Najveći profiter UEFA 1Foto: www.wikipedia.org

Petnaesto prvenstvo Evrope u fudbalu pomerilo je granice u svakom smislu tih reči.

Sportske, jer su prvi put u istoriji učestvovale 24 reprezentacije, a bezmalo svi debitanti prošli takmičenje po grupama, opravdavši osporavanu odluku o proširenju, i finansijske, jer je krovna fudbalska organizacija od turnira u Francuskoj zaradila više od bilo kojeg pre toga.

Evropska fudbalska federacija je ponosno objavila da je očekivani prihod od EURO 2016 1,93 milijardi evra, od čega će u kasi UEFA, kao čist profit, ostati neverovatnih 830 miliona evra. Ili čak 34 odsto više para nego kada su Poljska i Ukrajina 2012. bili domaćini EP.

Po starom običaju, najviše novca donela je prodaja televizijskih prenosa medijskim kućama širom Evrope i sveta. Više od milijardu evra. Sponzorstva i tzv. licencirani proizvodi slili su još 480 miliona u kasu UEFA, dok je na prodaji karata i suvenira zarađeno još 400 miliona evra. Naravno, deo para otišao je za pokrivanje troškova organizovanja šampionata. Tačno 650 miliona, od čega je glavnica od 301 milion završila u nagradnom fondu, a 150 miliona potrošeno na „zahvalnost“ klubovima, iz čijih redova su regrutovani brojni reprezentativci, jer su rizikovali da im se vrate povređeni, a i ne mogu od početka priprema da računaju na njih.

– Brojke su pozitivne. Veći su prihodi, ali i ukupna zarada – zadovoljno trlja ruke vršilac dužnosti generalnog sekretara UEFA Teodor Teodoridis.

Prevedeno na jezik profita, jedinog priznatog u tržišnoj ekonomiji, novi format kontinentalnog prvenstva ima finansijsku prođu i kao takav će ostati na snazi.

Oparili se i drugi
Nije samo UEFA višestruko „oplodila“ uložen novac. Kao od svakog velikog takmičenja lepo su zaradili domaći Savez, francuski hotelijeri, prevoznici, trgovci i zanatlije, Savezi ostala 23 učesnika, klubovi čijim je igračima porasla cena, sami fudbaleri, sponzori i vlasnici brendirane robe reklamirane na EP, TV kuće… Kao u staroj narodnoj „i vuk sit i ovce na broju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari