Najbolji ronioci sveta na planetarnoj smotri u Beogradu 1

Najbolji plivači – ronioci sveta stižu u prestonicu Srbije na velika vrata kroz veliko takmičenje.

Kao se navodi u saopštenju, ljubitelji ronjenja koje je danas jedan od sportova koji se najbrže širi svetom, kao nikada do sada, imaće priliku da u Beogradu uživo isprate svetske asove u ovoj sportskoj disciplini.

Oduvek je postojala čovekova želja da se spusti ispod površine mora, jezera, bilo u svrhu spašavanja, lova, rekreacije ili vojne svrhe. Ronjenje kao sportska disciplina donela je poseban  žar.

 U organizaciji Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike i ronilačkog kluba Calypso biće organizovano i održano Svetsko prvenstvo u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore u Beogradu, jubilarno – 20. po redu (od 16. do 23. jula na zatvorenom bazenu Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ i na Adi Ciganliji). 

Plivanje perajima je veoma atraktivan sport, koji pretenduje da postane olimpijski sport i jedan je od najbrže rastućih sportova po popularnosti u svetu.

SP u Finswimmingu je prvi put održano 1976. godine (seniori). Od 1976. do 1990. godine, svetska prvenstva za seniore su održavana svake četiri godine. Od 2007. godine prvenstva su održavana svake dve godine, za seniore se održava u neparnim godinama, počev od 2007. godine, dok je starosnu grupu juniora počev od 2008. godine u parnim godinama.

Svih ovih godina takmičari Srbije su napredovali u pogledu rezultata tako da su postignuti uspesi i na međunarodnom planu, a danas Srpska podvodna Federacija pravi planove za razvoj ovoga sporta kroz intenzivniji rad sa mlađim kategorijama i pripremu naših najboljih takmičara za kako bi se kvalifikovali za Olimpijske igre (Pariz 2024) ukoliko ovaj sport postane olimpijski, teži se ka tome i velike su šanse.

Preliminarne prijave za  Svetsko prvenstvo u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore u Beogradu 2018. najavljuju da će ovo takmičenje doneti izuzetan kvalitet i velike borbe za medalje. Ukupno 346 takmičara iz 40 zemalja sveta izaćiće na bazen poznat i kao „25. Maj“, kao i Adu Ciganliju (long distance) i pokazaće svu raskoš ovog sporta.

Cilj organizatora je da ovo bude jedno od najbolje organizovanih SP ikada u ovom sportu, u prelepom ambijentu i na najvišem mogućem nivou organizacije po standardima Svetske ronilačke Federacije. Prvi put u istoriji ovo takmičenje će biti prenošeno uživo na nacionalnoj TV stanici i na youtube kanalu MOK-a.

Karte za Svetsko prvenstvo u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore u Beogradu prodavaće se na biletarnici sportskog centra Milan Gale Muškatirović u Beogradu od 16. jula 2018. i po ceni od 200 dinara.

Dođite da zajedno uživamo u čarima ronilačkog sporta u  najsavremenijem sportskom centru sa najdužom tradicijom u zemlji, u bazenu ”25. maj”  koji je 1973. izgrađen za potrebe prvog Svetskog prvenstva u sportovima na vodi.  Preko hiljadu učesnika SP iz celog sveta (takmičari, selektori, stručni članovi repezentacija) prodefilovaće bazenom „Milan Gale Muškatirović“, remek-delom arhitekture, smeštenom u centru grada, na obalama reka, u blizini Kalemegdanske tvrđave, sa fantastičnim pogledom na Veliko ratno ostrvo. Napravljen kao simbol vere u budućnost i sportski duh i nezaobilazno mesto i omiljeni bazen na kojem su generacije Beograđana učile da plivaju verujemo da će zauvek ostati u srcu i sećanju svih poklonika ronilačkog sporta koji uzmu učešće na Svetsko prvenstvo u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore u Beogradu 2018. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari