Najbrži galoperi na najboljoj stazi u Srbiji 1

U subotu i nedelju na Šabačkom hipodromu održavaju se Sedme konjičke svečanosti na kojima će se u deset trka takmičiti 93 najbrža galopera.

Najvažnija trka je Memorijal kralja Aleksandra, koji je prvi put održan 1935. godine u Beogradu, a u Šapcu se održava od 2008. godine.

Za ovu trku nad trkama prijavljeno je 12 grla, među kojima je Merion, pobednik Mađarskog derbija 2016; Jaffy, pobednik Srpskog derbija iste te godine; Smiling, dva puta drugoplasirani u Memorijalu; Sammy’s Warrrior, pobednik dva prethodna Memorijala kralja Aleksandra; osvajač Srpskog trajala Ivo DŽima; osvajač Kostolca Il de France…

Na stazi od 2.400 metara vodiće se žestoka bitka, a rekord drži grlo Tahir Šesti sa 2:28,0 u trci pre pet godina. U protekla četiri trkačka dana učestvovalo je više od dve stotine grla.

Fond nagrada je 800.000 dinara, a ukupni fond za sve trke 2,2 miliona dinara. Šabac je centar konjičkog sporta u Srbiji, ovde se u sezoni održi 12 trkačkih dana, a travnata staza je najkvalitetnija među svim hipodromima. Po uslovima za trening Šabački hipodrom je bez premca, i ovde je stacionirano 80 najkvalitetnijih grla, dve trećine koliko ih ima u Srbiji. Posebno značajno je što trke prati četiri do pet hiljada gledalaca, sve više mladih, što govori o interesovanju za konjički sport. To je najposećenija sportska manifestacija, poređenja radi utakmice FK „Mačve“ u proseku prati tri do četiri hiljade gledalaca. Tokom Konjičkih svečanosti priređuje se bogat prateći program, kao što je izbor Mis šarma i revija šešira.

Značajan doprinos razvoju konjičkog sporta je škola jahanja u okviru Srednje poljoprivredne škole, sa halom, a ponovo su počela i takmičenja u preponskom jahanju. Ono čime se Šapčani hvale to je da za jedan grad da bi se tako nazvao potrebno je da pored pozorišta ima i hipodrom.

Tradicija duga dva veka

Tradicija konjičkog sporta u Šapcu duga je dva veka i seže do 1820, kada su održane prve konjičke trke, a pred Drugog svetskog rata Šabac je imao jedan od najlepših hipodroma, po uzoru na engleske. Sedamdesetih godina hipodrom je prebačen na novu lokaciju, sa svim potrebnim uslovima za trening i trke. Potvrda toga je Konjička balkanijada 1986.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari