Nikić: Poslednja šansa da se skupimo 1

Vaterpolisti Srbije nisu bili svoji ni protiv nedoraslog Japana, ali su nekako našli način da stanu na rep neobičnoj igri fizički nejakih Azijata.

I sa dve skromne pobede u pet mečeva A grupe, kao četvrtoplasirani, odu u nokaut fazu Igara, gde će u današnjem duelu sa najuspešnijom reprezentacijom B grupe i starim znancem Španijom imati možda i poslednju priliku da isplivaju iz mora problema i uhvate šampionski talas.

– Ovaj turnir je najčudniji i najkomplikovaniji na kome sam ikada igrao, tako da treba da zaboravimo grupu što pre. Kroz svašta smo prošli… Utakmica sa Španijom je poslednja šansa da se skupimo nas 13 igrača, treneri i stručni štab i odigramo četvrtfinale kao da nam je poslednji meč u životu. Pitanje je da li će ova generacija imati ponovo priliku za veliki rezultat na Olimpijskim igrama – realan je i iskren najstariji igrač u redovima aktuelnog šampiona planete, Evrope i Svetske lige Slobodan Nikić.

Kapiten Živko Gocić takođe igra svoje verovatno oproštajne OI u trofejnoj i dugoj reprezentativnoj karijeri i zato silno želi da najdominantniji vaterpolo tim na svetu poslednjih godina, preko noći, skocka odbranu, naštimuje napad, „namesti“ glavu, probudi neke uspavane golgetere, razbrani čuvare mreže, neutrališe sudijske nepravde… Jednostavno, počne da igra u skladu sa svojim individualnim kvalitetima i ekipnom reputacijom.

– Šta je bilo – bilo je, krajnje je vreme da okrenemo list i pokažemo zašto smo poosvajali sve te titule poslednjih godina. Daleko od toga da se Španija ništa ne pita, jer se radi o odličnoj ekipi gladnoj vrhunskih rezultata, ali mi smo ti od kojih najviše zavisi da li ćete nas gledati u polufinalu ili ćemo kući pre nego što je iko mogao zamisliti. Savršeno smo svesni svih nedostataka u našoj igri, činimo sve da ih otklonimo, ali do sada nam nije išlo. Nadam se da će se stvari konačno okrenuti u našu korist – ne beži od istine, ali i ne odustaje Gocić, jer to nije u „genetskom kodu“ vaterpolo reprezentativaca.

Kao svi ostali izabranici selektora Dejana Savića i Gojko Pijetlović je pod utiskom nesvakidašnjeg stila Japanaca, ali i okrenut „biti ili ne biti“ duelu sa ekipom, koja još od drugog mesta u Svetskoj ligi 2012. godine ne zna za medalju na velikim takmičenjima. A Srbija joj se posebno zamerila trijumfom u finalu šampionata sveta 2009, kada je sadašnja postava „plavih delfina“ prvi put pokazala da će biti mnogo više od dostojnog naslednika generacije Šapića, Savića, Vujasinovića, Ikodinovića, Ćirića, Šefika i ostalih momaka, koji su više od deceniju i po „kampovali“ na pobedničkim postoljima.

– Svaka čast Japancima, jer su s tim svojim vaterpolom, koji nikada u životu nisam video, uspeli da budu u egalu u dobrom delu utakmice sa nama, ali i sa Mađarskom, Grčkom i Australijom. NJih nastup u Riju je dokaz da se vaterpolo igra u celom svetu, a ne samo u pet, šest evropskih zemalja, kako misle oni koji omalovažavaju ovaj sport. No, hajde da mi vidimo kako možemo produžiti naš boravak u Brazilu. Biće nam potrebno mnogo pameti, snage i mirnoće da se u najvažnijoj utakmici od početka Olimpijskih igara izdignemo iznad trenutne situacije i izbacimo Španiju. Nadam se da ćemo ih imati koliko imamo motiva.

Još da on i saigrači pređu s reči na dela. Kao što su mnogo puta u prošlosti.

Grupa A

1. Mađarska 7

2. Grčka 6

3. Brazil 6

4. Srbija 6

5. Australija 5

6. Japan 0

Grupa B’]

1. Španija 7

2. Hrvatska 6

3. Italija 6

4. Crna Gora 5

5. SAD 4

6. Francuska 2

Parovi četvrtfinala’]

Mađarska – Crna Gora

Hrvatska – Brazil

Španija – Srbija

Grčka – Italija

Hrvatska eskivirala Srbiju’]

Mada Srbija u Riju ne liči na sebe Hrvatska je nikako nije htela protiv sebe u četvrtfinalu, pa je toliko popustila svojoj redovnoj mušteriji Francuskoj, da je jedan od olimpijskih vaterpolo autsajdera tek protiv prvaka iz Londona 2012. osvojio prve bodove u B grupi. Naravno, igrači i selektor Ivica Tučak nisu videli ništa čudno u ovom porazu, jer su oni „sastavni deo sporta“, ali se mediji u njihovoj zemlji nisu dali prevariti, pa su neki od njih, naslovima „Sramota ili možda dobra odluka?“, „Hrvatska izabrala sramotu i drugo mesto“, „Poraz o kojem će se pričati: Hrvatska izgubila od asutsajdera da bi izbegla Srbiju“ doveli u pitanje regularnost pomenute utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari