Neko vuče konce 1Foto: Starsport

Smena sa mesta predsednika Odbojkaškog saveza Srbije, gde je posle decenija uspešnog rada, zamenio Aleksandra Boričića, nije bila dovoljna kazna Nenadu Golijaninu za uzdržanost prilikom prijema Kosova u Međunarodnu odbojkašku federaciju.

Pa ga je Vlada Srbije (ovog puta direktno) oterala i sa funkcije predsednika Upravnog odbora Zavoda za sport i medicinu u sportu.

– Nisam iznenađen, jer znam da nisam afirmativna ličnost u ovom trenutku. Zato sam i pre upuštanja u proces formiranja Upravnog odbora u Zavodu za sport i medicinu u sportu pitao da li je u redu da se prihvatim te funkcije posle smene u Odbojkaškom savezu Srbije. Istumačeno je da nema smetnji, ja sam napravio tim, upriličena je svečanost povodom toga, pojelo se, popilo… A onda su stvari pretumačene. No, nije tu kraj. To je proces… Sa zanimanjem ga pratim – kaže za Danas čovek s velikim zaslugama za to što je OSS (p)ostao primer rezultatski uspešne, organizovane i finansijski stabilne sportske organizacije.

* Imate li utisak da je politika umešala prste u vaš „slučaj“?

– Ne mogu znati, niti imam čvrste dokaze za to, ali ne mogu se oteti utisku da „slučaj“ nije stihijski pokrenut. Sve je je delovalo vrlo sinhronizovano, kao da je neko vukao konce. Ne znam ko i ne znam odakle. Nije da nema interesnih grupa u OSS, ali… Međutim, nisu moje smene ono što me tišti, ja nemam problem s tim. Više mi je stalo do srpske odbojke. Do toga da stvari u tom trofejnom sportu ostanu na pređašnjem, vrhunskom nivou.

* Predstoje predsednički izbori u OSS. Čini li vam se da su se odbojkaške strukture polarizovale u podršci Vladimiru Grbiću i Zoranu Gajiću?

– Očigledno su se vremena promenila. Do juče su svi zajedno duvali u jednu tikvu, a sada su za jednog ili drugog. Nesumnjivo su oba kandidata zadužila srpsku odbojku. Na terenu. Međutim, funkcionerski posao je nešto drugo. Za njega su potrebni određena edukacija, iskustvo, liderske sposobnosti, izvesna suptilnost u odnosu s ljudima… Videćemo kako će se legalno izabrani pobednik ove trke snaći u novoj ulozi. Ko god to da bude može da računa na moju pomoć. Ako mi je bude tražio. Znam li ko će dobiti izbore? Kako živimo u eri populizma, očekujem da to bude onaj s boljom populističkom retorikom – zaključuje Nenad Golijanin.

Penzioner sam, tim se dičim

Do juče danonoćni borac sa silnim izazovima u rukovođenju jednom velikom organizacijom, kakav je nacionalni odbojkaški savez, prinuđen je da uđe u novu, daleko mirniju životnu fazu. – Kao što nisam imao problem da izrazim svoj stav na Kongresu FIVB i snosim posledice za to, tako sada ne zazirem od mirnog penzionerskog života. Konačno imam dovoljno vremena za porodicu i prijatelje, kartanje i kafanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari