Navijači "seciraju" svaki njegov potez, ogroman novac kao kamen oko struka: Da li je Fakundo Kampaco pod prevelikim pritiskom i zašto još nije "kliknuo" sa ekipom? 1foto:ABA liga

Igrački kvaliteti Fakunda Kampaca nisu sporni, naprotiv, međutim, način na koji je „kliknuo“ sa saigračima, kao i dosadašnji rezultati Crvene zvezde pokazuju da automatizmi u igri još uvek nisu postignuti.

Za navijače Crvene zvezde ostaće večito pitanje šta bi bilo da je Fakundo Kampaco mogao da zaigra od momenta kada je odlučio da se vrati iz NBA lige i potpiše ugovor za srpskog velikana.

Opravdana evroligaška zabrana registrovanja novih igrača, koja je za crveno-bele bila na snazi sve do početka marta, nesumnjivo je doprinela da period uigravanja i uklapanja argentinskog plejmejkera bude sporiji, otežan konstantnim seckanjima, u smislu nastupa u ABA ligi, a zatim „hlađenja“ na evroligaškoj sceni.

Ogroman ugovor pojačava pritisak

Loša kadrovska politika, koju je tokom leta vodila uprava, uz određenu konsultaciju sa tadašnjim trenerom Vladom Jovanovićem, za posledicu je imala naknadna enormna ulaganja kako bi se fleke izvadile.

Ako je novac uložen u Luku Vildozu razumno prihvatljiv (700.000 evra za tekuću i 1,1 milion naredne sezone), dovođenje Fakunda Kampaca rashod je za klub koje se teško može iskompenzovati rezultatima na terenu.

Iako Argentinac i danas tvrdi da je stigao u Beograd zbog projekta koji mu je klub predočio, činjenice da je Vildoza iskustveno u superlativima pričao o prestonici Srbije i samoj ekipi – da nije bilo neverovatne finansijske ponude, kojom je Zvezda dobila jedan Real u „bici“ za potpis vrsnog plejmejkera – Kampaco sigurno ne bi izabrao crveno-bele boje.

Srpski velikan je pred Kampaca stavio na sto novac koji u tom trenutku nije imao, svestan da finansijsku kompenzaciju za 1,8 miliona evra do kraja sezone, uz opcionih 2,5 za narednu, neće moći da pronađe, osim da se nada da će država tokom narednog leta ponuditi spasonosni prsluk kako klub ne bi potonuo.

Jasno je bilo i 32-godišnjem košarkašu iz argentinske Kordobe da pred strastvenim navijačima Crvene zvezde mora da opravda uloženo.

Iako dokazan igrač, statusa jednog od najboljih plejmejkera na Starom kontinentu u poslednjih deset godina, nikada se tokom karijere provedene u Evropi i NBA nije susreo sa takvim pritiskom i očekivanjima.

U Realu je lidersku ulogu godinama delio sa vedetama kao što su Rudi Fernandez, Serhio Ljulj, Luka Dončić – iskusnijima, starijima, talentovanijima i onima koji su bili plaćeniji od njega.

U NBA, tačnije dresovima Denvera i Dalasa, bio je daleko od glavne pozornice i nosećih uloga u ekipi, dok je u Zvezdi odmah isturen na prvu liniju košarkaškog fronta.

Navijači bukvalno „seciraju“ svaki njegov potez na terenu; analiziraju statistički učinak, komentarišu poteze i rezultate koji nisu ništa bolji, naprotiv, otkad je Kampaco postao punopravan evroligaški član Crvene zvezde.

Odgovornost za poraz ne može se svaliti samo na Argetinca

Kvalitet ABA lige ove sezone je takav da se relevantan doprinos Fakunda Kampaca može ocenjivati samo na pojedinim mečevima protiv Partizana, Budućnosti, Cedevita Olimpije…

U 2023. amplitude u njegovim partijama bile su iznenađujuće velike. Impresivna izdanja, kao protiv Partizana u polufinalu Kupa Radivoja Koraća (12p, 7as) zasenili bi momenti prosečnosti i negledljivosti protv Bajerna, Cibone, dok je najlošiju partiju u Zvezdinom dresu Kampaco odigrao u Atini.

Na gostovanju Panatinaikosu, jednoj od najlošijih evroligaških ekipa ove sezone, i to u momentu kada je Zvezdi pobeda bila neophodna, protiv treće najslabije odbrane u elitnom rangu, Kampaco nije ubacio nijedan poen, uz svega četiri asistencije i isto toliko izgubljenih lopti.

Sa njim u ekipi, Zvezda u Evroligi ima skor 1-2. Uprkos tome što je raspored bio povoljan, odnosno kvalitet rivala prihvatljiv (Bajern i Panatinaikos u gostima, Efes kod kuće) Kampaco je jedino u meču sa zvaničnim šampionom Evrolige bio najbolja košarkaška verzija sebe na oba kraja terena (22p, 7as).

Odgovornost za niz od poslednja četiri poraza na pet odigranih utakmica nije samo njegova, ali ako se uzme u obzir da je Zvezda kapitulacijama u Zagrebu i na večitom derbiju izgubila lidersko mesto u ABA ligi, kao i da je nakon očajne partije, tačnije drugog poluvremena za zaborav u Atini ali i Minhenu mogućnost plasmana u TOP 8 Evrolige svedena samo na teoriju, onda partije Kampaca dobijaju na težini.

Zvezda je u Zagrebu morala da slavi, bez obzira na umor i motivisanost protivnika. Baš kao i u Atini (o gostovanju Bajernu može da se polemiše).

Upravo na tim, na kraju se može ispostaviti krucijalnim mečevima, Argentinac je bio izuzetno loš, nemoćan da otključa defanzivne sefove Cibone i Panatinaikosa.

Navijači "seciraju" svaki njegov potez, ogroman novac kao kamen oko struka: Da li je Fakundo Kampaco pod prevelikim pritiskom i zašto još nije "kliknuo" sa ekipom? 2

Benefite od dolaska ima i ABA liga, a ne samo Zvezda

Od dolaska Kampaca u Crvenu zvezdu benefite ima i sama ABA lige. Mečevi Crvene zvede postali su gledeniji i praćeniji, međutim, i za rivale izazovniji, posebno za trenere.

Traženje načina da se zaustavi jedan od najboljih plejmejkera u Evropi postalo je izazov za struku i kako vreme prolazi čini se da pojedine taktičke finese definitivno ne prijaju stilu igre 181 centimetar visokom Argentincu.

Snažne građe, odlične tehnike vođenja lopte, vrsnog pregleda igre i pasa, Kampaco je naročito produktivan u igri na otvorenom terenu.

Bez obzira da li je Evroliga ili ABA, Fakundo je u tranziciji gotovo pa nezaustavljiv. U stanju je da u desetak koraka, u punom driblingu, pretrči teren, podeli pas ili probije do kraja.

Igrač je ritma, što je Zvezdi izuzetno važno, i trebalo bi da nemerljivo doprinese da crveno-beli postignu kontinuitet igre u visokom ritmu.

Njegova igra, pak, u pozicionom napadu, zavisi od načina na koji ga rival brani. Bilo je mečeva kao protv Efesa ili u večitim derbijima, u kojima odbrana nije mogla da ga uspori, odnosno devalvira njegovu kreativnost, međutim, u Zagrebu, a naročito Minhenu i Atini Kampaco je uhvaćen u „odbrambenu mrežu“.

Najranjiviji je kada ga rival u „piku“ brani u takozvanom „dropu“ puštajući ga da uđe u sredinu, postavljajući se tako da ne može povratnim ili bočnim pasovima da razigra saigrače.

U takvim situacijama, Argentinac najčešće pravi višak driblinga, napad gubi na ritmu i neretko se završava ishitrenim potezima.

Zbog visine, ali i niskog izbačaja prilikom šuta, kada je u srcu reketa, bez mogućnosti da pošalje pas spolja ili ka centru, Kampaco je veoma ranjiv i to su rivali u Minhenu, Atini i Zagrebu vešto koristili.

Defanzive varijacije na temu – „kontejn“ ili „šedovs“ ne prijaju Kampacu jer mu smanjuju prostor za kreativnost, a neretko primoravaju na šut iz driblinga, koji mu nije jača strana.

Njegov broj asistencija po meču, iako uzorak od tri evroligaške utakmice, recimo, nije veliki, uopšte nije sporan (6 po meču) međutim na 3,3 izgubljene lopte procenat produktivnosti opada naročito kada se sagleda konekcija sa centrima, koja je u ABA ligi najčešće bez većih šumova, dok u Evroligi to nije slučaj.

Šut Fakunda Kampaca posebna je tema i izaziva polemike, međutim, Argentinac definitivno nije elitni šuter niti je preterano samopouzdan što se videlo u Atini, Minhenu i Zagrebu.

Rukovodeći se i naprednom statistikom, procenti uspešnosti sa distance drastično mu opadaju na gostujućim terenima.

Izvan hale „Aleksandar Nikolić“ Kampaco ubacuje samo jednu trojku po utakmici na nekih 33 odsto uspešnosti, a manje od jedne u mečevima na kojima Zvezda nije trijumfovala.

Kada upadne u „defanzivnu mrežu“ Argentinac za dva šutira ispod 19 odsto i ostvaruje tek 2,3 asistencije što je neuporedivo sa njegovih šest uspešnih dodavanja u proseku.

Račun u junu stiže na naplatu

Navijači "seciraju" svaki njegov potez, ogroman novac kao kamen oko struka: Da li je Fakundo Kampaco pod prevelikim pritiskom i zašto još nije "kliknuo" sa ekipom? 3

Atmosfera u klubu i ekipi nije dobra, usled serije od pet poraza na poslednjih šest utakmica, od kojih Fakundo Kampaco nije odigrao samo meč protiv Albe.

Može se čuti i da Duško Ivanović više nije neprikosnoveni autoritet u svlačionici kao i da njegovi metodi rada sve više iritiraju one najiskusnije koji nisu navikli na surov režim treninga usred radne nedelje.

Pitanje je i da li je sam Kampaco „kliknuo“ sa svima u ekipi, odnosno, da li njegova medijska prisutnost i akcenat na partijama koje pruža prijaju ostalima, pogotovo onima koji su godinama u klubu i koji sredinu neće menjati ni narednog leta.

Zvezda je praktično ostala bez mesta u TOP 8 Evrolige (čak ni teorija nije pitka), izgubila je i prednost domaćeg terena u potencijalnom finalu ABA lige protiv Partizana (situacija se može promenti ako crno-beli kiksnu u poslednjih pet utakmica a Zvezda ostvari sivh pet pobeda).

Igrači deluju kao da su pretrenirani, nedovoljno sveži i jasnih ideja zbog čega se i događaju neverovanti padovi u drugom poluvremenu.

Minhen, Zagreb, Atina, Beogradska arena znakovi su pored puta koji jasno pokazuju da se nešto korenito mora promeniti.

Jun nije daleko, a sve osim titule na Jadranu i Superligi Srbije smatralo bi se rezultatskim neuspehom.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari