Nekada Gvardiolin skupljač lopti, danas strelac na Marakani: Hamilton u društvu Bekama, Runija, Okslejd-Čemberlena i Rašforda 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Španac Đozep Gvardiola, trener evropskog i engleskog fudbalskog prvaka Mančester sitija, imao je komociju da u utakmici poslednjeg kola Lige šampiona protiv Crvene zvezde na Marakani promeša karte i da šansu drugopozivcima i mladim lavovima.

Priliku da prvi put zaigra u najboljem tinu dobio je krilni napadač Majki Hamilton, dete kluba, koji vodi poreklo s Jamajke, a nekada je bio i engleski juniorski reprezentativac.

I pre ulaska na veliku scenu imao je jednu zapaženu medijsku epizodu. I to zajedno sa svojim sadašnjim trenerom.

Na meču Premijer lige u septembru 2017. Mančester siti je kod kuće pregazio Kristal palas s 5:0, ali Gvardiola nije bio zadovoljan.

„Analizirajte prvih pola sata dok je još bilo 0:0. Sve je bilo sporo. Kad je trebalo da se izvede slobodan udarac ili korner, moji igrači su po desetak sekundi mrzovoljno prilazili lopti. Sve je bilo ležerno i sporo. I igrači, i skupljači lopti“, jadao se Katalonac posle utakmice.

Jedan od tih skupljača bio je Hamilton, tada na pragu 14. rođendana. Gvardiola ga je u jednom trenutku zagrlio sugerišući mu očinski da mora brže da odlazi po lopte i vraća ih u igru, zabeležile su i kamere.

„Nešto mi je govorio, a u sebi sam se mislio – samo klimaj glavom i to je to“, prisetio se jednom tog detalja Hamilton, koji je i dalje u mladom timu Sitija.

Gol protiv Zvezde je postigao s 20 godina i 30 dana. Po tome je peti najmlađi engleski debitant strelac u Ligi šampiona.

Dejvidu Nekamu je bilo 19 godina i 219 dana kada je u dresu Mančester junajteda zatresao mrežu Galatasaraja u decembru 1994. na Old Trafordu (4:0).

Vejn Runi na svom debiju s 18 godina i 340 dana ne da je dao gol nego je postigao i het-trik. „Crveni đavoli“ su kod kuće preslišali Fenerbahče sa 6:2 u septembru 2004.

Aleks Okslejd-Čemberlen je imao samo 18 godina i 44 dana na Arsenalovom meču s Olimpijakosom u septembru 2011. On je na „Emiratima“ u Londonu načeo grčki tim (2:1).

Na listi najmlađih je još jedan iz Junajteda. Markus Rašford je imao 19 godina i 316 dana kada je u septembru 2017. zatresao Bazelovu mrežu na Old Trafordu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari