Obradović zna kako protiv Panatinaikosa, Radonjić pod velikim pritiskom pred meč sa Partizanom 1foto:ABA liga

Raspoloženi, uvereni da su u usponu forme, košarkaši Partizana otputovali su na megdan Panatinaikosu u 6. kolu Evrolige (četvrtak, 20.30). Nakon dva uzastopna trijumfa, crno-beli će pokušati da u Atini poravnaju skor pobeda i poraza u najelitnijem takmičenju.

Sutrašnji susret biće specifičan za trenere obeju ekipa. Dejan Radonjić je, posle lošeg evroligaškog starta i svega jedne pobede, pod određenim pritiskom, svakako većim od planiranog, dok je Željko Obradović među svojima.

Srpski stručnjak, sasvim sigurno, najlepše i najuspešnije trenerske dane proveo je u Panatinaikosu, osvojivši sa „zelenima“ čak pet pehara Evrolige, 11 domaćih titula i sedam pehara u Kupu Grčke.

Od odlaska iz Atine, Obradović se 16 puta sastajao sa Panatinaikosom, kao trener Fenerbahčea. Uspeo je da slavi u 10 navrata, a zanimljivo je i to da je u sezoni 2016/17 do evroligaške titule sa Fenerom došao tako što je u četvrtfinalu eliminisao PAO sa 3-0 u seriji, iako su „zeleni“ imali prednost domaćeg terena.

Partizan je u boljem momentumu u odnosu na Panatinaikos. Činjenica je da će biti oslabljen zbog neigranja Džejmsa Nanalija, koji ima zdravstvenih problema, ali je posle trijumfa nad Virtusom i Žalgirisom stekao osetno samopouzdanje.

Crno-belima uvodna dva gostovanja Albi i Baskoniji nisu ostala u lepom sećanju. U Berlinu nisu imali šanse, dok ih je u Baskiji pobede koštao nestvarno precizni Markus Hauard.

U Atini bi Partizan mogao da dođe do prvog „brejka“ ukoliko ispoštuje dogovorene principe u odbrani, pre svega, i time razvije igru na otvorenom terenu.

Panatinaikos plaća ceh nešto sporijeg sklapanja ekipe za tekuću sezone, ali i zbog povrede Nejta Voltersa, koji je bio predviđen da bude startni plejmejker.

PAO jeste jedinu pobedu ostvario na gostovanju i to Crvenoj zvezdi, ali je, suštinski, bio kompetitivniji kod kuće. I od Reala, kao i Monaka poražen je u meču na jedan posed.

U oba pravca, Panatinaikos ima jasnih problema, uostalom, u donjem je delu tabele kada je u pitanju produktivnost u napadu (13.), odnosno defanzivna čvrstina (12.).

Radonjić se, godinama uspešno radeći u Crvenoj zvezdi, dokazao kao trener koji voli da igra u sporijem, kontrolisanom ritmu i da ima igrače kadre da sami čitaju situacije na terenu i donose pravovremene odluke.

Za takav vid automatizma, crnogorskom sturčnjaku biće potrebno vremena na klupi „zelenih“ ali je pitanje da li će vlasnici kluba imati toliko strpljenja.

S tim u vezi, Panatinaikosu je sutrašnji meč izuzetno važan. Radonjić će sigurno pružiti šansu i poslednjem pojačanju, Dvejnu Bejkonu, koji je prethodno pokušavao da se izbori za ugovor nastupajući u NBA predsezoni, za Lejkerse.

Bejkon je prošle sezone zaslužio aplauze zbog partija u dresu Monaka. U njegovoj prvoj sezoni izvan Amerike pokazao je sposobnost prilagođavanja, igranja na pozicijama od dvojke do četvorke kao i dominaciju u igri jedan na jedan.

Nejt Volters se vratio u ekipu u poslednjem kolu, na gostovanju Makabiju i nema sumnje da bi povratkom u formu igra u napadu Atinjana trebalo da bude produktivnija, pogotovo u „piku“.

PAO ima dvojicu klasičnih centara – Gudaitisa i Papajanisa i njihova produktivnost u mnogome zavisi od konekcije sa plejmejkerima u centralnom „piku“.

U Atini se nadaju da će Mateuš Pomitka uskoro zaličiti na igrača sa Evropskog prvenstva u dresu Poljske. Pokazao je Ponitka da može biti vrlo kreativan kao „bolhendler“, a sa povratkom Voltersa Radonjić će moći da kombinuje postave sa najmanje dvojicom igrača veštih sa loptom i u kreaciji.

Uostalom, PAO ima čak petoricu igrača koji u proseku ostvaruju više od dve asistencije po utakmici. Iako bi protok lopte mogao da bude bolji, samim tim i broj timskih asistencija (15,8), grčki velikan u Grigonisu, Endrjuzu, pomenutima Ponitki i Voltersu, kao i Deriku Vilijamsu ima dovoljno iskusne i igrače kadre da kreiraju za sebe i druge.

Radonjić sa Voltersom u rosteru može da rotira i trojicu plejmejkera, jer osim Amerikanca, Parisu Liju i Lefterisu Bokoridisu organizacija igre jeste primarni posao.

PAO ne igra na preveliki broj poseda, osetno pati u šutu za dva poena (svega 42 odsto) što bi crno-beli mogli da iskoriste.

Meč će biti specifičan i za Joanisa Papapetrua, s obzirom na to da će se prvi put nameriti na nekadašnje saigrače, nakon letošnjeg dolaska u Partizan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari