Na travi je Novak favorit 1Foto: EPA-EFE/ NEIL HAL

Istorija se ponavlja, ali ovaj put u polufinalu Vimbldona kada će Novak Đoković na putu ka trofeju kao prepreku imati prvog tenisera sveta Rafaela Nadala.

Nole se do sada sastao samo dva puta sa Špancem na Vimbldonu, a poslednji put je to bilo u finalu 2011, kada je Novak slavio sa 3:1 i kada je prvi put osetio pobednički ukus engleske trave.

Pre toga, Đoković je protiv Nadala igrao 2007. godine i tada mu je predao meč pri rezultatu 1:1 i vođstvu Španca u trećem setu (4:1). Inače, Nole i Rafa su se u karijeri do sada sastali 51. put, a u ukupnom skoru Đoković ima jednu pobedu više (26:25).

Đoković je na travi uvek važio za favorita protiv „kralja šljake“. Iako ima očajan početak sezone iza sebe, on je, žargonski rečeno, eksplodirao na Vimbldonu.

– Gradio sam igru i povećavao nivo poslednjih nekoliko nedelja. Izgledalo je poslednjih meseci da sve ide na bolje, od sezone na šljaci, preko turnira u Kvinsu… Činilo mi se da sam odabrao pravi trenutak da to učinim i prezadovoljan sam sobom – rekao je Đoković uoči današnjeg meča.

Novak u polufinale ulazi posle pobede nad Kejem Nišikorijem, za koju mu je trebalo više od tri sata. Favorit je u odnosu na Rafu i zbog toga što je svoje mečeve do polufinala završavao brže od Španca. Samo u četvrtfinalu, Rafi je za pobedu nad Argentincom Huanom Martinom del Potrom od 3:2 trebalo skoro pet sati. Upravo zbog toga čak i Nadal rado prepušta ulogu favorita srpskom teniseru.

– Uvek je veliki izazov suočiti se sa Novakom. On je jedan od najkompleksnijih igrača u istoriji našeg sporta. Biće to veliki test. Znate i sami da protiv njega ne možete pobediti ako ne igrate veoma dobro – nije štedeo reči Nadal kada su u pitanju pohvale na račun Đokovića.

S druge strane i srpski teniser je svestan da je i sam ulazak u polufinale Vimbldona veliki uspeh i da ne bi bila tragedija čak i ako samo među najbolja četiri tenisera završi ovogodišnju sezonu na travi. Malo ko je pre početka Vimbldona verovao da Nole uopšte može ovako furiozno da stigne da polufinala, međutim, apetiti nacije su po običaju počeli da rastu kako su naspram Đokovića krenuli da stižu sve teži protivnici.

– Sjajan je osećaj ponovo biti među četvoricom najboljih igrača na grend slemu. Nisam bio neko vreme tu, ali sada nameravam da se stalno vraćam – zaključio je Đoković.

Organizatori su odlučili da meč između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala bude drugi na Centralnom terenu. Pre njih će u 14 časova u prvom polufinalu igrati Amerikanac DŽon Izner i Južnoafrikanac Kevin Anderson.

Nadal žali što je Federer ispao

Rafael Nadal je konstatovao da će njegov meč protiv Novaka Đokovića biti „finale pre finala“ i da će u finalu ko god da da prođe biti favorit zbog neočekivane eliminacije Rodžera Federera od Kevina Andersona.

– Realnost je da Federer nije tu, izgubio je. To je deo našeg sporta. Naravno da mi ga je žao, ali nije moguće uvek pobeđivati, čak i u njegovom slučaju. Propustio je meč loptu i vodio 2:0 u setovima, to je veoma težak trenutak. Tako funkcioniše ovaj sport, posebno na travi. Zato je Vimbldon to što jeste – rekao je Nadal.

Marej: Nole je ponovo mentalno jak

Britanski teniser Endi Marej nema dilemu da je Novak Đoković favorit protiv Rafaela Nadala.

– Deluje da igra veoma dobro. Mentalno deluje odlično. Pričao mi je o tome, rekao je da mu je bilo teško s mentalne strane. Prošle godine je imao problem sa motivacijom, što je potpuno normalno kada osvojiš četiri grend slema zaredom. Svako se posle toga zapita gde dalje da ide. Međutim, povreda i odsustvo od tenisa su ga naterali da shvati koliko mu nedostaje sport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari