Na tronu Egipat ili Kamerun 1Foto: EPA/ Gavin Barker

Vreme je za rasplet na Afričkom kupu nacija.

Posle tronedeljnog sita i rešeta, od šesnaest reprezentacija sa početka šampionata Crnog kontinenta, u borbi za titulu (ne)očekivano su ostali Egipat i Kamerun, trofejne selekcije sa šireg spiska kandidata za pobednički pehar, ali van kruga osvajača medalja iz 2015. godine.

Obala Slonovača predala je krunu već u prvoj fazi takmičenja, jer je s dva remija i porazom završila na trećem mestu u C grupi. Bez povređenog Žervinja, posle povlačenja Dumbije, Jaje i Koloa Turea njihovi naslednici Kalu, Zaha, Boni i ostali nisu uspeli da nastave niz od tri uzastopna plasmana u finale, pa će ovaj nastup Slonova ostati upamćen kao jedan od najneuspešnijih u istoriji AKN.

Ni viceprvak Gana nije uspela da reprizira učinak od pre dve zime. I pored loše forme i rezultata u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018, odnosno, za njih čestih, štrajkova zbog dugova nacionalnog saveza prema reprezentativcima (jedan jednodnevni desio se i tokom ovog turnira), od selektora Avrama Granta očekivalo se da ih dovede do same završnice, ali su Mensah, Ajev i društvo na turniru u Gabonu dobacili do polufinalnog poraza od Kameruna, odnosno meča za treće mesto. Ni bronzani DR Kongo i četvrtoplasirana selekcija sa prošlog AKN Ekvatorijalna Gvineja nisu dali razloga za slavlje svojim navijačima. Kongovci su ispali posle četvrtfinala sa Ganom, dok su Gvinejci eliminisani još pre početka nokaut runde.

A, kako se nisu proslavili ni favoriti iz senke, poput Alžira, Senegala, Maroka i domaćeg Gabona, nacionalni timovi Egipta i Kameruna izborili su se za priliku da međusobnim duelom odluče novog afričkog vladara, kao na prvenstvu 2008. u Gani, kada su Faraoni slavili minimalnom pobedom (1:0). Predvođena Rominim napadačem Salahom, ekipa Ektora Kupera na korak je od uspeha iz 206, 2008. i 2010, kojim bi bilo izbrisano sećanje na tri tri propuštena AKN posle toga. Kamerunci su već načinili podvig. Jesu se bez poraza kvalifikovali za završni turnir, ali su na njega stigli opterećeni podatkom da još od 2010. nisu prošli grupnu fazu i, još gore, bez važnih pojedinaca kao što su Matip, Onan, Angis i Njom, koji su zbog nesuglasica sa Savezom odbili pozive Belgijanca Huga Brosa na selektorskoj klupi.

Faraoni najtrofejniji

Egipćani su sa sedam titula najtrofejnija afrička fudbalska nacija, dok ih Kamerun ima četiri, koliko i Gana, što ih čini najuspešnijih trilingom u istoriji kontinentalnih šampionata u ovom delu sveta. Pored njih pobedničke pehare osvajalo je još 11 zemalja: Nigerija, DR Kongo, Obala Slonovače, Zambija, Sudan, Tunis, Maroko, Alžir, Etiopija, Južnoafrička Republika i Kongo. Bronzano odličje ovog puta će otići u ruke fudbalera Gane ili Burkine Faso (subota, 20.00).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari