Nova godina na prvom mestu 1Foto: FoNet AP

Do kraja sezone Novak Đoković, koji trenutno provodi 218. nedelju kao prvi igrač sveta, učestvovaće na četiri turnira – Peking, Šangaj, Pariz i London – na kojima brani titule od prošle godine, odnosno 3.800 bodova, a po svoj prilici srpski teniser dočekaće i narednu godinu kao prvi igrač sveta.

Drugoplasirani Endi Marej, koji zaostaje za Đokovićem na ATP listi za 4.695 bodova, propustio je svoju šansu da ozbiljno ugrozi Novakovu prednost nakon što je izgubio u finalu US opena. Da je Škot iskoristio momentum – to što je Đoković, koji je bio u lošijoj formi, branio titulu iz NJujorka dok je on prošle godine rano ispao – imao bi mnogo veće šanse da po prvi put zauzme vodeću poziciju. Ovako da bi se tako nešto desilo potrebno je ne samo da osvoji četiri naredna turnira, već i da Đoković izgubi skoro sve bodove koje brani.

Početkom sezone, pre Australijan opena Novak Đoković imao je prednost od 5.535 bodova u odnosu na Mareja. Nakon ranog poraza srpskog tenisera na Vimbldonu, gde je Endi Marej osvojio titulu, za trenutak se učinilo da bi Škot mogao da dođe do prvog mesta. Posle poraza u četvrtfinalu US opena od Keija Nišikorija, šanse da se Endi rotira na čelnoj poziciji ATP poretka sa Đokovićem su svedene na teoretske, tako da će morati da sačeka narednu sezonu u kojoj posle Australijan opena, gde je u finalu izgubio od Đokovića, ispred sebe ima Indijan Vels i Majami – dva turnira sa kojih je rano ispao a na kojima će Novak braniti titule.

Serija od četiri turnira do kraja godine počeće naredne nedelje u Pekingu, a Novak Đoković je izjavio ranije da se raduje azijskoj turneji.

U pogledu vremena provedenog na prvom mestu Rodžer Federe je i dalje nedostižan sa 302 nedelje, od čeka 237 uzastopnih. Međutim, ako se posmatra koliko puta su igrači završili godinu na čelu ATP, Đoković bi se u slučaju novog uspeha izjednačio sa Federerom i Konorsom, koji su u pet prilika Novu godinu dočekali na čelnoj poziciji.

Tri pobede naših tenisera

Jelena Janković je pobedom nad trećom teniserkom sveta Garbinje Mugurusom u drugom kolu turnira u kineskom Vuhanu sa 6:4, 7:6 (7:2) potvrdila je da se konačno vraća u formu. Dušan Lajović pripredio je iznenađenje u prvom kolu ATP turnira u Čengduu, savladavši 41. tenisera sveta, Argentinca Federika Delbonisa, sa 1:6, 6:3, 6:4. U drugom kolu, osmini finala Lajović će igrati protiv trećeg nosioca, Grigora Dimitrova. Meč između Viktora Troickog i Norvežanina Kaspera Ruda prekinut je zbog kiše pri rezultatu 6:3, 3:2 za našeg tenisera.
Janko Tipsarević plasirao se u drugo kolo turnira u Šenženu, pošto je na startu bio uspešniji od domaćeg igrača Zea Žanga – 7:6(3), 6:4. U narednom kolu protivnik Tipsareviću biće šesti nosilac Francuz Benoa Per.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari