Geret Njuels, foto FMP Ivica VeselinovGeret Nevels foto FMP Ivica Veselinov

Radili su tiho i nenametljivo, a uspeli su da za relativno kratko vreme postanu tim koji kod rivala pobuđuje najveći mogući respekt. Iako koncepcijski i strukturalno u Železniku ne robuju rezultatima, činjenica da su posle 11 kola ABA lige odmah iza Zvezde i Partizana i da su samo u dva navrata poraženi pokazuje da su prošlog leta u FMP jasno znali šta i kako rade.

Upornost da se mladim i neafirmisanim stručnjacima daje konkretna šansa, a da se pritom ne gleda u „agencijsku knjižicu“ dovela je do toga da prošlog leta FMP dovede Nenada Stefanovića, 36-godišnjeg košarkaškog stručnjaka koji je prethodno trenerski stasavao od najnižeg mogućeg ranga.

Reč je o bivšem plejmejkeru kojem je košarkaški zenit predstavljao kratak igrački mandat u Partizanu. U Žarkovu se igrački penzionisao i već sa 29 godina na istom mestu započeo je trenersku karijeru.

Krenuo je u maloj sali u kojoj nisu mogle ni da budu iscrtane linije za tri poena. Neretko su se treninzi vodili sa jednom loptom, pogotovo kada je prešao u Vitez vodeći seniore u Prvoj srpskoj ligi. Bio je to težak period rada samo tri puta nedeljno u sali od 16 metara, međutim jedan ubedljiv trijumf nad Zemunom Stefanoviću je pomogao da preuzme Zemunce, a kasnije preko statusa pomoćnika u OKK Beogradu prošlog leta dođe u Železnik.

Odlučio je da promeni kompletan stručni štab i u klub dovede Gorana Topića, cenjenog stručnjaka koji je sa Aleksandrom Đorđevićem godinama radio u reprezentaciji Srbije.

Od stare ekipe ostavio je samo Radonjića, Simovića i Izundua i sistem igre počeo da gradi na sigurnim rešenjima na pozicijama jedinice i petice. FMP je iz čačanskog Borca angažovao Brajsa Džonsa, organizatora igre već naviklog na abaligašku konkurenciju, dok se dolazak fizički izuzetno snažnog i radoholičarski nastrojenog Gareta Nevelsa ispostavio kao odličan potez.

Angažovani su i nešto iskusniji srpski igrači koji su do prelaska u Železnik bili ispod radara poput centra Danila Tasića i fizički veoma snažnog Stefana Lakića, ali i proverenog krilnog centra Nenada Nerandžića, dok je među poslednjima stigao i Aleksa Stepanović. Od mlađih igrača, šansu su dobili nekadašnji Zvezdini klinci: Milutin Vujičić, Marko Pavićević i Nikola Šaranović.

Ekipa bez izrazitog asa i ekstra talenta verovanto je bila projektovana za sredinu tabele, međutim sastavljena od fizički snažnih, ali i dovoljno iskusnih igrača, od starta i gostovanja Budućnosti konstantno pokazuje sposobnost igranja na posed više.

Uostalom, FMP statistički ima najefikasniji napad sa prosekom od impresivnih 83,4 poena po meču. Od ukupno 12 utakmica, samo u porazu od Partizana i na gostovanju Ciboni nisu uspeli da ubace više od 80 poena.

Uspeh je veći ako se u obzir uzme parametar uspešnosti za tri poena u kojem su „panteri“ tek na sedmom mestu sa solidnih 34 odsto. Korpulentni centar Izundu drži konstantnost na ofanzivnom skoku ali i sigurnu opciju u „pik end rol“ igri.

Brajs i Nevels čine najpouzdanije bekovske opcije, međutim ono što čini kvalitet većim jeste mogućnost čestih i pametnih preuzimanja u odbrani, od jedinice do četvorke, s obzirom na konstituciju većine igrača.

Stefanović je u kratkom roku stvario homogenu celinu, FMP ima izuzetnih 1,12 poena po posedu i u tom parametru deli treće mesto sa ekipom Budućnosti.

Zbog brzine razmišljanja, vođenja lopte, ali i dobrog pregleda igre, „panteri“ su jedna od najproduktivnijih ekipa u tranziciji pošto Džons i Nevels veoma lako iniciraju igru u kontranapadima.

FMP kod kuće još uvek ne zna za poraz; u gostima nijednom nije bio inferioran i nema nikakve sumnje da će do kraja regularnog dela biti „nagazna mina“ za brojne favorite.

Teško uklapanje mladih

Jeste FMP’u jedan od ciljeva i da mladi dobijaju šansu u kontinuitetu, međutim u trenutnoj konstelaciji snaga čini se da će se teško izboriti sa konkurencijom. Vujičić i Šaranović fizički još uvek nisu stasali; Simović kao bek ima velikih problema u šutu sa distance (2/15 za tri) dok je jedino 20-godišnji Marko Pavićević dobio korektnu ulogu na poziciji alternativne opcije na petici. U proseku igra nekih 14 minuta i postiže 6,2 poena uz 3,5 skokova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari