Novak i Rafa za večni rekord mastersa 1Foto: Beta-AP

Sezona masters turnira iz serije 1.000 (broj poena koji donose) počinje danas kvalifikacionim mečevima u Indijan Velsu, dok su susreti prvog kola zakazani za četvrtak. Srpske ljubitelje tenisa verovatno najviše zanima šta Novak Đoković treba da uradi da bi ostao na prvom mestu ATP liste – a to je da stigne do polufinala u slučaju da Rafael Nadal osvoji turnir.

Odmah po završetku Indijan Velsa tenisere već 25. marta očekuje drugi masters na američkom tlu – Otvoreno prvenstvo Majamija. Novaku su praktično potrebna dva ulaska u finale na ovim turnirima da bi teoretski imao zagarantovano prvo mesto uoči drugog grend slema sezone, Rolan Garosa u maju. Trenutna razlika između prvoplasiranog Đokovića i drugoplasiranog Nadala je 370 ATP bodova. Novak od prošle godine iz Indijan Velsa i Majamija brani po 135 bodova (stigao do trećeg kola), dok je Nadal igrao polufinala na oba turnira, pa je sad u obavezi da brani 720 bodova. Kalkulacija je mnogo zavisno u kojoj fazi bi ispao jedan ili drugi teniser, ali jedna činjenica je nesporna. Ukoliko bi osvojio pehare na oba martovska mastersa, Novak Đoković bi sigurno na prvom mestu bio nedodirljiv sve do Vimbldona, na kome brani prvo mesto. Osim bitke za prvo mesto na ATP listi, dvojica tenisera vodiće i borbu za večni rekord masters turnira. Španac je trenutno rekorder sa 35 masters titula, dok Srbin ima jednu manje.

Najbolji teniser sveta je od početka sezone u savršenoj formi, sa skorom od 21 pobede i nula poraza. Kalifornijski list „Dejli independent“ najavio je dolazak srpskog tenisera na turnire u Indijan Velsu i Majamiju naslovom: „Povratak gladijatora“. Američki mediji su euforiju podigli do tog nivoa da spekulišu da li Đoković može da celu sezonu završi bez poraza. Isti izvor je tako već napravio računicu po kojoj savetuje prvog tenisera sveta da smanji ove sezone broj odigranih mastersa na samo obaveznih šest, kao i da preskoči većinu turnira serije 500. Problem u računici predstavlja to što je ovo olimpijska godina, a Đokoviću nedostaje zlato sa tog takmičenja, pa je već najavio da će u Tokiju napasti prvo mesto. Drugi problem predstavlja to što su se najbolji teniseri i sponzorskim ugovorima obavezali da će učestvovati na većini turnira, tako da ni po tom pitanju svetski broj jedan nije izuzetak. Sam Novak Đoković tvrdi da se ne opterećuje pobedničkom serijom i da je svestan da će se kad-tad završiti, ali da je primarni cilj da do završnog turnira u novembru sačuva prvo mesto na ATP listi.

– Zahvalan sam zbog toga što dobro igram i što se dobro osećam. Do sada sam trijumfovao na mnogo uzastopnih mečeva. Pokušaću da nastavim u istom ritmu. Ipak, prerano je da govorim o tome koliko bi dugo to moglo da potraje. Pokušavam da ne razmišljam o procenama. Koncentrišem se na to što treba da uradim sa samim sobom i sa svojim timom kako bih svakodnevno igrao što je bolje moguće i kako bih dobio svaki meč – rekao je Đoković.

Niz od 21 pobede je tek sedmi najduži u Đokovićevoj karijeri. Rekord karijere od 43 uzastopne pobede zabeležio je 2010. i 2011. godine. Sa jednom pobedom u Indijan Velsu dostići će niz od 22 trijumfa što su serije koje je ostvario 2013. i 2018. godine. Niz od 25 pobeda imao je 2015, a čak 28 slavlja u seriji ostvario je na prelazu iz 2013. i 2014. godine. Ako se još uvek niste ošamutili od previše cifara, treba da znate još i to da je Đoković osvajao Indijan Vels pet puta, odnosno 2008, 2011, 2014, 2015 i 2016. godine. Titulu u muškom singlu ove godine brani austrijski teniser Dominik Tim.

Đoković je naglasio je i to da su Indijan Vels i Majami dobra prilika da popravi rezultate od prošle godine.

– Glavni ciljevi su mi grend slemovi i Olimpijske igre, ali na svakom turniru mogu dodatno da napredujem i svaki donosi različite izazove na drugačijim nivoima. Na američkoj turneji je dobra prilika da zabeležim dodatne poene jer u prethodnoj godini tu nisam imao dobre rezultate, pa ne branim mnogo bodova – dodao je srpski teniser.

Novak Đoković i Rafael Nadal su od organizatora turnira dobili specijalne pozivnice da učestvuju i u dubl konkurenciji, što su obojica prihvatili. Đoković je prošle godine sa Fabijom Fonjinijem stigao do polufinala, a ove sezone je najavio da će igrati sa Viktorom Troickim. Rafael Nadal je objavio da će u dublu igrati sa sunarodnikom Markom Lopesom, sa kojim je inače osvajao ovaj turnir 2010. i 2012. godine.

Turnir u Indijan Velsu, gradu koji se nalazi u kalifornijskoj pustinji, u okrugu Riversajd između Palm Dezerta i La Kvinte, igra se od 1981. godine, a 1987. je izdignut na današnji nivo. Okrug Riversajd već decenijama po zvaničnoj statistici ima najveći broj milionera koji žive u Sjedinjenim američkim državama. Zbog toga je sredinom osamdesetih godina prošlog veka izvršen pritisak javnosti na najbogatije rezidente da doniraju novac za podizanje turnira na nivo mastersa na kome bi gostovali najbolji igrači sveta, a kampanju su vodili bivše teniske zvezde iz tog grada Čarli Pasarel i Rejmond Mur.

Rigorozne mere zbog korona virusa

Organizatori turnira u Indijan Velsu ne razmišljaju u odigravanju mečeva bez publike zbog korona virusa, ali su zato preduzete rigorozne mere opreza kada je u pitanju zaštita igrača. Skupljači lopti i svo ostalo pomoćno osoblje na turniru moraće da nose maske i rukavice. Teniserima niko neće dodavati peškire već će ih oni sami uzimati sa stolica pokraj terena, kojima takođe niko neće smeti da priđe. U Kaliforniji je od korona virusa do sada umrlo pet osoba, a organizatori su saopštili da će svakome ko želi da vrati kartu biti isplaćen pun iznos novca ukoliko smatraju da bi dolaskom na turnir ugrozili zdravlje.

Bez Simone Halep i Anđelik Kerber

Rumunska teniserka Simona Halep i Nemica Anđelik Kerber neće igrati na Indijan Velsu. Halep, koja je ovaj turnir osvojila 2015. godine, nije zalečila povredu stopala koju je zadobila početkom godine. Kerber je saopštila da ima povredu noge zbog koje će propustiti i turnir u Majamiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari