Novak Đoković proglašen za najboljeg sportistu na svetu 1Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Srpski teniser Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu sveta osvojivši Laureus nagradu na ceremoniji u Madridu.

On je svojevrsnog Oskara u sportu osvojio po peti put u karijeri i po tom parametru se izjednačio sa Rodžerom Federerom.

Obojica su u svojim karijerama po pet puta bili dobitnici ove prestižne nagrade.

Đokoviću je trofej dodelio najbolji igrač u istoriji američkog fudbala – Tom Brejdi.

Đoković je ovu nagradu osvojio 2012., 2015., 2016., 2019. i 2024. godine.

Pored Đokovića, u najužem izboru za najboljeg sportistu sveta u 2023. bili su još fudbaler Mančester Sitija Erling Haland, svetski rekorder u skoku uvis Armand Duplantis, sprinter Noa Lajls, višestruki šampion Formule 1 Maks Ferstapen i prošlogodišnji pobednik fudbaler Lionel Mesi.

Đoković je u 2023. osvojio sedam trofeja, uključujuči i tri grend slem titule – Australijan Open, Rolan Garos i Ju Es Open. U finalu Vimblodna poražen je od Karlosa Alkarasa.

Španska fudbalerka Aitana Bonmati proglašena je za najbolju sportistkinju godine. Ona je predvodila Španiju do titule svetskog šampiona, Barselonu do titule šampiona Evrope i Španije, a ovi uspesi doneli su joj i Zlatnu loptu.

Džud Belingem osvojio je nagradu za „najveći proboj godine“. Njemu su nagradu dodelili Mark Markez i Karlos Alkaraz.

Nagradu za doprinos sportu i pomoć budućim šampionima dobila je fondacija Rafaela Nadala.

Australijanka Ariša Tru dobila je nagradu za najboljeg sportistu u akcionim sportovima. Ona je na skejtbordu uspela da napravi okret od 720 stepeni.

Za najbolji tim na svetu proglašena je ženska fudbalska reprezentacija Španije.

Nagradu za povratak godine dobila je američka gimnastičarka Simon Bajls, a za najboljeg sportistu sa invaliditetom proglašena je Dide de Grot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari