Nije sve u parama, ima nešto i u igri 1Foto EPA-EFE PAOLO MAGNI

Završnica Lige šampiona ove godine nije ekskluzivno takmičenje samo najbogatijih i najpoznatijih klubova. Mantru su razbili debitanti u ovom takmičenju, Lajpcig i Atalanta, koji su već prve sezone uspeli da uđu među osam najboljih klubova Evrope.

Lajpcig je na spektakularan način izbacio prošlogodišnjeg finalistu, Totenhem, ukupnim rezultatom 4:0. Klub je pre samo 11 godina osnovala kompanija Red Bul (puno ime RB Lajpcig) kojoj lokalne vlasti nisu dozvolile da preuzme nadaleko poznatiju Lokomotivu iz Lajpciga.

Razlog uprave Red Bula ležao je u tome što je Lokomotiva bila u trećem rangu takmičenja i imala je tradiciju i navijače, a novi klub je morao da krene iz šeste divizije. Kompanija je posle propasti dvogodišnjih pregovora shvatila da ipak mora da krene da sve gradi ispočetka, pa su „bikovi iz istočne Nemačke“ tek pre tri i po godine uspeli da izbore plasman u Bundeligu.

Iako ulaganja proizvođača energetskog pića nisu mala, ona su ipak na godišnjem nivou po tvrdnji nemačkih medija upola manja od budžeta koji imaju Bajern i Borusija Dortmund, pa se Lajpcig, sudeći po novcu, može svrstati u tek prosečne evropske ekipe.

Međutim, sistem koji je kao predsednik kluba uspostavio poznati nemački maratonac Oliver Minclaf počeo je da daje rezultate, a on se u osnovi svodi na to da se igrači ne preplaćuju, odnosno da u Lajpcigu igraju samo oni koji zaista to žele. Klub je prolaskom iz ranga u rang sticao sve više navijača, a sada je „Red Bul“ arena sa kapacitetom od 42.000 mesta postala tesna za derbi mečeve, pa je najavljena gradnja novog stadiona koji će moći da primi preko 55.000 ljudi.

Prolazak Atalante u četvrtfinale je još veće iznenađenje pošto je u pitanju klub koji prema zvaničnim podacima ima tek deseti budžet u Seriji A. Klub iz Bergama, grada na tromeđi između Milana i Breše čak nema ni infrastrukturu za igranje Lige šampiona pošto stadion „Atleti di Azuri“ ne zadovoljava UEFA standarde. Predsednik kluba Antonio Perkazi kaže da trenutno ni nemaju para za izgradnju novog i da će se o tome razmišljati samo ako postanu standardni učesnici najjačeg evropskog takmičenja. Do tada Atalanta kao nomad svoje mečeve igra na „San Siru“ u Milanu, mada se po rezultatima ne može reći da joj je to hendikep.

Nosioci igre Atalante su uglavnom igrači za koje je do skora slovio epitet da su istrošeni. Josip Iličić (32) je u klub stigao maltene za džabe jer Fiorentina nije smatrala da ima perspektivu pošto ulazi u tridesete godine. Ne treba podsećati da je Slovenac u utorak uveče Valensiji dao četiri gola. Defanzivci Hoze Luis Palomino i Rafael Toloi takođe gaze tridesetu i smatrani su potrošenima kad su dolazili u Bergamo.

Ista stvar je i sa napadačima Luisom Mjurielom i Duvejnom Zapatom koje je takođe trener Đan Pijero Gasperini vratio u život. Gasperini se inače smatra alfom i omegom Atalante. Klub je preuzeo 2016. godine kao bivši trener Đenove i Palerma. Posle kratke epizode u Interu 2011. godine takođe se smatralo da nema znanje za najveće domete, što možda i objašnjava zašto se uzda u takozvane neuspele asove.

Iličić: Nisam želeo da stane

Strelac četiri gola za Atalantu protiv Valensije, Josip Iličić, kaže da je ključ uspeha u tome što se igrači zabavljaju i ne osećaju pritisak koliko će daleko da stignu u Ligi šampiona.

– Nisam želeo da stanem, želeo sam da nastavim. Zabavljam se. Razočaran sam što nije bilo publike, ali idemo dalje, a to će pružiti zadovoljstvo onima koji nas čekaju kod kuće. Atalanta više nije iznenađenje. Radimo sjajne stvari i želimo tako da nastavimo. Želimo da pokažemo da zaslužujemo da budemo ovde – rekao je Iličić.

Osmina finala

Valensija – Atalanta 3:4 (1:4)

Lajpcig – Totenhem 3:0 (1:0)

Liverpul – Atletiko M. večeras (0:1)

PSŽ – Dortmund večeras  (1:2)

17. mart

Juventus – Lion 21.00 (0:1)

M. Siti – Real Madrid 21.00 (2:1)

18. mart

Bajern – Čelsi 21.00 (3:0)

Barselona – Napoli 21.00 (1:1)

*u zagradi je rezultat prvog meča

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari