Nemačka štapa o utakmici Srbija-Argentina: Srbi slabi protiv brzine 1Srbija - Argentina Foto: FoNet/AP

Nemački mediji pišu o porazu Srbije protiv Argentine na Svetskom prvenstvu u košarci kao „velikom iznenađenju“. Među malobrojnim listovima koji su analizirali utakmicu izdvaja se Frankfurter algemajne cajtung.

„Trebalo je da ovo bude turnir Srba“ piše list Frankfurter algemajne cajtung: „Nakon što se na Svetskom prvenstvu 2014. u Španiji i na Olimpijskim igrama 2016. u Riju reprezentacija SAD pokazala suviše jakom, Srbi su u Kini poverovali da su oni na potezu. U timu branilaca titule su nedostajale mnoge zvezde, a u njihovom – samo povređeni Miloš Teodosić“.

„Prvi krug takmičenja potvrdio je te pretenzije.  Ekipa Aleksandra Đorđevića je impresionirala homogenošću, dobrom uigranošću, sjajnim pogađanjem koša i igračkom elegancijom, dok su Amerikanci protiv Turaka bili na rubu poraza. Gotovo svi posmatrači su očekivali duel dve reprezentacije za koje se smatrao da su najbolje. No, u utorak se san raspršio u četvrtfinalu protiv Argentine (87:97)“.

„Kako su Južnoamerikanci tokom takmičenja igrali sve bolje, tako su kandidati za titulu – popuštali. U kriznim situacijama, najpre na utakmici protiv Španije (69:81) i sada u četvrtfinalu, Srbi nisu pokazali košarku kakva ih je pre toga odlikovala. Dok su pre toga šutevi bili pripremani dobrim pasovima, favorit na turniru se sve više gubio u solo-akcijama, uzdajući se u Bogdana Bogdanovića (21 poen) i Nikolu okića (16 poena).“

Najviša ekipa nije mogla da kontroliše vihor

„Ova utakmica je pokazala koliko su Srbi na oba kraja terena slabi protiv brzine. Najviša ekipa turnira, čiji je najniži igrač visok 1,95, nije mogao da kontroliše vihor Fakunda Kampaca (1,79). S druge strane, Argentina je rafinirano umela da pokriva Srbe sa po dvojicom igrača u odbrani vraćajući se potom u dobar raspored. Srbi su pokušali da se prilagode i igrali manje nego što je uobičajeno. Tako Boban Marjanović visok 2,21 nije igrao ni tri minuta, a bivši Berlinac Marko Simonović igrao je kao niži krilni centar“.

„Ujednačenost i dubina kadra važe kao velika prednost Srba. No, trener Đorđević je protiv Argentinaca smanjio rotaciju, dok je njegov kolega Serđo Hernandez svoju proširio, znajući koliko energije će ova utakmica iziskivati od tima. Procenat pogađanja trojki je u Srba iznosio 30,8 a kod Argentinaca je bio 44,4. Jeste da je Bogdanović 80 sekundi pred kraj utakmice hladnokrvno šutom sa distance smanjio na 85:91, ali Kampaco je odgovorio trojkom. I drugi su imali čelične nerve. Španci, na primer. Pobedili su Poljsku posle žestoke borbe sa 90:78 i usput se kvalifikovali za Olimpijske igre u Tokiju 2020.“

Argentina je stalno imala odgovor

Sportski portal Špoks piše da su „Srbi ovo sigurno drukčije zamišljali. Na kraju se raspršio san Orlova u Dongguanu, a Argentina pruža ruke ka svojoj prvoj medalji posle 2002. Južnoamerikanci su dominirali u prvim minutima predvođeni plejmejkerom Reala iz Madrida Fakundom Kampacom (…) No, tu je bio i Luis Skola koji je sa 39 godina još opasan u napadu. Argentina je stalno imala pravovremeni odgovor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari