Njujork se još nada Novaku 1Foto: EPA-EFE/ JASON SZENES

Poslednji takmičarski turnir u sezoni prekinutoj pandemijskim širenjem korona virusa, Novak Đoković je odigrao u Dubaiju, gde je 29. februara podigao šampionski trofej, a organizatori Otvorenog teniskog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država još imaju nadu da će prvi reket sveta svoju borbu za bodove, titule i plasman nastaviti baš na njihovom grend slemu u Njujorku.

A ne na takmičenju iste kategorije u Parizu, krajem septembra, kako je doskora stajalo na zvaničnom sajtu lidera ATP liste.

Glasine o mogućem zaokretu u planovima osvajača 17 GS naslova dodatno je podgrejala priča Australijanke Rene Stabs, nekada grend slem šampionke a sada sportske novinarke.

– Novak je naručio da mu se dostave loptice koje se koriste na US openu, kako bi mogao da trenira sa njima. To je nagoveštaj da će ipak doći u Njujork. Videćemo, ipak, šta će se dešavati u narednih nekoliko nedelja, ali u ovom američkom gradu se situacija popravlja iz dana u dan – rekla je u podkastu „Magazin reket“ Stabs, inače vlasnica šest grend slem pehara u dublu i miksu.

Ono što je dodatno potkrepilo nagađanja da bi Đoković mogao ipak da zapuca na američki kontinent i proba da stigne do svog četvrtog pobedničkog govora na kraju finala na „Flešing medouzu“ jeste podloga na kojoj trenira ovih dana.

– Novak trenira na tvrdoj podlozi a ne na šljaci, što je dobar znak. Sačekaćemo još na njegovu konačnu odluku u vezi učešća na US openu – zagolicala je ona maštu ljubiteljima „belog sporta“, jer bi jedan od četiri turnira kategorije 2.000 (bodova) dobio maksimalno na težini ako bi se za njega prijavio i jedan od najboljih tenisera sveta svih vremena.

Ako prihvati rizik nastupanja u jednoj od država najpogođenijih kovidom 19, Srbin će napasti 18. GS titulu u berićetnoj karijeri, od čega je tri podigao baš u „velikoj jabuci“ – 2011, 2015. i 2018. godine.

Pošto, pre početka takmičenja 31. avgusta, prođe sva neophodna testiranja na opasni virus i sa tri dozvoljena saradnika bude smešten u jednom od dva hotela rezervisanih samo za tensiere, teniserke i njihove trenere u vreme trajanja US opena, čiji je završetak predviđen za 13. septembar.

Naravno, sve pod uslovom da se zaista steknu uslovi za održavanje drugog po redu turnira „velike četvorke“ ove godine, jer je Vimbldon 2020. odavno otkazan.

Verovatno bez Nadala

Rene Stabs nije optimista kada je u pitanju prijava drugog reketa sveta za US open, gde, pak, očekuje nekoliko zvučnih imena u ženskoj konkurenciji.

– Malo može da zabrine kada vidite da Rafa trenira na šljaci – to nije dobar znak. Serena Vilijams je rekla da će nastupiti, biće tu i Bjanka Andreesku, kao i bivša šampionka Naomi Osaka. Uzbuđena sam, mislim da ćemo imati dobru grupu igrača, koliko god da je to moguće – navela je nekada 64. igračica sveta, a sada teniska novinarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari