Nečije malo nama je mnogo 1

Kad u 17 utakmica jednog tima stane sve ono što fudbal čini najlepšom sporednom stvari na svetu onda je to dovoljno za zaključak da je sve kroz šta se prošlo i vredelo proći.

Tim pre kad se to odnosi na najmlađe kategorije. Kadetski sastav Novog Pazara na zimsku pauzu u elitnoj diviziji Srbije otišao je kao dvanaesti tim na tabeli. Prolazili su dečaci, trenera Elvisa Derviševića i njegovog pomoćnika Elvedina Spahića, kroz samo takve uspone i padove, sa završnicom kakva se samo poželeti mogla. Da to nije običan tim najbolje se videlo posle debakla od Čukaričkog na Banovom brdu (4. kolo – 10:0). Kad su svi, dobronamerni i oni koji to nisu, mislili da će sastav koji primi dvocifren broj golova na samo jednoj utakmici postati topovska hrana ostalima, oni su se digli i sa sledeća dva gostovanja, oba u Beogradu, doneta su dva velika boda (Brodarac i Teleoptik). Koliko je to nepredvidljiva ekipa vidi se i iz rezultata postignutih prilikom četiri trijumfa, na kojima su postigli ukupno 13 golova. Na svim ostalim mečevima u mreži rivala završile su svega četiri lopte. Nekad se dogodi da jedna utakmica odredi čitavo prvenstvo. Baš to se desilo ovom timu, kada je u poslednjem kolu ,,jeseni“ iznenadio sastav Kikera u Kraljevu (pobeda Pazara 2:1). To ne skrivi ni prvi trener Novog Pazara, Elvis Dervišević.

– Kiker je odličan tim, ali nekako je uvek odgovarao ekipama koje sam vodio. Kada bi u obzir uzeli samo rezultate koje smo postigli u poslednjih šest kola našli bi se na visokom trećem mestu. Tako da se može reći da je do pauze u šampionatu za nas došlo u najgorem mogućem trenutku. Krenulo nas je, a ništa što se dogodilo nije sticaj srećnih okolnosti. Smišljeno smo promenili sistem igre u 3-5-2, postali smo ofanzivniji, kontranapad je došao do izražaja, a na rezultate je dosta uticala i zrelost koju smo sticali tokom takmičenja, ističe značaj novina u igri svog tima Dervišević.

Ovakav povratak je malo ko očekivao posle ,,brodoloma“ koji je Novi Pazar doživeo u 4. kolu na Banovom brdu. Trener Dervišević objašnjava da se radilo o neverovatno lošem danu. Novi Pazar je igrao bez nekolicine prvotimaca, pa i pored toga su imali prilike za gol. „Imali smo pet-šest situacija jedan na jedan i ništa od toga nismo iskoristili, dok je njima sve polazilo od ruke. Fudbal je takav, nekad i negde vam se svi ti promašaji vrate, što se u našem slučaju dogodilo u duelima sa Realom i Studentskim gradom (5:1 i 4:0)“, kaže Dervišević, koji veruje da se ništa slučajno ne događa.

Interesantno je da trener Novog Pazara kao najbolja izdanja svog tima, uz četiri pobede, izdvaja dva nerešena rezultata. „Jesmo bili dominantni u trijumfima nad Realom, Studentskim gradom, Zemunom i Kikerom, ali način na koji smo u Šutenovcu odigrali sa Radom 1:1 i Brodarcem na Novom Beogradu (1:1), je ono čemu stremimo. Bili smo toliko moćni da je prava šteta što takve igre nismo krunisali s maksimalnim brojem bodova. S druge strane, to nam je pokazatelj da ovom timu i nije toliko bitno ime protivnika, koliko da on postane svestan sopstvene vrednosti“, ističe naš sagovornik.

Najbolji tim Novog Pazara preživljava najteže dane u Superligi. To je i razlog što jedan deo fudbalske javnosti loše stanje u prvom timu i situaciju u kojoj omladinski sastav ne igra elitnu ligu, rezultate kadete i ne doživljava kao mnogo bitne. Takva razmišljanja, Elvisa Derviševića, na jednostavan način pobija rečima da sve rade zbog prvog tima. „Rezultati nisu najvažniji, ali daleko od toga da su nebitni. Potreban nam je ekspresan povratak omladinaca u najkvalitetniji rang, ali i da kadeti ostanu ovde gde jesu. Nema velike koristi od igranja u nižim ligama. Tamo nemate pritisak rezultata, ali je zato mnogo teže dobiti dobrog igrača. Fudbaler se postaje tako što u periodu razvoja mlad igrač za protivnike ima sebi ravne i bolje od sebe. Naravno, pogađa nas situacija u kojoj je prvi tim. Takvo stanje odrazilo bi se na sve selekcije bilo kojeg kluba, nije po tom pitanju Novi Pazar nikakav specifikum. Kad je tamo loše, to znači da je kod mlađih kategorija još duplo lošije“, precizan je Dervišević.

Pored složene situacije u klubu i što se na njegova i leđa njegovog pomoćnika Spahića natovarilo sijaset problema, ne pada im ni na kraj pameti da se pred izazovima koji predstoje olako predaju. Dervišević objašnjava da njihov posao ima mnogo draži, mada nikada nisu imali raj-situaciju, ali da im ne pada na pamet da kukaju. „Kolega Spahić i ja nismo samo treneri, često smo i ekonomi i sekretari, a delimično i finansijeri. Prinuđeni smo da dosta vremena trošimo na ono što nema nikakve dodirne tačke sa terenom. Zato i ovom prilikom pozivamo sve one koji mogu da nam pomognu da to učine odmah i sad. Vremena za čekanje nemamo mnogo. NJihovo malo za nas će biti mnogo. Gradu Novom Pazaru su potrebni kadeti i omladinci u najvišem rangu, tim pre što ekipu čine deca iz ovog grada, jedino je Pribojac Radović sa strane. Ovo ne znači da mi imamo nešto protiv igrača iz drugih sredina, naprotiv, trebaju nam, ali samo oni koji kvalitetom odskaču. Prošle sezone sa njima smo imali sjajno iskustvo, mnogo su nam pomogli da se zadržimo u ovoj ligi. Kada su dolazili bili su osporavani, a vidite gde su sada, Baždarević je u BASK-u, Vučić u Zemunu, Koraksić i Trajković u Metalcu, Sekulić u Jagodini“, činjenicama barata Dervišević.

Prošle sezone deseti

Prošlu sezonu kadetski tim Novog Pazara završio je na 10. mestu najbolje lige Srbije. U prvom delu imao je bod više u odnosu na ovu sezonu (17). Poređujući ta dva šampionata, Dervišević kaže da je sezona pre ove bila je daleko ujednačenija. „Sada imamo situaciju da su Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, Čukarički i još neki timovi napravili ogromnu bodovnu razliku u odnosu na sve ostale. To znači i da će gužva na dnu biti raspetljana tek u poslednjim sekundima utakmica poslednjeg kola“, dodaje.

Četiri pobede, devet poraza’]

Novi Pazar je u ovoj polusezoni zabeležio četiri pobede, četiri nerešena rezultata i devet poraza. Primljeno je 37 golova, a postignuto 17. U strelce su se upisali: sa po tri gola:Viktor Stojanović i Amar Brahović, dva puta su strelci bili: Nazim Hadžibulić, Tarik Rušević, a po jedan: Amsal Čajević, Kerim Halilović, Tarik Medović, Amar Delimeđac, Hamza Nailović, Tarik Cikotić i Vahid Zimonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari