Naučili da igraju na rezultat 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Cilj opravdava sredstva, a u slučaju Crvene zvezde je to čak i igra bez pravog šuta na gol.

Crveno beli su nerešenim rezultatom protiv Hofenhajma (0:0) obezbedili plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope, što je po mišljenju trenera Dejana Stankovića u potpunosti opravdalo neatraktivan, može se reći čak i dosadan, fudbal viđen na „Rajku Mitiću“.

Najava stratega Zvezde da ga baš briga za „lepotu“ i da će mu „igra na rezultat“ uvek biti preča, otvorila je novo poglavlje u igri crveno-belih.

Retko se kroz istoriju viđalo da neki srpski klub ume da odigra na rezultat, a Crvena zvezda je protiv Hofenhajma upravo to uradila.

Od prvog minuta se videlo da je cilj da protiv Nemaca na semaforu ostane 0:0 i u 90. minutu.

Razlika u odnosu na neke ranije situacije bila je što je Stanković u poslednja dva meča, protiv Genta i Hofenhajma, apsolvirao odbrambenu taktiku.

Lopta se često mudro čuvala i vreme trošilo.

Protivniku je svesno prepuštena sredina terena, ali su svi putevi ka golu, kako s boka, tako i spreda – potpuno bili zatvoreni.

Kapiten i golman Milan Borjan praktično je samo u dva navrata morao da ozbiljno interveniše, ali je oba puta rutinski otklonio opasnost.

Može reći da čak od Barija i čuvenog bunkera Ljupka Petrovića protiv Olimpik Marselja nije viđeno takvo insistiranje na defanzivi u igri Crvene zvezde.

Ali, izgleda da je Dejan Stanković kao igrač u Italiji, a sada kao trener, naučio kako se igra „katanaćo“, odnosno zaključava svoj gol.

Ostaje, naravno, da se vidi i kada dođe nokaut faza kako će kroz organizovanu defanzivu pronaći put do protivničkog gola.

Mada, za sada deluje da je na dobrom putu, jer protiv favorizovanih timova u nokaut fazi ionako neće biti previše prostora za rizikovanje u napadu.

Na „Rajko Mitić“ bi već u februaru mogli da dođu klubovi poput Real Madrida, Intera ili Mančester junajteda.

Zvezda kao druga u grupi sigurno neće biti nosilac na žrebu za nokaut fazu.

Od mogućih rivala mogla bi da dobije nekog od trećeplasiranih timova iz Lige šampiona koji se pridružuju Ligi Evrope, kao i neki od prvoplasiranih (osim Hofenhajma).

Oni koji stižu iz Lige šampiona biće podeljeni na ravne časti u nosioce (četiri) i nenosioce (četiri), a o tom će odlučivati UEFA kojeficijent tih klubova.

Za sada je izvesno da bi crveno-beli mogli da iz Lige šampiona dobiju rivala među sledećim klubovima: Atletiko Madrida ili Salcburga (Grupa A), Real, Šahtjor, Inter, Menhengladbah (Grupa B), Olimpijakos, Olimpik Marselj (Grupa C), Ajaks, Atalanta (Grupa D), Lacio, Klub Briž (Grupa F) i Lajpcig ili Mančester junajted (Grupa G).

Jedino je za sada izvesno da neće igrati protiv Krasondara, sigurno trećeg iz Grupe E, jer će ruski tim biti među nenosiocima.

Od najtežih rivala gledajući klubove koji će osvojiti prvo mesto u grupama Lige Evrope na „Mitić“ bi mogli da dođu: Arsenal, Totenhem, Viljareal, Napoli, AZ Alkmar, Dinamo Zagreb…

Kalkulacija je još uvek mnogo jer će mnoge odgovore ipak dati tek poslednja kola Lige šampiona i Lige Evrope.

Što se crveno-belih tiče, oni su svoj cilj plasmana u nokaut fazu već ispunili i verovatno se niko neće buniti da neki velikan dođe u Beograd.

Jedino je pitanje da li će tada moći da ga dočeka barem delimično pun „Mitić“ ili će kovid i ovog puta biti jači od fudbala.

Zaradili milion evra

Crvena zvezda će za drugo osvojeno mesto u Grupi L dobiti od UEFA premiju od 500.000 evra (pobednici grupa dobijaju milion), kao i isto toliko za plasman u nokaut fazu. Osim toga crveno-beli su na osnovu rezultata i dosadašnje tri pobede u grupi zaradili 1,9 miliona evra. U pitanju je inače prilično skromna zarada ako se zna da je od jednog učešća u Ligi šampiona srpski klub zarađivao oko 20 miliona evra. Crveno-bele je prilično finansijski oštetila i korona jer se računalo da je većina mesta na „Mitiću“ mogla da bude popunjena za tri meča u grupnoj fazi.

Odložena Skupština FK Vojvodina

Sednica Skupštine FK Vojvodina na kojoj je juče trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo odložena je za četvrtak (10. decembar). Kao razlog odlaganja navedeno je da nisu svi delegati na vreme obavešteni o održavanju Skupštine. Dan pred sednicu „ujedninjeni navijači“ kluba zatražili su odlazak generalnog direktora Dušana Bajatovića. Skupština je prema nezvaničnim saznanjima Danasa odložena jer još uvek ne postoji saglasnost oko kadrovskih rešenja u klubu. Nezvanično se pominje da se na delegate vrši pritisak da Slobodan Milutinović, poznat pod nadimkom Sloba Snajper, postane generalni direktor, a da bi poziciju sportskog direktora mogao da preuzme Milan Kosanović, nekadašnji pomoćnik Vladan Milojevića u Crvenoj zvezdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari