NBA "ruši" plan Evrolige 1Foto: EPA/ ABIR SULTAN

Ako do nastavka dođe, odluka Evrolige, po svemu sudeći, biće „politička“, nikako sportska.

Iako je ideja Evrolige da odluku usko veže za naredni potez NBA, po svemu sudeći, ukoštac sa problemom moraće da se nosi sama.

Naime, na poslednjem sastanku uprave NBA lige postignuta je saglasnost da se o eventualnom „odmrzavanju“ sezone polemiše i diskutuje tek u junu, što odstupa od planova Evrolige da definitivno preseče krajem maja.

Ujedno, to bi moglo da da određeni prostor američkim košarkašima da pronađu dodatne razloge nepovratka u Evropu, tačnije evroligaške klubove za koje ih ugovori vežu do 30. juna.

Istovremeno, broj novozaraženih korona virusom u Evropi i dalje je visok: u Italiji, recimo, oboli više od hiljadu ljudi dnevno, dok se broj preminulih spustio tek nešto ispod 200. U Španiji je više od dve hiljade novoobolelih na dnevnom nivou i nešto manje preminulih u poređenju sa Italijom.

Prihodi NBA klubova od prisustva navijača u halama čine 40 odsto budžeta na godišnjem nivou, u zavisnosti od države i popularnosti kluba, u Evroligi je kod pojedinih timova, poput Makabija, i veći procenat, što u planiranju budžeta za narednu takmičarsku godinu stvara veliki problem svim učesnicima.

Ako se uzme u obzir da nijedan klub neće ostvariti planirani budžet za tekuću sezonu, krajnje je upitno kako će ga za sledeću sezonu iskonstruisati, s obzirom na to da je plan Evrolige (kako je italijanski „Superbasket“ objavio) da takmičarska 2020/21 počne već 1. ili 2. oktobra, dakle, neka dva meseca od okončanja tekuće, ukoliko do nastavka bude došlo (završnica Evrolige planirana od 4. do 26. jula).

U NBA je gotovo izvesno da se publika na tribine neće vratiti pre 2021. Isto se može očekivati i u Evropi; s tim u vezi, čudno je da u Evroligi planiraju tako rani start naredne takmičarske godine, pogotovo jer je finansijska situacija u pojedinim timovima poput Baskonije vrlo neizvesna, dok se recimo u Realu najavljuje novo „kresanje“ plata igrača i to nekih 30 odsto (već su smanjene za 10 dok traje pandemija).

Evrokup bi u narednoj sezoni trebalo da počne 30. septembra; Evroliga 1. ili 2. oktobra sa 18 klubova, od kojih je 13 već poznato (11 sa desetogodišnjim ugovorima, plus Bajern i Asvel, koji imaju specijalnu pozivnicu i za narednu sezonu).

Dva učesnika trebalo bi da se kvalifikuju putem Evrokupa, a tri specijalne pozivnice biće dodeljene, prevashodno onim klubovima sa budžetima većim od 20 miliona evra, odnosno predstavniku ABA lige (postoji usmeno obećanje). Ako Evrokup bude suspendovan, Skupština će 24. maja doneti odluku o ta dva slobodna mesta.

Ligaški deo Evrolige sastojaće se od 27 nedelja, s tim da će sedam biti sa dvostrukim brojem mečeva.

Kraj je planiran 9. aprila 2021, a četvrtfinalne serije od maksimalno pet mečeva biće od 20. aprila do 6. maja, dok je fajnal-for planiran od 20. do 23. maja 2021. U prvoj gazi Evrokupa igraće 24 ekipe podeljene u četiri grupe, od 30. septembra do 16. decembra.

Top 16 će se igrati od 30. decembra do 3. februara, zatim slede nokaut faze, a finalna serija je planirana za 6, 9. i verovatno 14. april.

O Nil: Treba da otkažemo sezonu

Šakil O Nil, jedan od najdominantnijih centara svih vremena, uveren je da bi tekuću sezonu trebalo otkazati.

„Treba da otkažemo sezonu i da pustimo nadležne da smisle kako će se sve ovo rešiti zauvek. Mrzim da slušam ideje o tome da bi sezona trebalo da se nastavi. Igrači su ispali iz ritma, mogli bi da se dogode neočekivani rezultati“, poručio je O Nil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari