Ne može se protiv mašine 1

Amerikanci vole da kažu da je šampion NBA lige zapravo najbolji klub na svetu. Pobedom u petom meču velikog finala, košarkaši Golden Stejta revanširali su se Klivlendu za prošlosezonski veleobrt (4:1), osvojivši tako petu titulu u istoriji Voriorsa, odnosno drugu u poslednje tri takmičarske godine (129:120).

 

 

 

 

Kevin Durant proglašen je za MVP velikog finala, čime je dokazao da je prošlog leta doneo pravu odluku napustivši Oklahomu, odnosno potpisavši trogodišnji ugovor sa Golden Stejtom.

„Bljesak“ u drugoj četvrtini u vidu serije 28:4 praktično je odredio ishod petog meča u Orakl areni. Klivlend se „muški“ isprsio, učinio je da završni ples Voriorsa bude daleko graciozniji u poređenju sa uvodna dva meča u Kaliforniji, u kojima su Kavsi bacali beli peškir već u uvodnim minutima četvrte deonice. Kevin Durant, nalik prethodnim mečevima u kojima je premašivao 30 poena, obeležio je i četvrti trijumf Voriorsa sa 39 poena. Sjajnu podršku imao je u Stefu Kariju, koji je posle lošije partije u četvrtom meču, igrao odlično – ubacio je 34 pogotka, imao je 10 asistencija i šest uhvaćenih lopti. Veliki doprinos pobedi dao je Andre Iguadala sa 20 poena, a Drejmond Grin upisao je „dabl-dabl“ 10 poena i 12 skokova.

Durant je tako uspeo da iz drugog pokušaja dođe do naslova; u tome nije uspeo 2012. pošto je u dresu Oklahome poražen od Lebrona Džejmsa i ekipe iz Majamija.

– Ugledao sam se na Džejmsa sa našeg finala 2012. godine. Čekao sam ga sve ove godine, jedva sam dočekao da ga izazovem, znao sam da će biti prava bitka. Ređao je tripl-dablove, Lebron ne može da se zaustavi, ali sada je 1:1 u finalima između nas, moramo da ponovimo – pecnuo je Durant Lebrona, koji sada uz tri titule ima i četiri poraza u velikim finalima.

Durantu je titula bila krajnja opsesija zbog koje noć pred peti meč uopšte nije mogao da zaspi.

– Samo sam pokušao da budem skoncentrisan na finale i to je ključ uspeha. Mnogo puta u karijeri razmišljao sam o prošlosti i onome što sledi, a nisam bio fokusiran na dati trenutak. U ovoj seriji sam to uspeo – istakao je momak iz Vašingtona, koji je titulu posvetio majci, koja ga od dolaska u NBA ligu 2007. godine verno prati na svim mečevima.

MVP velikog finala zahvalio se saigračima, posebno Stefu Kariju, koji je u većini mečeva bio na vrhunskom nivou i najveća podrška popularnom Durantuli.

– Nikada nisam video nekog poput njega. Rekao sam mu pre meča: ‘Kada igraš sa svojom silom, ne postoji igrač kao ti’ i on je odigrao tako – podvukao je Durant.

Lebronu je poraz u velikom finalu, drugi put u tri sezone od Golden Stejta, veoma teško pao, iako je i posle trećeg meča priznao da se sa većom košarkaškom silom nije susreo tokom karijere.

– Borili smo se protiv dostojnog protivnika, jednog od najboljih plej-of timova koji je ikada viđen u ligi, ali nismo bili u mogućnosti da nadoknadimo zaostatak i uradimo ono što smo želeli – tužan je bio Džejms.

Lebron je u petom meču postigao 41 poen, dok je finalnu seriju završio prosekom od 33,6 poena, 12 skokova i 10 asistencija. Iako je sportski čestitao Durantu, iskreno je poručio da uopšte nije srećan, što je i logično, pošto je upravo zbog Kevina ostao bez četvrtog šampionskog naslova i verovatno prilike da dostigne svog idola Majkla Džordana, koji je u dresu Bulsa šest puta osvajao šampionski prsten.

– Nisam srećan što je Durent osvojio prvi trofej, uopšte nisam srećan. Osvajanje prvog šampionata je za mene bilo kao kada mi se rodio prvi sin – podsetio je Lebron javnost, uz promil olakšanja jer su Kavsi u četvrtom susretu sprečili Voriorse da postanu prvi tim u istoriji NBA lige koji u plej-ofu nije doživeo poraz.
 

Stiv Ker: Vrtelo mi se u glavi

Imao je Stiv Ker puno zdravstvenih problema tokom plej-ofa; dobar broj mečeva je propustio zbog posledica operacije leđa, ali je nekako smogao snage da kraj aut linije predvodio svoje pulene u dresovima Voriorsa u velikom finalu: „Pet mečeva je premala brojka za finalnu seriju, ako se zna koliko su konkurentni timovi igrali. Bilo je trenutaka kada mi se vrtelo u glavi gledajući sav talenat koji je igrao na terenu“.

Grin: Kevin utešna nagrada’]

Drejmond Grin obeležio je finalnu seriju ol-raund partijama. Momak iz Mičigena bio je posebno srećan nakon petog meča, pošto je u prošlom velikom finalu dobrano olakšao posao Kavsima u sedmom meču, zbog suspenzije prouzrokovane glupošću i nezrelošću: „Ako je Kevin Durent utešna nagrada za poraz u prošlogodišnjem finalu, onda hvala za taj poraz.“

Bez osvete’]

Kako je serija odmicala Andre Iguadala pružao je sve zrelije partije, zaključno sa poslednjom u kojoj je postigao 20 poena, podsetivši tako na igre u velikom finalu 2015. kada je i proglašen za MVP. Iako su mnogi trijumf ove godine u finalu videli kao „osvetu“ za prošlu godinu, Andre Iguodala rekao je da nije tako doživeo finalnu seriju. „Ne bih to nazvao osvetom, već korišćenjem prilike koja je bila pred nama. Osećam kao da smo bili tamo prošle godine i naučili mnogo na bolnom i razočaravajućem putu. Osećam da je to bio period odrastanja i da smo od tada ‘stariji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari