Nadal pobedio Đokovića u finalu Rolan Garosa 1Foto: Fonet

Bez vanserijskih udaraca i pogođenih linija, pasing šotova kojima naprosto crta po terenu, Novak Đoković nije mogao da se ravnopravno suprotstavi najboljem igraču na šljaci u istoriji tenisa.

Uprkos očekivanjima javnosti, gledano kroz prizmu osvojenih setova, danas je u Parizu viđeno nezanimljivo finale, u kojem je Rafael Nadal sa ubeljivih – 6:0, 6:2, 7:5, 100. trijumfom na jedinom grend slemu na šljaci, po 13. put u karijeri podigao pehar na Rolan Garosu (perfektan učinak u finalima).

Đoković je po 18. put poražen od španskog asa na šljaci i sada zaostaje tri grend slem titule u odnosu na Majorčanina (20 trofeja na grend slemovima).

Posle tačno pola decenije, u nedelju su se Nadal i Đoković po osmi put sastali na Rolan Garosu. Iako je fizički i mentalno delovao spreman za 56. meč protiv španskog tenisera, Novak je načinom na koji je odmah na startu izgubio servis, pokazao da će imati mnogo problema da pronađe model igre kojim bi “probio” Nadala.

Na 40:15 izgubio je četiri vezana poena, uverivši se da će morati da iskoriguje deo taktike koji se odnosio na drop-šotove i lob udarce. Nadal je delovao izuzetno sigurno; u udarcima sa osnovne linije gotovo da nije grešio.

Bez većih problema kod Đokovićevih riterna, pripremljen za gemove u trajanju od preko pet minuta, psihološki je toliko iznurivao Đokovića da srpski teniser nije imao snage čak ni da se izbori za jedan jedini gem u prvom setu. Tek drugi put u karijeri, Nadal je uspeo da osvoji set protiv najvećeg protivnika sa 6:0.

Postojala je nada da će Novak zaigrati bolje i prevashodno sigurnije na svoj prvi servis (samo 42 odsto uspešnosti u uvodnom setu).

Ni spašene tri brejk lopte na početku drugog dela meča nisu pomogle da Đoković smanji broj neiznuđenih grešaka: odnos 30:6 u datom segmentu na kraju drugog seta jasno je oslikao gubitak istog od 6:2. Nadal je u kratkim razmenama bio neumoljiv: na tri udarca osvojio je čak 34, naspram Novakovih 13 poena.

Željeni momentum, trenutno najbolji teniser današnjice, dostigao je tek u trećem setu, u kojem je prvi put uspeo da napravi brejk, tačnije ribrejk, s obzirom na to da je Nadal kod 2:2 oduzeo servis srpskom asu.

Podsetio je Novak u tom periodu na izdanja u mečevima u kojima je uspevao da preokrene i na kraju nadigra najvećeg rivala u karijeri.

Bivao je sve “ofanzivniji” i odlučniji sa osnovne linije; agresivan prilikom udaraca na Nadalove visoke spin lopte, međutim kod 5:5 nedovoljno kontrolisanim forhendom, a potom i duplom servis greškom izgubio je kapitalan gem, personifikovan u prvom ovosezonskom porazu i izgubljenoj prilici da dođe do 18. grend slema u karijeri.

Nadal je posle meča priznao i da je Đoković njega deklasirao ranije u Melburnu.

– Čestitke Novaku na sjajnom turniru. Razbio me je u Australiji, sad sam ja došao na red. To je deo igre. Jedan dan pobedi jedan, drugi dan drugi. Sve najbolje mu želim u budućnosti – poručio je Španac.

Šampion Rolan Garosa dodao je i da je ovo za njega bila izuzetno teška godina, te da mu je ovaj trofej zato veoma bitan.

– Posle svega kroz šta sam prošao u karijeri, u smislu povreda, bez mog tima ništa ne bi bilo moguće. Zato njima hvala, isto kao i onima koji me podržavaju.

Isto tako poruka svetu je da smo u kriznom trenutku i da svi moraju da budu pozitivni. Prevazići ćemo ovo. Teška je godina, pobediti ovde mi znači sve. Nije trenutak da razmišljam o 20. Grend slemu i izjednačenju rekorda. Meni je bitan Rolan Garos, koji mi znači sve u karijeri. Samo igranje ovde je velika inspiracija – zaključio je Nadal.

Đoković je posle meča izjavio da misli da i dalje može da prestigne Rafaela Nadala i Rodžera Federera po broju osvojenih grend slemova i da bi se penzionisao da nije tako.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari