"Nova realnost": Novinar španske "Marke" o tome kako je Saudijska Arabija preko noći postala Meka za fudbalere? 1Foto: EPA-EFE/RODRIGO ANTUNES

Saudijci su započeli ogromna ulaganja u fudbal i već su doveli veliki broj igrača iz Evrope u svoje najveće klubove, a sada žele da identičnu revoluciju naprave na klupama svojih najvećih klubova.

Portugalski trener Žorž Žezus preuzeo je tamošnji Al Hilal, a bivši legendarni fudbaler Liverpula Robi Fauler imenovan je za trenera saudijskog drugoligaša Al-Kadisije.

Prvi je put Saudijske Arabije pošao Kristijano Ronaldo još prošlog leta, a onda je krenula prava lavina ka zemlji bogatoj nafti koja nemilice troši novac na fudbal.

Portugalac je kao slobodan igrač stigao iz Mančester junajteda u Al Nasr, a ugovor mu garantuje zaradu od 200 miliona evra po sezoni, što do tada nije bilo zabeleženo u istoriji fudbala.

Ovog leta Saudijci su ušli veoma snažno u prelazni rok.

Al Hilal je ozvaničio kupovinu Kalidua Kulibalija iz Čelsija.

Prema tvrnjama engleskih medija, doskorašnji defanzivac „plavaca“ doneo je u kasu kluba sa „Stamford bridža“ 23 miliona evra na ime obeštećenja, a godišnja plata će mu biti neverovatnih 25 miliona evra.

Ipak, prava bomba ovog leta odjeknula je kada je napadač Karim Benzema rekao da neće da produži ugovor sa Realom, pošto planira da nastavi karijeru u Al Itihadu. Španski mediji su objavili da će francuski napadač da inkasira više od 600 miliona evra za trogodišnji ugovor sa šampionom Saudijske Arabije.

Tu nije bio kraj turbiulencijama u letnjem prelaznom roku pošto su Saudijci rešili da dovedu i nešto mlađeg Rubena Neveša (26), koji je je postao član Al Hilala.

Neves je postao najskuplje prodati fudbaler u istoriji Vulverhemptona, pošto je engleski premijerligaški klub dobio 55 miliona evra na ime obeštećenja.

Portugalac je sa čelnicima kluba iz Rijada potpisao trogodišnji ugovor.

Novi igrač na toj listi je doskorašnji čuvar mreže Čelsija Eduar Mendi, koji je zvanično predstavljen u Al Ahliju, a sjajni golman će zarađivati 20 miliona evra godišnje.

Bivši štoper Mančester junajteda Rio Ferdinad ne vidi ništa čudno u ovoj situaciji.

– Bili smo svedoci kada su Dejvid Bekam, Vejn Runi, Frenk Lampard, Stiven Džerard otišli da igraju u SAD. Dobili su ogroman novac, koji su uistinu i zaslužili. Imali su potpuno pravo da nastave karijeru gde god žele, ali sada mi se čini da kada igrači idu u Saudijsku Arabiju, da to po oceni nekih biva okarakterisano kao sramotna ili tužno. Mislim da takav stav nije pušten i da se ne dešava ništa što već i nismo videli pre. Pustite fudbalere da idu gde god žele i da žive – rekao je jednom prilikom Rio Ferdinand.

Ipak, jedan transfer bi mogao da odjekne još jače, a reč je o jednom od najboljih fudbalera Mančester sitija, Bernandu Silvi.

Bernardo Silva i Mančester siti su iz Saudijske Arabije dobili ponudu od Al Hilala tešku 80 miliona evra na ime obeštećenja, a igrač bi mogao da inkasira 50 miliona evra godišnje.

Tek ako se taj transfer ostvari biće izuzetno teško razumeti šta se dešava na fudbalskom tržištu budući da je za usluge Silve odavno zainteresovana Barselona, a od skoro i PSŽ.

Novinar španske Marke Euhenio Munjoz Fernandez u ekskluzivnoj izjavi za Danas objašnjava širi kontekst ove priče.

– Za mene je to nova realnost u fudbalu. Saudijska Arabija duguje zahvalnost nafti za bogatsvo koje ima i sada enormne količine novca ulaže u fudbal. Iako su u toj zemlji mnoga prava pod znakom pitanja u očima međunarodne javnosti, pogotovo ona o ljudskim pravima, za fudbalere to ne predstavlja nikakav problem jer oni gledaju na tu zemlju kao na izvor svoje zarade. Mnoge ekipe tamo imaju novca, a liga ima već dosta zvezda, pa je i zato odlazak superstarova sada sve lakši i lakši. Ali na ljudska prava nikako ne bismo smeli da zaboravimo i da brigu o tome zamenimo novcem koji stiže za transfere najboljih igrača. Ipak, ima istine u tome da im upravo zbog takvih poslovnih poduhvata liga biva sve kvalitetnija. No treba istaći da ne dovode mlade igrače jer njih ne mogu da zainteresuju parama. Prekaljeni fudbaleri na kraju svojih karijera žele da odu put Bliskog Istoka, ali oni mladi žele da se kale u najkvalitetnijim evropskim ligama.

On za Danas komentariše kakve posledice po klubove iz Primere, ali i samu ligu, ima ovakvo poslovanje Saudijske Arabije.

– Realov slučaj je sasvim jasan. Real je izgubio perfektnog napadača koji je još mnogo mogao dati klubu i potpisao Hoselua koji mi se dopada kako igra, ali je njegov vršnjak i ipak je u tim došao iz Espanjola. Takođe je Real izgubio i Kristijana Ronalda koji se nakon epizode u Junajtedu nije vratio u redove španskog giganta već otišao u Arabiju, a poznato je da se radi o jednom od najboljih fudbalera u istoriji ove igre. I zato mi i možemo reći da su “kraljevići” slabiji nego što su bili pre. Liga se sada okreće mlađim igračima. Pedri i Gavi u Barseloni, Belingem i Valverde u Realu, ali jasan je pravac u kojem ide Primera. To su mnogo produktivniji fudbaleri na terenu od onih koji odlaze put Arabije.

Ipak, kako na kraju razgovora sam navodi, vidi svetlo na kraju ovog tunela.

– To je slučaj Luke Modrića. To je mnogo važno i za samog Modrića, ali i za lige u kojima ovaki superstarovi igraju. Verujem da je ostao jer želi da igra u Ligi šampiona, mislim da ima plan da je osvoji još jednom u karijeri. I to je dovoljan razlog za ostanak u evropskom fudbalu – ta čuvena Liga šampiona. Uz to ne treba zaboraviti ni to da je Toni Kros produžio ugovor sa Real Madridom, a tu je i Dani Sebaljos, pa se može reći da još itekako ima kvaliteta u evropskom fudbalu, odnosno, da saudijski novac ipak ne može kupiti sve i svakog po nekoj želji. To su fudbaleri koji imaju šampionske ambicije i koje basnoslovne svote novca jednostavno ne interesuju, a kada do tog zida Saudijci dođu oni jednostavno nemaju više nijedan adut u rukama kojim bi ih privoleli da promene sredinu. To je veoma važno i putokaz je kako se ova situacija može prevazići, iako niko ne zna dokle će Saudijska Arabija biti poželjna destinacija za fudbalere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari