"Nešto spolja" utiče na teren 1Foto: EPA-EFE/ RHONA WISE

Dva meseca posle dominacije na Otvorenom prvenstvu Australije u tenisu i neviđenog „mlevenja“ svog večitog rivala Rafaela Nadala u finalu turnira u Melburnu, za 15 grend slem trofej u karijeri, prvi reket sveta Novak Đoković prosto ne liči na sebe.

Da su jednomesečna takmičarska pauza, lakši ritam treninga u tom periodu i ko zna kakvi zakulisni problemi 31-godišnjeg Beograđanina ostavili traga na formu jednog od najvećih asova u istoriji „belog sporta“ videlo se već kada je izbačen u drugom kolu mastersa u Indijan Velsu, a friška eliminacija u četvrtoj rundi turnira iste kategorije u Majamiju samo je pečatirala utisak da zvanično najbolji sportista sveta prošle godine mora da nešto brzo uradi sa svojom igrom.

– Nije prvi put da gubim na oba turnira. Isto je bilo i prethodnih nekoliko godina… – posle poraza od Roberta Bautista Aguta – 1:2 (6:1, 5:7, 3:6) Novak je podsetio da od 2017. godine nije stigao do četvrtfinala u ta dva američka grada.

Slavlje Španca i Nemca Filipa Kolšajbera, pre toga, dale su materijala pričama o novoj krizi lidera ATP liste, čiji je furiozni povratak na tron u drugoj polovini 2018. nešto o čemu se i danas piše kao o fenomenu. Iz naredne izjave se da zaključiti da je i sam svestan neočekivanog pada.

– Definitivno moram da razmislim o tome kako da se pripremim za Indijan Vels i Majami naredne godine. Dešavalo mi se previše stvari van terena i pretpostavljam da se to malo odrazilo i na sam teren – iskren i zagonetan je naš as, uz priznanje da se ni na AO nije osećao kao da je na vrhuncu forme i da je malo „zarđao“.

No, Đoković tome pristupa kao jednoj životnoj fazi i lekciji više, a ni raspored obaveza ne dozvoljava mu da se osvrće unazad, jer kreće serija turnira na drugoj podlozi (šljaci), čiji vrhunac će biti pariski Rolan Garos.

– Odrastao sam na šljaci, tako da volim tu podlogu. Videćemo, definitvno moram da igram bolje nego što sam to činio u Americi – poručio je na kraju mini američke turneje Đoković, kojem nedostaje još samo jedna titula na pomenutoj vrsti terena da pretekne njenog „kralja“ Nadala (33).

Dobra strana Novakovih nesupeha u Indijan Velsu i Majamiju je to što je na tim turnirima branio samo (po) 10 bodova.

Sledi selidba u Madrid

Đoković se vraća u Evropu, gde ćemo ga prvi put posle SAD imati prilike da gledamo i bodrimo na mastersu u Madridu, koji počinje 5. maja. Novak je u prestonici Španije osvojio dve titule, 2011. i 2016. godine, dok je prošle sezone takmičenje završio već u drugom kolu. Tada je od njega bio bolji britanski teniser Kajl Edmund (1:2).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari