Nenad Bjeković nauspešniji čelnik sportskog saveza: Ko je privremenom predsedniku FSS uručio ovo priznanje i zašto? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Nenad Bjeković je najuspešniji čelnik sportskog saveza u izboru Pravne komore Srbije.

Nije šala, nije Njuz.net, već prava vest, objavljena kao jedan od glavnih tekstova u Sportskom žurnalu.

Pravna komora Srbije je inače organizacija osnovana 2017. godine. Kroz neformalne razgovore sa ljudima iz pravne sfere dolazi se do nezvaničnog saznanja da je u pitanju organizacija koju je stvorio režim sa zadatkom da, kada zatreba, u slučaju nekog novog štrajka advokata ili radnika u pravosuđu, navodno kontrira Advokatskoj komori i drugim stranama preko saopštenja i iznošenja suprotnih, a podobnih stavova.

Zašto baš Bjeković, a ne neki drugi sportski funkcioner?

Zašto uopšte Pravna komora Srbije dodeljuje nagradu za najuspešnijeg čelnika sportskog saveza i po kojim je kriterijuma baš privremeni predsednik FSS Nenad Bjeković izabran od svih drugih sportskih funkcionera za najboljeg možemo samo da nagađamo.

Predsednik Pravne komore Srbije Milan Čukić pristao je u telefonskom razgovoru da priča na ovu temu, ali je zbog sastanka na koji je išao zamolio da mu se pitanja proslede preko (Viber) poruke. Odgovore na pitanja redakcija Danasa do objavljivanja ovog teksta nije dobila, iako su pravniku i preduzetniku Milanu Čukiću uredno prosleđena.

Pitanja koja su mu upućena odnosila se na to zašto Pravna komora dodeljuje nagrade u sportskom sektoru, zašto je ona uručena privremenom predsedniku FSS u trenutku kada se ukazuje na mnogobrojne neregularnosti, pa čak i nameštene utakmice u srpskom fudbalu (na šta je u više navrata reagovala i UEFA), kao i kojih je to drugih 100 kandidata iz sportskog sektora, koji su bili u konkurenciji, pobedio Bjeković (pošto je tako navedeno u saopštenju).

Nezvanična pretpostavka je da je u pitanju međusobna usluga. Bjekoviću ne škodi svaki vid promocije u kampanji koja se vodi za predsednika Fudbalskog saveza Srbije, a Pravnoj komori Srbije je potrebno da se s vremena na vreme pominje kroz medije da bi kao organizacija dobila na težini kada jednog dana bude aktivirana za navodne svrhe za koje je stvorena.

Preuzeo Savez od Pantelića posle Kokeze

Nenad Bjeković je inače postao predsednik FSS posle obračuna režima sa bivšim prvim čovekom srpske „kuće“ fudbala Slavišom Kokezom. Ubrzo po odlasku Kokeze u martu prošle godine, koji je čak optuživan i za planiranje atentata za predsednika Srbije (mada nikad nije poveden postupak), rukovođenje Savezom kratko je preuzeo dotadašnji potpredsednik Marko Pantelić.

Međutim, nedugo zatim Pantelića praktično istiskuje struja bliska generalnom sekretaru FSS Jovanu Šurbatoviću, pa Bjeković posle nekoliko peripetija (uključujući i tu da po Statutu nije mogao postati čelnik zbog svojih godina) seda u fotelju.

Srpskoj javnosti je Nenad Bjeković ostao u sećanju kao igrač, trener, a potom i 17 godina čelnik Partizana, koji je naročito uspešno vodio u tandemu sa Žarkom Zečevićem kroz turbulentni period devedesetih godina prošlog veka.

Iako je 2003. postao prvi čelnik koji je neki od srpskih klubova uspeo da uvede u Ligu šampiona, što je tada bio najveći uspeh domaćeg fudbala u 21. veku, četiri godine kasnije pod pritiskom navijača i javnosti napustio je klub.

Prethodnu deceniju, sve do čelne fotelje u FSS, bio je uglavnom na savetodavnim funkcijama, što u Partizanu, što u Fudbalskom savezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari