Nikad ne potcenjuj Lebrona 1Foto: Fonet/ AP

Vest da je Kajri Irving završio sezonu i da će morati na operaciju kolena oslikava jedan od bitnijih segmenata regularnog dela sezone 2017/18. u NBA ligi.

I dok je početak plej-ofa na pragu, viđeno i doživljeno do sada navodi na zaključak da je sezona bila takmičarski zanimljivija u odnosu na prethodne, čemu je dobrano doprinela izuzetno kvalitetna ruki generacija, pa su se na delu pokazali „neki novi klinci“ poput Donovana Mičela iz Jute, DŽejsona Tejtuma iz Bostona, Denisa Smita u Dalasu, Kajla Kuzme u dresu Lejkersa.

Možda je na pomolu i promena poretka i svrgavanje Golden Stejta, odnosno Klivelnda, jedinih šampiona u poslednje četiri godine. Teške povrede ključnih igrača „osakatile“ su Boston, NJu Orleans, Oklahomu, San Antonio, Kliperse… značajno uticavši na njihove ambicije i vrlo verovatno krajnje domete. Hjuston se sjajnim partijama nametnuo kao kandidat za šampionsku titulu, ali će Roketsi prvenstveno morati da se namere na Voriorse da bi se uopšte plasirali u veliko finale, dok je na Istoku, posle neverovatnih malera koji su spopali Boston, situacija jasnija, jer Klivlend, uprkos prosečnoj sezoni, ravnopravnog takmaca jedino ima u prvoplasiranom Torontu, dok iz prikrajka vrebaju Filadelfija i možda Majami.

U Srbiji je stanje budnosti bilo praktično do poslednjeg „kola“ jer su se za mesto u plej-ofu borili Nemanja Bjelica (Minesota) i Nikola Jokić (Denver), dok su Miloš Teodosić i Boban Marjanović (Klipersi) iz trke ispali nedelju dana pre kraja regularnog dela sezone. Jedino su Kingsi Bogdana Bogdanovića potpuno podbacili, iako je reprezentativac Srbije sa prosekom od 11,9 poena bio među boljima u Sakramentu – statistički drugom najgorem napadu u NBA ligi.

Srđan Radojević, košarkaški komentator i jedan od najboljih poznavalaca NBA lige i generalno američke košarke u Srbiji, otprilike po tim tezama sklapa svoj kroki sezone.

– Posle izvesnog broja godina pojavili su se rukiji koji prave razliku na terenu i u znatnoj meri utiču na igru. Takođe, regularni deo, nažalost, obeležile su i teške povrede vrhunskih igrača, počevši od Gordona Hejvorda u Seltiksima, koje su mogle i da preusmere sezonu njihovih timova. Hjuston je jedan od jačih utisaka; i prošla sezona im je bila uspešna, ali su ove imali zaista impresivnu seriju pobeda i startovaće u plej-ofu sa najboljim skorom u Ligi. Dolaskom DŽefa Bzdelika za defanzivnog koordinatora puno su napredovali u odbrani, tako da su trenutno sedma najbolja odbrana u Ligi. Statistički su odbrana koja čak i više preuzima od Golden Stejta, ali Voriorsi imaju bolja i kvalitetnija rešenja. Portland je takođe tim koji je na određeni način obeležio regularni deo. Blejzersi su pokazali značajan defanzivni napredak, a visoka pozicija na Zapadu zasluga je, ponajviše, Dejmijana Lilarda, koji je prethodnih sezona umeo da ubaci po 40 i više na par mečeva, a zatim da nestane. Ove je daleko konstantniji, a Jusuf Nurkić je samo potvrdio da je Portland kao stvorena sredina za njega. Blejzersima je doneo ono što nisu imali do njegovog dolaska – masu u reketu – svodi račun Radojević.

Radojević smatra da je Klivlend ipak najveći favorit na Istoku.

– Ne zaboravimo da je Kevin Lav bio dugo povređen, a on je izuzetno bitan igrač u koncepciji bez klasičnog centra, kojom žele da se u što većoj meri prilagode Golden Stejtu u potencijalnom finalu (Hjuston teško može da eliminiše Voriorse ako budu svi zdravi). Boston su „sasekle“ povrede, poslednja Kajrija Irvinga i teško je poverovati da se mogu domoći velikog finala. Šteta je samo što će se, najverovatnije, sastati sa Klivlendom u polufinalu Istoka. Kavsi „kašljucaju“ baš kao Lejkersi svojevremeno sa Kobijem i Šakilom O Nilom, ali kad bude zatrebalo verovatno će zablistati, pre svega jer imaju Lebrona DŽejmsa koji igra zaista brutalno. Kao da je još uvek željan dokazivanja – prognozira Radojević.

Srbija je imala čak petoricu igrača u NBA i opšti je utisak da su svi do jednog, izuzev možda Bobana Marjanovića, odigrali sasvim korektno. Nikola Jokić se izdvojio na osnovu fantastičnih partija, devet utakmica na kojima je imao tripl-dabl učinak i istorijskog podatka da je protiv Milvokija isti ostvario u prvom poluvremenu. Trenutno je na dabl-dabl proseku od 18,3 poena, 10,5 skokova i šest asistencija i zauzima četvrto mesto na listi tripl-dabl učinaka u tekućoj takmičarskoj godini (ubedljivo je prvi ako se porede samo centri).

– Naši su odigrali uglavnom prema očekivanjima. Nikola Jokić pruža vrhunske partije u Denveru; brojke su mu impresivne i sigurno je među boljim centrima u Ligi. Bogdanović je odigrao dobru sezonu u Sakramentu. Očekivao sam više od Kingsa ove sezone, bez brojnih utakmica koje su izgubili sa velikom razlikom. Nejasno je i to šta se zapravo dešavalo sa iskusnim igračima, Zekom Rendolfom, pre svega. Ostaće zapisano i da su dva puta savladali Voriorse, ali su ipak morali bolje. Bjelica je napokon dobio veću ulogu u Minesoti, doduše tek nakon povrede DŽimija Batlera, pokazavši da zaslužuje da igra u NBA. Na leto će imati priliku da potpiše unosniji ugovor, ne nešto prevelik, ali svakako bogatiji od aktuelnog. Teodosić je odigrao dobru sezonu, snašao se u sistemu Doka Riversa, u kojem lopta nije toliko u njegovom posedu. Utisak je možda i da je više šutirao nego u CSKA, pre svega zato što je to činio nakon kretnji, a ne iz driblinga ili u „piku“ – zadovoljan je Radojević učincima srpskih igrača.

Donovan Mičel ruki godine

– Rekao sam i pre početka sezone da je Donovan Mičel potencijalni ruki godine. Da se kojim slučajem Ben Simons ne smatra rukijem, s obzirom na to da je izabran na draftu prošle sezone, koju je propustio zbog povrede, Mičel bi sasvim sigurno bio ruki sezone. Pratio sam njegove partije još na Univerzitetu Lujvil, koje su umele da budu brutalne. Briljirao je i na Letnjoj ligi i kada poredite stil igre Jute i Filadelfije videćete koliko je njemu teže da ostvari impresivne brojke u poređenju sa Benom Simonsom. Juta igra u vrlo sporom ritmu, na mali broj poseda, samim tim, Mičel ima manje pokušaja i varijanti za samu egzekuciju, a opet je impresivan – obrazlaže Radojević.

DŽejms Harden MVP

U najužem krugu za MVP regularnog dela sezone nalaze se DŽejms Harden, Lebron DŽejms i Entoni Dejvis. Ako se uvaže parametri koji su svakako bitni u određivanju najkorisnijeg igrača regularnog dela lige, onda bi DŽejms Harden svakako trebalo da dobije vredno priznanje. „Brada“ je najbolji strelac lige sa prosekom od 30,6 poena. Hjuston ima najbolji skor u šampionatu i vlasnik je najdužeg niza pobeda za redom ove sezone – 17. Roketsi imaju drugi najbolji napad (112,9), a Harden za tri šutira 36,6 odsto, odnosno iz igre 53,4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari