Novak Đoković ima velika profesionalna očekivanja od narednih 12 meseci 1Foto: EPA-EFE/KAMIL KRZACZYNSKI

Mimo svih prognoza, pa čak i njegovih ličnih očekivanja, Novak Đoković uradio je toliko toga u drugoj polovini godine na izmaku da bi mogao mirne duše da preskoči takmičarsku 2019, ali prvi teniser sveta želi da nastavlja da pomera svoje granice i obara rekorde „belog sporta“.

– Iza mene je uzbudljivih 12 meseci. Borio sam se sa povredom lakta, zatim išao na operaciju, bio 22. igrač sveta, a onda sam za četiri, pet meseci stigao do broja jedan. Ta vožnja rolerkosterom bila je uzbudljiva i samo mogu da budem zahvalan na svemu kroz šta sam prošao – osvajač 14 grend slemova vrti film možda najuzbudljivije i najstresnije sezone u svojoj trofejnoj karijeri.

Neke druge bi problemi sa povredama i psihičke krize odvojile od cilja, ali na pobednika poslednjeg Vimbldona, US opena, mastersa u Sinsinatiju i Šangaju one su delovale tako stimulativno da je posle obnavljanja saradnje sa trenerom Marijanom Vajdom i ostalim saradnicima iz perioda najvećih uspeha krenuo da ruši sve pred sobom. Sve dok nije „sklonio“ Rafaela Nadala sa vrha ATP liste i vratio se tamo gde je nekada bio nedodirljiv.

– U prethodnoj sezoni naučio sam mnogo o sebi kao i igraču i kao čoveku. Moram sam da istražim samog sebe, da promenim stvari i da ih okrenem u moju korist. Da razumem svaki aspekt igre da bih došao do nivoa na kojem sam sada. Bila je to teška borba, ali sam uspeo. Nadam se da ću iskoristiti samopouzdanje koje sam imao u drugom delu sezone za dobar početak nove godine – kaže (opet) zvanično najbolji sportista Evrope.

Iako je zadao mnoge domaće zadatke konkurenciji i budućim teniskim pokoljenjima, 31-godišnji Beograđanin hoće da ode još dalje.

– Nadam se da ću sa rezultatima koje sam imao u poslednjih šest meseci ove godine, nastaviti i u 2019. godini – spreman je za nova velika dela Đoković, čije takmičarske obaveze počinju turnirom u Dohi, odakle se seli u Melburn, gde će probati da osvoji rekordni sedmi pehar na Otvorenom prvenstvu Australije.

A tamo njega i kolege očekuje novina u vidu super taj-brejka u petom setu.

– Igrači su do sada mnogo propatili zbog maratonskih petih setova, jer su morali na teren za dan ili dva. Dobro je što ćemo imati sada taj super taj-brejk na grend slemovima. Tako nešto će dozvoliti igračima da imaju više vremena za oporavak – smatra Novak.

Zverev, lider nove generacije

– Srećan sam što vidim kako dolaze nove generacije igrača, momke koji osvajaju velike titule, poput Zvereva, Hačanova, Tima ili Čunga. To je nešto što želite da vidite u sportu, mlade koji pokazuju hrabrost i prave iskorake. Očekujem da neko od njih uskoro osvoji i neki grend slem. Aleksandar Zverev je očigledno lider te generacije, osvojio je već tri mastersa, ali svi su dokazali da mogu da se nose sa nama iz vrha – bodri mlađe naraštaje Đoković.

Hačanov za „zagrevanje“

Prvi meč u novoj sezoni, ali egzibicione prirode, Đoković je odigrao juče u Abu Dabiju, gde mu je protivnik u polufinala tamošnjeg turnira bio Karen Hačanov iz Rusije. Reč je o Novakovom dužniku iz finala ovogodišnjeg finala mastersa u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari