Našao se neko ko će da prekine evroligašku seriju Partizana: Fenerbahče vratio "brejk" 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Srpski predstavnik u elitnom košarkaškom takmičenju, pred svojim navijačima, izgubio prvi duel posle četiri vezana trijumfa – 94:97 (22:22, 24:25, 23:21, 25:29). I to od rivala kog je „tukao“ u njegovoj kući.

Izabranici Željka Obradovića nastavili su tamo gde su stali u Istanbulu, prošlog decembra, kada su sa 72:73 slavili u dvorani Fenerbahčea, kog je Partizanov trener dugo i uspešno vodio.

Poveli su sa 4:0 u krcatoj beogradskoj „Štark areni“ i sve do 8. minuta bili u rezultatskom suficitu (9:5, 12:7, 14:9, 16:11…), kada je Motli, košem iz reketa, okrenuo vodu na drugi kraj vodenice.

Raspucali Amerikanac vukao je svoj tim, a Madar mu kontrirao, pa je njihovih 9:10 (u korist Fenerove zvezde) obeležio prvu četvrtinu. Završene egal skorom, jer domaćin nije iskortio zaključni napad.

Druga dekada imala je savršen start za srpsku ekipu, jer je Smailagić odmah ubacio trojku, međutim to vođstvo je bilo kratkog daha. Turci su nadalje diktirali ritam i rezultat – 25:30, 27:37, 35:42, 40:43…

Odlični u ukupnim procentima šuta i dobri u skokovima, Panter i družina nisu gubili glavu, već su od dvocifrenog zaostatka stigli do minimalnog minusa u finišu bitke za 14. evropsku pobedu u sezoni 2022/2023.

Nedostajala im je bolja košarka 1 na 1 da vrate ključeve igre u svoje ruke i obuzdaju Marka Gudurića. Eks član Crvene zvezde i naš reprezentativac nije bio najefikasniji na poluvremenu, ali jeste najkorisniji.

Treća deonica bila je izjednačenija u uvodnim minutima, kada su se beogradski beli i istanbulski crni smenjivali u sitnim vođstvima. Dok naleti Partizana nisu postali sve češći i duži, a prednost konstantna.

Naravno, tim Fenerbahčeovog kvaliteta i iskustva nije mu dozvoljavao da pobegne na značajniju distancu. Disao mu je za vratom, da bi se u finišu ove četvrtine, uz pomoć protivnikovih kikseva, vratio u plus.

Na kratko, tj. do Obradovićeve intervencije. Gudurić je naslonio loptu na tablu, zakasnila je blokada Lesora, pa su upisana dva poena za košarkaša gostiju, iako nije provukao loptu kroz Partizanov obruč.

Osvajač najviše evroligaških titula u trenerskom svetu video je grešku, tražio čelendž i dobio poništavanje rezultata 69:70 u 30. minutu, pošto su sudije posle gledanja snimka ispravile sliku na semaforu.

Mogla je da bude i optimističnija prednost crno-belih pre zadnjeg predaha, da je Avramović u poslednjim sekundama tog kvartala namestio ruku za šut sa tri poena iz desnog ugla. Publika je samo uzdahnula.

Lesor ju je brutalnim zakucavanjem na otvaranju odlučujuće četvrtine ponovo digao na noge, ali su dve vezane trojke poništile njegov trud (71:74). Onda je Panter pokazao zbog čega mu je data kapitenska traka.

Vraćao je vođstvo sa penala (75:74), uvećavao ga trojkom (78:75), preciznošću sa linije 6,75 metara tanjio Fenerovu prednost (82:85)… ali mu je nedostajala prava pratnja. Dok su Vilbekin, Pjer i Gudurić rešetali.

I pre njegove pete lične greške Turci su pobegli na +6 (82:88) u 37. minutu, pa ih vratili preko navijački prozivanog ali maksimalno koncentrisanog Gudurića (86:92), „zakivača“ Bukera (88:94)…

Trudio se Partizan da izbegne 12. poraz, ali to nije bilo dovoljno – ni na jednoj polovini terena. Egzumovo zakucavanje za 92:95 bio je poslednji trzaj, jer je Fener mirno potrošio zadnji minut i uzvratio brejk.

Još je Gudurić iz slobodnih bacanja zaokružio svoju fantastičnu partiju, iskupivši se za bledu rolu u prvom duelu sa crno-belima, koji borbu za Top osam nastavljaju 2. marta, protiv Albe u srpskoj prestonici.

Na kraju je reprezentativac Srbije ubacio čak 25 poena, Pjer mu se pridružio sa 21. poenom, a prilično su pogađali i Vilbekin (15) i Motli (14). U crno-belom sastavu je prednjačio Kevin Panter sa 25 poena, Dante Egzum je skupio 17, dok su po 15  dali Matijas Lesor i Jam Madar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari