije iz Dortmunda i Lacija, predvođenog „orlom“ Sergejom Milinkovićem-Savićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari