Najbolji rukomet se igra u Šapcu 1

Rukometni klub „Metaloplastika“ obeležio je šest decenija postojanja i svojim uspesima doprineo da Šabac bude prepoznatljiv kao grad rukometa.

Avgusta 1958. godine započela je priča o rukometu u Šapcu koja traje i danas. Rukometaši su igrali u okviru DTV „Partizan“, a osnove su postavili gimnazijski profesori fizičkog vaspitanja Aleksandar Kerković i Milan Antonić. Podsticali su mlade da igraju rukomet i da vole ovu igru, a ekipa sa Jerotićem, Savićem, Antonijevićem, Pajićem… uspela je da se domogne Srpske lige.

Prelomni trenutak bio je 26. avgust 1970, kada fabrika krunskih zatvarača „Metaloplastika“ preuzima klub. Na čelu je bio Aleksandar Trifunović, tadašnji direktor ove fabrike i uspešni šabački privrednik, koji je imao viziju i sposobnost da RK „Metaplastiku“ dovede do vrhunskih rezultata. Četiri godine kasnije „Metaloplastika“ ulazi u Prvu ligu, a nosioci igre bili su povratnici Fajfrić, član zlatne olimpijske generacije iz Minhena, Lekić, Lazarević, kao i Antonijević, Amidžić, Mijatović, Vasić… To je vreme kada su se pojavili mladi „vanzemaljci“, šabačka rukometna nestvarna škola: Isaković, Vuković, Rašić, Karanović, a pridružuje im se i Veselin Vujović. Vremenom i izuzetnim talentom i zalaganjem, sa treninzima i do šest časova dnevno, stasavaju u velike igrače koji su rukomet učinili atraktivnim.

Prva titula prvaka SFRJ osvojena je 1982. godine, uz pojačanje golmana Zorana Tute Živkovića. Kasnije dolaze Jasmin Mrkonja, Mirko Bašić, Zlatko Portner… i zaredom osvajaju još šest titula prvaka Jugoslavije. Najveće uspeh klub postiže 1985. i 1986. godine kada neprikosnoveno vlada evropskim klupskim rukometom. Ujedno igrači „Metaloplastike“ su okosnica reprezentacije Jugoslavije koja 1984. godine osvaja zlatnu olimpijsku medalju u Los Anđelesu, a dve godine kasnije i prvenstvo sveta u Švajcarskoj. Klub je 2016. osvojio KUP Srbije; a dve godine ranije „Metaloplastika“ došla do finala Čelendž kupa, ali zbog poplava nije mogla da igra utakmicu sa „Savehofom“ u Šapcu, a Šveđani su pobedili u jedinoj utakmici kod kuće.

Fabrika „Metaloplastika“ je promenila ime, ali je rukometni klub zadržao svoju odrednicu, jer je to najvredniji i daleko najvredniji brend po kome se Šabac prepoznaje. Gde god da su igrali rukometni „vanzemaljci“ bili su atrakcija, bila je to čudesna i neponovljiva igra, sa cepelinima, sa šuterima koji su mogli da daju gol, praktično, kad hoće. Veliki igrači postali su i veliki treneri. Veselin Vujović postiže velike uspehe i, što je u ovom vremenu veoma teško, izuzetno je omiljen gde god je bio angažovan od Makedonije, Hrvatske, Slovenije, a sada u Nišu; Mile Isaković osvojio je prvenstvo sa Marsejem i doprineo da rukomet u Francuskoj postane važan i trofejni sport; Veselin Vuković doneo je poslednju veliku medalju sa Evropskog prvenstva za srpski rukomet; Đorđe Rašić zabeležio je vredne rezultate u ženskom i muškom rukometu… Svi oni ostali su privrženi Šapcu a i danas ih krase skromnost i visok sportski moral.

Za sve ovo vreme RK „Metaloplastika“ nije imala nijednu aferu, što je za sportske prilike u Srbiji velika retkost. Bez velike pompe okupili su se predstavnici svih generacija.

– Grad je živeo za nas, mi za uspehe, zajedno smo plakali i radovali se sa sugrađanima, nosilo nas je drugarstvo, nenormalna želja i inat – kaže Veselin Vuković.

I Nedeljko Jovanović je došao na proslavu: – Čast je biti i delić „Metaloplastike“, biti u društvu velikih igrača, a ponosno kažem i mojih prijatelja.

David Rašić trenutno igra u inostranstvu, ali i on je rado došao na skup: – Impozantan je spisak rezultata i uspeha, a još veći ponos je videti one koji su gradili, deo po deo, neverovatna dostignuća.

Sadašnji bek Borivoje Đukić kaže da je odrastao na pričama o slavnima danima: – Sada kao seniori moramo da osećamo slavu prošlosti i da nam ona bude vetar za budućnost.

Da je „Metaloplastika“ neraskidivo vezana za grad dokaz je i što je najveće priznanje, novoustanovljena „Aprilska nagrada“ Grada Šapca, dodeljena upravo ovom klubu za sve što je uradio i na najbolji način promovisao grad i istinske vrednosti. Posle slavlja predstoji novo prvenstvo, nova dokazivanja, a ono što ohrabruje su i najmlađe selekcije koje postižu vredne uspehe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari