Najveće nade uprte u Đokovića, vaterpoliste, odbojkašice i Ivanu Španović 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Atletičarke Dragana Tomašević (disk) i Marija Vučenović (koplje) pre nekoliko dana izborile su olimpijsku vizu na osnovu rang liste Međunarodne atletske federacije (IAAF). i najverovatnije kompletirale Olimpijski tim Srbije za Tokio.

U ekspediciji je 85 sportista u 16 sportova, sedam plivača, sedam strelaca, dve takmičarke u tekvondou, pet u džudou, pet u atletici, četiri u rvanju, po jedan u karateu i boksu, po tri u kajaku i veslanju, četiri tenisera, vaterpolisti, muška ekipa u basketu 3×3, ženska odbojkaška i ženska košarkaška reprezentacija, muška stonoteniska selekcija. Ovo će biti peto samostalno učešće Srbije na Letnjim olimpijskim igrama (računajući i Stokholm 1912).

U Pekingu 2008. Srbija je učestvovala sa 92 takmičara u 11 sportova, osam pojedinačnih i tri ekipna. Milorad Čavić je postao prvi osvajač olimpijske medalje (srebro) za nezavisnu Srbiju i prvi osvajač medalje u plivanju nakon raspada Jugoslavije, a Novak Đoković je doneo prvu medalju (bronzu) u tenisu. Do odličja su stigli još i vaterpolisti koji su osvojili treće mesto.

Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. boje Srbije branilo je 116 sportista u 15 sportova, 12 pojedinačnih i tri ekipna, po prvi put u istoriji Srbija je imala predstavnike u tekvondou, te štafetu u plivanju i mešovite parove u tenisu. Osvojene su ukupno četiri medalje. Po jednu zlatna i srebrna i dve bronzane, zauzevši tako 42. mesto u ukupnom poretku zemalja.

Milica Mandić je postala prva olimpijska šampionka iz nezavisne Srbije, a Ivana Maksimović, reprezentativka u streljaštvu, osvojila je jubilarnu stotu olimpijsku medalju za Olimpijski komitet Srbije, računajući i JOK i OKSCG.

Pored njih, bronzane medalje osvojili su vaterpolisti i Andrija Zlatić u gađanju vazdušnim pištoljem. Jasni Šekarić su to bile sedme Igre u nizu jer je učestvovala na svim igrama od Seula 1988. Dragutin Topić je vezao šest uzastopnih učešća.

U Riju 2016. Srbiju je predstavljalo ukupno 103 takmičara u 14 sportova, odnosno 58 muškaraca i 45 žena. Ukupno je osvojeno osam medalja u sedam sportova, a 54 takmičara su se našla na podijumu.

Sportisti iz Srbije debitovali su u kros kantri biciklizmu, a prvi put su nakon raspada Jugoslavije osvojili medalje u rvanju, atletici, kajaku, odbojci i košarci u ženskoj konkurenciji, dok su prvi put postali olimpijski šampioni u rvanju (Davor Štefanek) i vaterpolu.

Srebra su osvojili Tijana Bogdanović u tekvondou, Marko Tomićević i Milenko Zorić u kajaku, odbojkašice i košarkaši. Do bronze su stigli Ivana Španović u skoku u dalj i košarkašice.

Najveće iznenađenje i razočarenje je što u Tokiju neće biti košarkaša, oni su propustili i Igre u Pekingu i Londonu, a neće biti u poziciji da brane srebro iz Rija. Spletom okolnosti, na Olimpijadu se nisu plasirali ni odbojkaši, iako su aktuelni evropski prvaci.

Pandemija je napravila haos u svim sportovima, negde su kvalifikacioni turniri bili otkazivani, negde su se u hodu menjali kriterijumi za olimpijsku vizu, pa će u timu Srbije biti manje od “projektovanih” 100 sportista.

Prognozirati je, naravno, nezahvalno. Ali s obzirom na rejting i kvalitet može se predvideti ko je iz našeg tima bliži medalji.

Najveće nade uprte su u Novaka Đokovića, vaterpoliste, odbojkašice i Ivanu Španović, po tradiciji se veruje da strelci mogu nešto da “upucaju”, basketaši su dugo sam svetski vrh, a često smo i u borilačkim sportovima znali da iznenadimo, kao i u kajaku.

Od danas pa sve do 23. jula u Danasu ćemo predstavljati članove Olimpijskog tima Srbije u Tokiju.

Udovičić očekuje rekordnu žetvu

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić u javnost je izašao sa vrlo optimističnom projekcijom, koja korespondira sa nedavnom izjavom Aleksandra Vučića o istoj stvari.

“Iskreno se nadam da ćemo oboriti rekord postavljen u Riju i da ćemo obradovati naciju. Pratim sve naše sportiste, i one popularne i one manje poznate, poznajem svakog od njih. Važno je da postoji odlučnost! Moram da napomenem, smatram da su naši sportisti zaslužili da obore rekord od osam osvojenih medalja. Očekujemo da u Japanu broj odličja bude dvocifren – rekao je Udovičić.

On je obelodanio i da su određene nagrade za osvajače medalja: 50.000 evra za zlato, 45.000 za srebro i 40.000 za bronzu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari